Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii

Scleroseren (behandeling van spataderen)

Scleroseren (behandeling van spataderen)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Eén van de behandelmogelijkheden van spataderen (varices) is scleroseren, ook wel ‘dichtspuiten’ genoemd. Met een heel dun naaldje wordt een vloeistof in de spatader gespoten, die vervolgens wordt afgedrukt. Hierdoor ontstaat een lichte ontstekingsreactie in de ader en gaan de wanden kleven. Na verloop van tijd is de spatader veranderd in een litteken en nauwelijks meer te zien. Vaak zijn er meerdere prikjes nodig.

Consult
Tijdens het eerste consult bespreekt de behandelaar alles met u wat met de behandeling te maken heeft. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw behandelaar melden.

Wat kunt u verwachten?
Het definitieve resultaat van de behandeling is pas na enkele weken tot maanden goed zichtbaar. Wanneer de spatader succesvol is ‘dichtgespoten’, zal deze na enkele weken tot maanden volledig door het lichaam zijn opgeruimd en is de kans klein dat deze weer terugkomt. Er kunnen wel spataders ontstaan op andere plekken.

Behandeling
Op de dag van de behandeling mag u de benen niet insmeren met een crème of bodylotion. De behandeling kan anders wellicht niet doorgaan. De behandelaar moet namelijk op de plaats waar gespoten wordt na het spuiten watten en pleisters aanbrengen.

In de behandelruimte neemt u staand op een voetenbankje of zittend op de onderzoeksbank plaats. De behandelaar bekijkt met u welke spataderen ingespoten moeten worden en spuit de aderen in met een speciale vloeistof (aethoxysclerol). Deze vloeistof zorgt ervoor dat de wanden van de spataderen gaan verkleven. Het inspuiten is niet pijnlijk, maar kan branderig aanvoelen. Na het inspuiten krijgt u een plakkend verband om de watten op hun plaats te houden. De behandelaar vertelt u wanneer dit verwijderd mag worden.

Na de behandeling
U mag de watjes en het kleefverband op de afgesproken dag verwijderen. Daarna moet u 4 weken een lange steunkous dragen voor een optimaal resultaat.
Het is normaal dat er blauwe plekken zichtbaar zijn op de behandelde plaatsen. Na de behandeling kan de huid bruin kleuren, dit verdwijnt na enkele maanden. Het wordt afgeraden om een warm bad te nemen, een sauna te bezoeken of te zonnebaden, omdat de aderen zich door het warme water ontspannen en verwijden. Dit vermindert mogelijk het effect van de behandeling.

Op de dag van de behandeling of de dag erna kan de behandelde huid jeuken en u kunt zich rillerig voelen. Indien nodig kunt u pijnstillers nemen, bijvoorbeeld paracetamol van 500 mg. (maximaal vier per dag).

Adviezen na een spataderbehandelingMogelijke risico’s en complicaties
Hoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling, bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties of een allergische reactie op vloeistoffen. In zeldzame gevallen treedt er een overgevoeligheidsreactie op als de vloeistof naast het bloedvat terecht komt of uit een zwak vat lekt. De huid kan dan stuk gaan. Door kramp van kleine slagadertjes kan de huid ook beschadigen. Deze complicaties zijn niet altijd te voorkomen, hoe goed het inspuiten ook gebeurt. Bij enkele patiënten ontstaan er nieuw (kleine) bloedvaatjes in de huid als gevolg van een reactie op de injectievloeistof. Deze reactie is vooraf niet te voorspellen. Het cosmetische resultaat kan daardoor tegenvallen. Tot slot kunnen er kleine blaren ontstaan door het verbandmateriaal.

Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de poli Chirurgie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht. Voor alle overige vragen of bij twijfel kunt u contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545.

Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.

Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts en kan op zichzelf nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. U kan aan het bovenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten.


Foldernummer: fra299a versie mrt 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |