Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Anesthesie

Ruggenprik met ontstekingsremmend medicijn (epidurale corticosteroïden injectie)

Ruggenprik met ontstekingsremmend medicijn (epidurale corticosteroïden injectie)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een ruggenprik met een ontstekingsremmend en pijnstillend medicijn (epidurale corticosteroïden injectie) krijgt, omdat u pijnklachten heeft. Deze folder geeft algemene informatie over deze behandeling, mogelijke complicaties en het te verwachten resultaat.

Voorbereiding

Behandeldag
Op de behandeldag meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij afdeling Dagbehandeling (route 7.5) tenzij anders is doorgegeven. Indien u gebracht wilt worden kunt u zich melden bij de Gastenservice in de centrale hal (rechts naast de receptie).
Houdt u uw legitimatiebewijs bij de hand?

Patiëntveiligheid

Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de behandeling meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd.

Behandeling

In principe wordt u behandeld door uw eigen pijnspecialist, tenzij anders is afgesproken. In de behandelruimte geeft de arts u een injectie in een ruimte rondom het ruggenmerg. Afhankelijk van de plaats waar u pijn heeft, kan de arts de injectie geven ter hoogte van de nek, borstkas, lage rug of bij het stuitje.
Met behulp van röntgenapparatuur wordt bepaald waar de naald komt te zitten. Nadat uw huid plaatselijk verdoofd is, brengt de arts een naald in tot in de ruimte rondom het ruggenmerg (de epidurale ruimte). U krijgt een plaatselijke verdoving en een ontstekingsremmend middel toegediend.

Complicaties
Zoals bij iedere ingreep, kunnen ook bij deze ingreep complicaties optreden. Gelukkig komen deze niet vaak voor. Mogelijke complicaties zijn onschuldige, maar pijnlijke hoofdpijnklachten. Deze ontstaan soms als de anesthesioloog tijdens de injectie het ruggenmergvlies aanprikt, waardoor er wat hersenvocht kan lekken. Deze hoofdpijnklachten zijn houdingafhankelijk en verdwijnen als u gaat liggen. De klachten zijn tijdelijk van aard en gaan meestal vanzelf over.
Als de klachten aanhouden, adviseren wij u contact op te nemen met de pijnpolikliniek. Via een zogeheten bloodpatch (bloedstolsel) kan de anesthesioloog u van de hoofdpijnklachten af helpen. Bij deze behandeling prikt de arts opnieuw de epidurale ruimte aan, om 10 tot 20 ml van uw eigen bloed terug te spuiten. Doordat uw bloed door de injectie gaat stollen, zal de lekkage van hersenvocht stoppen en verdwijnen de hoofdpijnklachten.

Andere complicaties kunnen zijn:
Als deze klachten optreden, neemt u meteen contact op met de pijnpolikliniek. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 42 00. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen de afdeling Spoedeisende Hulp (T 0543
54 45 55 of de Huisartsenpost.

Bijwerkingen

In een aantal gevallen treedt na de behandeling napijn op. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt vrijwel altijd weer. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld Paracetamol volgens bijsluiter). Mogelijke bijwerkingen van de gebruikte medicijnen bij de vrouw zijn opvliegers. Ook kan de menstruatie een korte tijd verstoord worden.
Mensen met suikerziekte kunnen soms merken dat hun bloedsuikers een aantal dagen ontregeld zijn. In de week na de behandeling extra aandacht hiervoor. Controleer regelmatig de bloedsuiker (bloedglucosewaarde).

Resultaat
Het resultaat van de behandeling is pas na enkele dagen tot weken te beoordelen. In een aantal gevallen is een herhaling of een aanvullende behandeling noodzakelijk. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de anesthesioloog het resultaat en mogelijke verdere behandelingen met u.

Tenslotte

U heeft recht op juiste en volledige informatie. Pas als u voldoende inzicht heeft, kunt u weloverwogen toestemming geven voor een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek.
Als iets u niet geheel duidelijk is, vraagt u één van de medewerkers van de pijnpolikliniek dan om nadere uitleg. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 12.30 en 13.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 00.
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: ane231 versie mei 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |