Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek naar de werking van de schildklier (Schildklierscan)

Onderzoek naar de werking van de schildklier (Schildklierscan)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een schildklierscan ( = schildklierscintigrafie) maken wij foto’s van de schildklier na toediening van een licht radioactieve vloeistof. De licht radioactieve vloeistof verspreidt zich in de schildklier. De nucleair geneeskundige bekijkt de foto’s en beoordeelt de schildklier op vorm en functie. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt dan samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft adviseren wij u gedurende 24 uur na de injectie de voeding niet te geven vanwege de licht radioactieve stof. Wij adviseren u om de voeding af te kolven en weg te gooien.

Afspraak
Het onderzoek vindt plaats op ……...…….. om…………uur
De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30-16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Medicijnen
Gebruikt u thyreostatica zoals strumazol, carbimazol en propylthioracil (PTU), dan dient u 3 dagen voor het onderzoek daarmee stoppen. De overige medicijnen kunt u op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Let op:
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten, inclusief wachttijd. De wachttijd is nodig voor de verspreiding van de licht radioactieve vloeistof in de schildklier.

Onderzoek
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire geneeskunde meldt u zich door op een bel te drukken. Een medisch nucleair werker neemt u mee naar de ruimte waar u de injectie krijgt. De injectie krijgt u in een bloedvat in uw arm. Na de injectie moet u 20 minuten wachten om de licht radioactieve vloeistof te laten verspreiden in de schildklier. In de wachttijd krijgt u van ons een beker water, die u moet opdrinken.

Hierna halen wij u op uit de wachtkamer en beginnen met de scan. U ligt op uw rug op een onderzoektafel. De medisch nucleair medewerker schuift de camera vlak boven uw hals/hoofd. Tijdens het onderzoek dient u zo stil mogelijk te blijven liggen. Het maken van de foto duurt ongeveer 10 minuten.

Nazorg
De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire geneeskunde, de medewerkers geven u graag een toelichting.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag met u op de afdeling.

Vragen
Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: nuc066 versie dec 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |