Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Scan van de lymfebanen in armen of benen

Scan van de lymfebanen in armen of benen

Lymfescan

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een lymfescintigrafie (=lymfescan) is een onderzoek waarbij wij een licht radioactieve vloeistof toedienen in de handen of in de voeten. De vloeistof die wij toedienen wordt door de lymfebanen opgenomen en afgevoerd, hiervan maken wij de opnames. Op deze manier kan het lymfetransport beoordeeld worden. U komt in één dag, twee keer op de afdeling voor foto’s. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt dan samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft adviseren wij u gedurende 24 uur na de injectie de voeding niet te geven vanwege de licht radioactieve vloeistof. Wij adviseren u om de voeding af te kolven en weg te gooien.

Afspraak
Het onderzoek vindt plaats op ………………………....

Om ………. uur krijgt u een injectie met een licht radioactieve vloeistof en maken wij foto’s. Dit duurt ongeveer 45 minuten.

Om ………. uur maken wij weer foto’s. Dit duurt ongeveer 20 minuten. In de tussentijd kunt u de afdeling of het ziekenhuis verlaten.

De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Medicijnen
U kunt uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Let op
De radioactieve vloeistof is speciaal voor uw onderzoek gemaakt. De vloeistof is beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek op tijd aanwezig bent.

Voorbereiding
Dit onderzoek vereist geen speciale voorbereiding; u kunt een begeleider meenemen naar het onderzoek maar dit is niet strikt noodzakelijk.

Onderzoek
Bij aankomst op de Nucleaire geneeskunde meldt u zich door op de bel te drukken. Een medisch nucleair medewerker neemt u mee naar de onderzoeksruimte. De medisch nucleair werker spuit in beide handen of beide voeten net onder de huid een kleine hoeveelheid van de licht radioactieve vloeistof. Meteen wordt gestart met foto’s maken. U ligt hierbij tussen 2 camerakoppen. Het maken van de foto’s duurt ongeveer 45 minuten. Nadat de eerste keer foto’s gemaakt zijn, kunt de afdeling verlaten en is het belangrijk om de armen/benen te bewegen door een stuk te wandelen of in een stress balletje te knijpen. Dit bevordert de afvloed in de lymfebanen. 2 uur na de injectie komt u terug naar de afdeling. U meldt zich en de medisch nucleair werker neemt u weer mee naar de onderzoeksruimte. Er wordt weer een aantal foto’s gemaakt, dit duurt ongeveer 20 minuten. Na het maken van deze foto’s is het onderzoek klaar.
Nazorg
De soort en hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire geneeskunde, de medewerkers geven u graag een toelichting.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u tijdens u eerst volgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag op de afdeling.

Vragen
Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30 –16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: nuc682 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |