Uw kind wordt binnenkort een dag opgenomen op de kinderafdeling in verband met het afnemen van een schildklierhormoontest (oftewel een T.R.H. - LHRH test). Het doel van deze test is het meten van een aantal stoffen in het bloed. Deze stoffen worden gemeten voor - en na toediening van een schildklierstimulerend middel.
AfspraakDe afspraak voor dit onderzoek is op ....................... om ……………..... uur.
Als u de gemaakte afspraak voor het onderzoek niet kunt nakomen, geeft u dit dan zo spoedig mogelijk aan ons door op telefoonnummer: 0543 54 44 95.
Neemt u in ieder geval contact met ons op als uw kind:
- nog herstellende is van een kinderziekte;
- in contact is geweest met een (kind met) kinderziekte;
- een flinke verkoudheid heeft of veelvuldig moet hoesten;
- de ochtend van het onderzoek ziek is of koorts heeft.
In overleg met u wordt dan zo nodig een nieuwe afspraak gemaakt.
Procedure
Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de kinderafdeling. Wilt u, indien dat nog niet gebeurd is, uw kind laten inschrijven bij dereceptie in de centrale hal. Hiervoor heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
Voorbereiding
Voor deze test zijn geen speciale voorbereidingen nodig.
De test
U kunt gedurende de test steeds bij uw kind aanwezig blijven. Voor het afnemen van de test brengt de kinderarts een infuus in. Voordien wordt een verdovende zalf aangebracht op de plaats van het infuus. Dit moet een half uur inwerken.Zodra het infuus is ingebracht, zal de verpleegkundige op vaste tijdstippen bloed komen afnemen via dit infuus.
Ook wordt via dit infuus een schildklierstimulerend middel toegediend. De arts bepaalt de duur van de test. De tijd ligt tussen de 1 en 3 uur.
Op de afdeling is volop spelmateriaal aanwezig voor het kind om zich mee te vermaken gedurende de test. Uiteraard mag u ook spullen van thuis meebrengen.
Uitslag
Uw arts spreekt met u af, wanneer u de uitslag kunt verwachten.
Tot slot
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neem dan contact op met de kinderafdeling op: 0543 54 44 95 of met de polikliniek Kindergeneeskunde op: 0543 54 43 50. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 08.00 – 16.30 uur.
Toestemming voor een behandeling door kind en/of oudersVolgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Om toestemming te kunnen geven moet een kind of jongere en zijn/haar ouders de informatie van de behandelaar krijgen. Deze bespreekt in begrijpelijke taal:
- het doel en de aard van het onderzoek of behandeling;
- de te verwachten resultaten;
- de mogelijke risico's;
- eventueel alternatieve behandelingen.
Kinderen jonger dan twaalf jaar- aan jou èn aan je ouders moet worden verteld wat er aan de hand is en wat er aan kan worden gedaan;
- het zijn je ouders die toestemming moeten geven voor een onderzoek of behandeling
Jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar- zowel jijzelf als je ouders hebben recht op informatie;
- zowel jijzelf als je ouders mogen in je medisch dossier kijken;
- zowel jijzelf als je ouders moeten toestemming geven voor een onderzoek of behandeling;
- wanneer jij en je ouders van mening verschillen, geeft jouw mening meestal de doorslag. De behandelaar moet dan wel zeker weten dat je alle informatie goed hebt begrepen.
Jongeren van zestien en zeventien jaar - Vanaf 16 jaar is de beslissing aan jou:
- alleen jij hebt recht op informatie;
- alleen jij beslist of je een behandeling wilt of niet;
- alleen jij mag je medisch dossier inzien.
Als je dat fijn vindt, mogen je ouders ook geïnformeerd worden en meebeslissen.
Meer over toestemming en informerenNaast rechten, heb je als patiënt ook plichten. Je moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vind je op:
En in de folder
De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling en bij Patiënteninformatie in de centrale hal.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder
De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl