Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Keel-, neus- en oorheelkunde

Semont manoeuvre

Semont manoeuvre

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft last van houdingsafhankelijke duizeligheid; in deze folder staan adviezen en oefeningen, die u kunnen helpen de duizeligheid sneller te laten verminderen.

Klachten vermijden
Er zijn verschillende soorten bewegingsoefeningen, waaronder de hierbij beschreven Semont manouvre. Uw KNO-arts of fysiotherapeut zal deze oefening bespreken en toelichten.

Semont Manoeuvre
Stap 1
Begin zittend op de rand van het bed. Blijf rustig 30 seconden zitten.

Stap 2
Draai uw hoofd naar links en verander van zit naar zijligging op de linkerzij. Belangrijk is dat deze beweging snel wordt uitgevoerd (binnen 2 seconden). U houdt het hoofd een halve slag gedraaid. Doe bijvoorbeeld net of u iemand aankijkt, die ongeveer een meter van uw bed vandaan staat. Houdt deze houding ook het gedraaide hoofd, 30 seconden aan.

Stap 3
Draai na 30 seconden het hoofd naar rechts en ga liggen op uw rechterzij. Doe deze beweging ook snel, binnen 2 seconden. Na 30 seconde gaat u weer rechtop zitten.

Vragen
Hebt u nog vragen of wilt u meer informatie, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw KNO-arts via de polikliniek Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. U kunt ons bereiken op werkdagen van 8.15 tot 12.15 uur en van 13.15 tot 16.45 uur op telefoonnummer 0543 54 45 00.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


De tekst in deze folder is grotendeels ontleend aan VUMC te Utrecht.


Foldernummer: kno563 versie mrt 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |