Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Slaapcentrum

Slaapapneu

Slaapapneu

OSAS

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw behandelend specialist heeft bij u de diagnose: Slaapapneu gesteld. Een veel voorkomende klacht bij slaapapneu is snurken en vermoeidheid. In deze folder leest u meer over snurken en slaapapneu en op welke manieren de oorzaak van snurken en slaapapneu te achterhalen is. Daarnaast worden de verschillende behandelmethoden besproken. Het is belangrijk om te beseffen dat de medische situatie van iedere patiënt verschillend is.

Slaapapneu
Het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) is een stoornis in de ademhaling die bij sommige snurkers voorkomt. Tijdens de slaap stopt de ademhaling steeds enige tijd. Duurt de ademstilstand langer dan 10 seconden dan noemt men dit een apneu. Als deze adempauzes meer dan vijf keer per uur optreden kan sprake zijn van slaapapneu.

Oorzaak van slaapapneu
Tijdens de slaap verslappen de spieren van het lichaam en dus ook die van de keel en het zachte gehemelte. Ook de tongbasis valt naar binnen. Zo raken de bovenste luchtwegen afgesloten. Ondertussen blijven de hersenen signalen doorsturen naar onze belangrijkste ademhalingsspier, het middenrif, om door te blijven werken. Zo wordt in de ademhalingswegen een onderdruk opgebouwd, waardoor ze samentrekken en volledig worden afgesloten.

Vanaf vijf tot tien ademstilstanden (apneus) per uur, van langer dan 10 seconden per stilstand, kan het lichaam gevaarlijk worden belast, omdat het niet langer voldoende voorzien wordt van zuurstof. Het lichaam verlost zich van deze ademstilstanden door een alarmsignaal te geven aan de hersenen. We noemen dergelijke noodwaakreacties “arousals”. Apneus kunnen ook ontstaan door afwijkingen in de keel of de neus, die samenhangen met de bouw van dit gebied, maar soms zijn er aandoeningen in dit gebied, die apneus kunnen veroorzaken

Hoe herkent u slaapapneu?
Misschien snurkt u al jarenlang en maakt uw partner zich ernstige zorgen over u. ’s Nachts houdt u op met ademen en heerst er een absolute stilte in uw slaapkamer, die verschillende seconden en soms langer dan een minuut duurt.

Plots wordt de ademhaling hervat met een abrupt, explosief snurken. Uw partner zit rechtop in bed en uw slaap wordt erdoor onderbroken. Dit gaat zo de hele nacht door. Na een apneu kunt u wakker worden met een gevoel van kortademigheid of benauwdheid, veroorzaakt door een daling van het zuurstofgehalte in het bloed. Vaak merkt u dit niet direct.

U voelt zich ’s morgens niet uitgeslapen en u heeft bijvoorbeeld last van hoofdpijn, naast een verkrampte nek en schouders. Overdag voelt u zich steeds moe, u zit te pas en te onpas te knikkebollen en u voelt zich gebroken. U kunt het werk van alledag niet meer aan. U kunt zich moeilijk concentreren en bent vaak geprikkeld. Misschien ervaart u de laatste tijd ook wel seksuele moeilijkheden, of bent u weleens ingedommeld achter het stuur.

De gevolgen van slaapapneu

De noodwaakreacties die veelvuldig optreden bij een gestoorde slaap, blijven voorveel patiënten vaak onopgemerkt. Deze reacties verstoren het slaappatroon. Slaapapneupatiënten ontwaken ’s morgens met een onuitgeslapen en gebroken gevoel. Lichaam en geest kunnen zich tijdens hun slaap niet meer voldoende herstellen en de levenskwaliteit lijdt er aanzienlijk onder. Een ander gevolg is een sterke toename van het risico op ongevallen thuis, op de werkplek en bij het autorijden. Het nachtelijke zuurstofgebrek kan op langere termijn onze vitale organen, zoals het hart of de hersenen, beschadigen. Bovendien neemt het risico op een hoge bloeddruk sterk toe. Er kan zelfs een hartinfarct of herseninfarct (beroerte) ontstaan. Personen die met dit probleem te kampen hebben, moeten hun arts raadplegen. Alleen zo kunnen de oorzaak en de ernst van de aandoening grondig worden aangepakt.

Slaapapneu kan leiden tot:

Behandelmogelijkheden
Het doel van de slaapapneu behandeling is een einde te maken aan de nachtelijke ademstilstanden en daarmee een gezond slaappatroon terug te krijgen. De volgende algemene voorzorgsmaatregelen helpen u om de te vermijden risico’s op slaapstoornissen weg te nemen of tenminste sterk te verminderen. Tot deze voorzorgsmaatregelen behoren:
Slaaphouding
Probeer te voorkomen dat u ’s nachts op uw rug gaat liggen. In rugpositie is het risico op ademhalingsstoornissen tijdens de slaap immers hoger. Voor het vermijden van deze positie kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een gevulde rugzak (bijvoorbeeld met kranten) of tennisballen die in de rug van uw nachtkleding kunt bevestigen.

CPAP
De behandeling van slaapapneu bestaat vrijwel altijd uit het slapen met een slaapmasker op de neus (CPAP). Andere overdrukapparaten op de neus zijn: autoCPAP, BiLevel, en softPAP. Deze apparaten voorkomen de afsluiting van de luchtwegen, doordat ze met behulp van een individueel ingesteld drukniveau de luchtwegen open houden.

Van het apparaat dat bij u van toepassing is, krijgt u een specifieke (fabrieks)folder mee.

Vergoeding
Uw zorgverzekeraar vergoedt de behandeling van slaapapneu. Wij adviseren u bij de behandelend arts of bij de zorgverzekeraar te informeren naar vergoeding.

Andere behandelmogelijkheden zijn:
Deelname aan het verkeer Wanneer bij u de diagnose slaapapneu is gesteld, gelden er (landelijke) regels met betrekking tot deelname aan het verkeer. Meer hierover leest u in de folder: ‘Deelname aan het verkeer na de diagnose slaapapneu’. Deze folder is verkrijgbaar bij de poliklinieken KNO en Longgeneeskunde en bij de slaapapneu-verpleegkundige.

Kosten
Wij adviseren u bij de zorgverzekeraar te informeren naar vergoeding van de kosten van de behandeling van slaapapneu. Indien het in de basisverzekering vergoed wordt, dient u wel rekening te houden met uw eigen risico.

Vragen
Hebt u nog vragen, neemt u dan telefonisch contact op met het secretariaat de polikliniek Longgeneeskunde. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 0543 54 45 10. Ook kunt u contact opnemen met de slaapapneu-verpleegkundige.
Zij is te bereiken op werkdagen tussen 12.00 – 12.30 uur (telefonisch spreekuur). T 0543 54 48 11 of 0543 54 49 06.

Apneuvereniging
Voor meer informatie wijzen wij u op de apneuvereniging:
Postbus 299
1560 AG Krommenie
T: 0900 202 06 75
info@apneuvereniging.nl
www.apneuvereniging.nl

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: sla357 versie nov 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |