Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Sigmoïdscopie (middagonderzoek)

Sigmoïdscopie (middagonderzoek)

Voorbereiding met Moviprep

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een sigmoïdscopie wordt het laatste deel van de dikke darm bekeken. Hiervoor gebruikt men een soepele slang (endoscoop) die via de anus wordt ingebracht. Tevens kan er een stukje weefsel uit de darm worden weggenomen voor onderzoek.

Voorbereiding

Voor het onderzoek dat u zult ondergaan is het van groot belang dat de darmen “schoon” zijn, dat wil zeggen dat alle voedselresten eruit verdwenen moeten zijn. Daarom volgt u 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek een vezelbeperkt dieet. Dit dieet houdt het volgende in:

Vezelbeperkt dieet: u mag geen vezelrijke of pithoudende voedingsbestanddelen eten zoals:
Wat mag u wel eten:
U heeft een recept voor het laxeermiddel Moviprep gekregen, u kunt dit ophalen bij uw eigen apotheek of de Beatrix apotheek in het ziekenhuis. Wacht hiermee niet tot het laatste moment, het kan zijn dat het middel niet voorradig is. De apotheek geeft soms ook een folder mee over Moviprep, maar het is de bedoeling dat u de voorbereidingsinstructie van het ziekenhuis volgt. U vindt deze verderop in deze folder. De Moviprep veroorzaakt diarree (soms heftig en waterdun) en begint meestal na 1uur te werken en kan tot 4 uur aanhouden. Zorg er daarom voor dat er steeds een toilet binnen bereik is. Het is zeer belangrijk dat u de onderstaande voorbereidingsinstructie en de inname van vloeistoffen nauwkeurig volgt, anders is er een kans dat het onderzoek overgedaan moet worden omdat de darm niet schoon genoeg is voor een goede beoordeling. Neem daarom, indien het laxeren niet of onvoldoende gelukt is, zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Interne, telefoon: 0543 54 43 00 of met de receptie van de functieafdeling , telefoonnummer: 0543 54 46 70.

Het onderzoek

U kunt zich melden bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5). Het onderzoek vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4). Voor het onderzoek ontbloot u het onderlichaam in het kleedhokje. U ligt tijdens het onderzoek op uw zij op een onderzoekbank. Vervolgens wordt er een slang met een camera, welke is ingesmeerd met een glijmiddel, ingebracht. Tijdens het onderzoek schuift de verpleegkundige de slang langzaam op. Eventueel kan er een stukje weefsel (biopt) worden weggenomen voor onderzoek, hier voelt u weinig van.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Mogelijke complicaties bij een sigmoïdscopie
Een sigmoïdscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kan in een enkel geval een complicatie optreden (gemiddeld in één op de duizend gevallen). De kans hierop is groter als de darmwand ernstig ontstoken of vernauwd is, er veel bochten of uitstulpingen (divertikels) zijn of als er een poliep wordt verwijderd.
De meest voorkomende complicatie bij een sigmoïdscopie is een bloeding of een scheurtje van de darmwand (darmperforatie). Zelden vereist een complicatie een ziekenhuisopname en in een enkel geval is operatief ingrijpen noodzakelijk. Als u in de week na het onderzoek hevige buikpijn of veel en aanhoudend bloedverlies of zwarte ontlasting heeft of koorts krijgt, meldt u zich dan bij uw huisarts of internist.

Nazorg

Wanneer er een stukje weefsel wordt weggenomen, kan het zijn dat u wat bloed verliest bij de ontlasting, dat is niet verontrustend. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in uw darmen geblazen, hiervan kunt u na het onderzoek nog wat last hebben. Na het onderzoek mag u weer naar huis en weer gewoon eten en drinken.

Uitslag

De arts vertelt u de uitslag van het onderzoek direct na het onderzoek of tijdens de controle afspraak op de polikliniek. Het is ook mogelijk dat u de uitslag via uw huisarts krijgt. Als er tijdens het onderzoek een afwijking in de darm gezien wordt, dan is soms extra onderzoek noodzakelijk. Om wachttijden zo kort mogelijk te houden zijn hierin standaard een aantal onderzoeken en vervolgafspraken geregeld. Het duurt 7 tot 10 dagen voordat de uitslag van stukjes weefsel (biopten) of verwijderde poliepen bekend is.

Let op:

Bent u woonachtig op een varkens- , vleeskalveren- of vleeskuikenhouderij, of bent u beroepsmatig in contact met deze dieren, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de secretaresse van de polikliniek. Ook willen wij graag weten of u minder dan 2 maanden geleden in een buitenlands ziekenhuis bent behandeld. Dit is vanwege de ziekenhuisbacterie: MRSA. Indien u een zeldzame ziekte heeft zoals fenylketonurie (PKU) of G6PD gebrek, moet u dit melden aan uw internist. U kunt Moviprep dan beter niet gebruiken.

Contact bij klachten na behandeling en/of onderzoek

Wij vragen u contact op te nemen als:
Tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur is de polikliniek Interne Geneeskunde bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 43 00 en MDL op telefoonnummer: 0543 54 42 26 . Buiten deze kantooruren kunt u de Spoedeisende hulp (SEH) bellen op telefoonnummer: 0543 54 48 05. In alle andere gevallen kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Voorbereidingsinstructie

De dag voor het onderzoek:
Ontbijt

Lunch om ongeveer 12.00 uur
Let op:
U mag geen avondeten, in verband met de voorbereiding. Eet geen vast voedsel meer vanaf inname van Moviprep tot na het onderzoek. U mag wel heldere vloeistoffen drinken.
Tussen 17.00 en 21.00 uur neemt u de eerste liter Moviprep en drinkt u hiernaast minstens een halve liter extra heldere vloeistof (zie boven).

Instructies voor het innemen van Moviprep
  1. Open de verpakking van Moviprep: iedere verpakking bevat twee sets in plastic folie. Iedere set bevat 2 sachets: een groot sachet A en een klein sachet B.
  2. Open 1 plastic folie set met sachet A en B.
  3. Leeg zowel sachet A als B samen in een lege kan en voeg 1 liter koud water toe.
  4. Roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost, dit kan 5 minuten duren.
  5. Drink de vloeistof binnen 2 tot 4 uur op. Drink bijvoorbeeld iedere 10 à 15 minuten een glas totdat de kan leeg is. Hiernaast is het belangrijk om minstens een halve liter heldere vloeistof extra te drinken.
Tips
Vanaf 21.00 uur rustperiode: in deze periode mag u wel heldere vloeistoffen gebruiken.

De ochtend van het onderzoek

U mag geen ontbijt, in verband met de voorbereiding, u mag wel heldere vloeistoffen drinken.

Tussen 08.00 en 12.00 uur neemt u de tweede liter Moviprep en drinkt u hiernaast minstens een halve liter extra heldere vloeistof. Herhaal stap 1 tot 5 voor de tweede liter Moviprep oplossing. Gebruik hiervoor de tweede folie met sachet A en sachet B.

Vanaf 12.00 uur rustperiode: u mag tot na het onderzoek niets meer eten, heldere vloeistoffen mag wel tot 1 uur voor het onderzoek.

Let op:
eet geen vast voedsel meer vanaf inname van Moviprep tot na het onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon met een glas water innemen, tenzij uw arts dit anders aangeeft (bijvoorbeeld; bloedverdunners, medicijnen vanwege diabetes).

Verhinderd / vragen
Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de receptie van de poli Interne Geneeskunde, telefoonnummer: 0543 54 43 00 of MDL, telefoonnummer: 0543 54 42 26, zodat een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Ook bij vragen na het lezen van deze informatie, kunt u contact opnemen met de endoscopieafdeling op telefoonnummer: 0543 54 48 04. Deze afdeling is bereikbaar op werkdagen van 11.30 - 12.15 uur.


Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun132 versie jan 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |