Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Sigmoïdscopie (klysma)

Sigmoïdscopie (klysma)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een sigmoïdscopie wordt het laatste deel van de dikke darm bekeken. Hiervoor gebruikt men een soepele slang (endoscoop) die via de anus wordt ingebracht. Tevens kan er een stukje weefsel uit de darm worden weggenomen voor onderzoek.

Voorbereiding
Het is niet nodig een dieet te houden voor het onderzoek. Wel is het belangrijk, dat het laatste deel van de darm wordt gespoeld met een klysma. U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5). Hier zal de verpleegkundige u een klysma toedienen. Met een slangetje (canule) wordt er vloeistof via de anus in de darm gespoten. Deze vloeistof moet u als het kan een poosje binnen houden voordat u naar het toilet gaat. Op deze manier reinigt u het laatste stukje darm. De verpleegkundige brengt u op tijd naar de endoscopieafdeling (route 7.4), waar het onderzoek plaats vindt.

Het onderzoek
Voor het onderzoek ontbloot u het onderlichaam. U ligt tijdens het onderzoek op uw zij. Vervolgens wordt er een slang met een camera, welke is ingesmeerd met een glijmiddel, ingebracht. Tijdens het onderzoek schuift de verpleegkundige de slang langzaam op. Eventueel kan er een stukje weefsel (biopt) worden weggenomen voor onderzoek, hier voelt u weinig van.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Mogelijke complicaties bij een sigmoïdscopie

Een sigmoïdscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kan in een enkel geval een complicatie optreden (gemiddeld in één op de duizend gevallen). De kans hierop is groter als de darmwand ernstig ontstoken of vernauwd is, er veel bochten of uitstulpingen (divertikels) zijn of als er een poliep wordt verwijderd. De meest voorkomende complicatie bij een sigmoïdscopie is een bloeding of een scheurtje van de darmwand (darmperforatie). Zelden vereist een complicatie een ziekenhuisopname en in een enkel geval is operatief ingrijpen noodzakelijk. Als u in de week na het onderzoek hevige buikpijn of veel en aanhoudend bloedverlies of zwarte ontlasting heeft of koorts krijgt, meldt u zich dan bij uw huisarts of internist.

Nazorg

Wanneer er een stukje weefsel wordt weggenomen, kan het zijn dat u wat bloed verliest bij de ontlasting, dat is niet verontrustend. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in uw darmen geblazen, hiervan kunt u na het onderzoek nog wat last hebben. Na het onderzoek mag u weer naar huis en weer gewoon eten en drinken.

Uitslag
De arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek direct na het onderzoek of tijdens de controle afspraak op de polikliniek. Het is ook mogelijk dat u de uitslag via uw huisarts krijgt. Als er tijdens het onderzoek een afwijking in de darm gezien wordt, dan is soms extra onderzoek noodzakelijk. Om wachttijden zo kort mogelijk te houden zijn hierin standaard een aantal onderzoeken en vervolgafspraken geregeld. Het duurt 7 tot 10 dagen voordat de uitslag van stukjes weefsel (biopten) of verwijderde poliepen bekend is

Let op:
Bent u woonachtig op een varkens-, vleeskalveren- of vleeskuikenhouderij, of bent u beroepsmatig in contact met deze dieren, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de secretaresse van de polikliniek. Ook willen wij graag weten of u minder dan 2 maanden geleden in een buitenlands ziekenhuis bent behandeld. Dit is vanwege de ziekenhuisbacterie: MRSA.

Contact bij klachten na behandeling en/of onderzoek
Wij vragen u contact op te nemen als:
Tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur is de polikliniek Interne Geneeskunde bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 43 00 en polikliniek Maag-, darm- en leverziekten (MDL) is bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 26 . Buiten deze kantooruren kunt u de Spoedeisende hulp bellen, telefoonnummer: 0543 54 45 55. In alle andere gevallen kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Verhinderd / vragen
Mocht u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met polikliniek Interne Geneeskunde, telefoonnummer: 0543 54 43 00 of met polikliniek MDL, telefoonnummer: 0543 54 42 26. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie, belt u dan ook gerust via bovenstaande nummers of neem contact op met de endoscopieafdeling op telefoonnummer: 0543 54 48 04. Deze afdeling is bereikbaar op werkdagen van 11:30 - 12:15 uur.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl
Foldernummer: fun420 versie jan 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |