Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek van bepaalde groepen cellen in het lichaam (Somatostatinescan / Octreosan)

Onderzoek van bepaalde groepen cellen in het lichaam (Somatostatinescan / Octreosan)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een somatostatinescan (=octreoscan) is een onderzoek in het lichaam naar de functie van bepaalde groepen cellen. Een licht radioactieve vloeistof verspreidt zich over uw lichaam, hiervan maken wij foto’s. De nucleair geneeskundige bekijkt deze foto’s en beoordeelt of er stoornissen/ afwijkingen in uw lichaam zichtbaar zijn. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft adviseren wij u gedurende 24 uur na de injectie de voeding niet te geven vanwege de licht radioactieve vloeistof. Wij adviseren u om de voeding af te kolven en weg te gooien.

Afspraak
  • het onderzoek vindt plaats op .............
  • Om ........ uur krijgt u een injectie met een licht radioactieve vloeistof.
  • Om ........ uur maken wij de foto's (24 uurs foto's).
  • Bij enkele vraagstellingen wil de nucleaire geneeskundige ook na 48 uur foto's maken. Dit hoort u na de 24 uurs foto's.
De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij maken een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30-16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Medicijnen
Let op
De radioactieve vloeistof is speciaal voor uw onderzoek gemaakt. De vloeistof is beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek op tijd aanwezig bent.

Duur van het onderzoek
De injectie duurt enkele minuten. Het maken van foto’s na 24 uur duurt ruim één uur. Het maken van foto’s na 48 uur duurt ongeveer 20 minuten.

Voorbereiding
Onderzoek
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire geneeskunde meldt u zich door op een bel te drukken. Een medisch nucleair werker neemt u mee naar de ruimte waar u de injectie krijgt, in een bloedvat in uw arm. Na de injectie kunt u naar huis gaan.

24 uur na de injectie meldt u zich opnieuw. Een medisch nucleair werker neemt u mee naar de ruimte waar de foto’s gemaakt worden. U ligt op uw rug op een onderzoektafel. Wij maken een foto van het hele lichaam. Dit duurt ongeveer 40 minuten. Daarna maken wij ook een SPECT-CT opname. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Voor de 48 uurs foto’s meldt u zich weer bij de afdeling Nucleaire geneeskunde. U ligt op uw rug op de onderzoektafel. Wij maken foto’s van een deel van uw lichaam. Het maken van deze foto’s duurt ongeveer 15 minuten. Wilt u tijdens het foto’s maken zo stil mogelijk blijven liggen.

Nazorg
De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire geneeskunde, de medewerkers geven u graag een toelichting.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag met u op de afdeling.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: nuc304 versie dec 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |