In overleg met uw behandelaar heeft u besloten tot een behandeling van uw spataderen (varices) met behulp van convolutectomie. Deze folder geeft informatie over deze behandeling.
Niet alle zorgverzekeraars vergoeden deze behandeling. Uw behandelaar heeft dit met u doorgenomen, zodat u precies weet wat wel en niet vergoed wordt.
Algemene informatie
Wat zijn spataderen?Gezonde aderen zorgen voor bloedafvoer vanuit het been en bevatten kleppen. Spataderen ontstaan door slecht sluitende kleppen in de aderen. Hierdoor kan het bloed vanuit de benen niet goed genoeg terug naar het hart stromen. Dit zorgt voor stuwing en druk in de (spat)aderen, waardoor de aderen gaan uitzetten. Spataderen kunnen pijn en vermoeidheid in de benen geven.
Onderzoek, diagnose en behandelplan
Bij u is een onderzoek gedaan (duplex) waarmee uw bloedvaten en de bloedstroom in de benen zichtbaar zijn gemaakt. Uw behandelaar heeft hierna de resultaten met u besproken en een behandelplan voorgesteld. Dit kan zijn: een chirurgische operatieve of cosmetische behandeling, een verwijzing naar de dermatoloog of een behandeling met steunkousen. Deze informatiefolder richt zich op de behandeling convolutectomie.
Convolutectomie
Bij deze behandeling worden spataders voorzichtig verwijderd via kleine sneetjes met behulp van een speciale 'haaknaaldje'. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving op de poliklinische operatiekamer.
Voorbereiding- Indien nodig stopt u met bloedverdunners in overleg met uw behandelaar.
- Gebruik op de dag van de behandeling geen crème, lotion of badolie.
- Zorg ervoor dat u ruimzittende kleding en schoeisel draagt. Dit is omdat er een drukverband of steunkous om het been/voet zal worden aangelegd.
- U kunt ongeveer een uur voor de geplande behandeltijd 2 tabletten paracetamol innemen (500 mg. per stuk)
- Wij adviseren u voor begeleiding en vervoer naar huis te zorgen; u kunt niet zelf naar huis fietsen of met de auto.
BehandelingTijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel in de poliklinische operatiekamer. De spataderen zijn voorafgaand afgetekend. Op de plaatsen waar de spataderen zitten maakt de behandelaar kleine sneetjes (2 tot 5 millimeter) in de huid. Voordat de sneetjes worden gemaakt, wordt de huid verdoofd. Vervolgens wordt de spatader met een ‘haaknaaldje’ verwijderd. Omdat de huid boven de spatader is verdoofd, doet het weghalen bijna geen pijn. Na de behandeling worden de sneetjes gesloten met een hechtpleister. Om bloeduitstortingen te voorkomen krijgt u om het behandelde gedeelte van het been een strak verband of lange steunkous. Dit verband of steunkous blijft gedurende 2 tot 3 dagen dag en nacht zitten. De ingreep duurt meestal 20 tot 30 minuten per te behandelen spatader.
Na de behandelingNa de behandeling kunt u uw normale werkzaamheden direct weer hervatten. Doorgaans heeft u weinig pijn, maar het komt voor dat het been in het begin wel nog beurs aanvoelt. Misschien moet u ook even wennen aan het strak zittende verband of steunkous. Zo nodig kunt u Paracetamol gebruiken (maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg). Zolang het been verbonden is, mag het niet nat worden. Na 2 tot 3 dagen kunt u het verband of steunkous verwijderen. De hechtpleisters blijven ongeveer 2 weken zitten. Het is heel normaal wanneer u na het verwijderen van het verband of steunkous blauwe plekken ziet.
Mogelijke (meest voorkomende) klachten/complicaties:- Veelal treedt er na de behandeling een bloeduitstorting op. Dit is normaal en zal spontaan verdwijnen.
- Vaak zijn ter plaatse van de sneetjes/littekentjes harde ‘knobbeltjes’ voelbaar, dit zijn met name de onderhuidse hechtingen en dit hoort erbij. Dit zal vanzelf afnemen.
- Blaren of oppervlakkige wondjes van de hechtpleisters kunnen soms een pijnlijk gevoel geven en er minder mooi uitzien maar genezen en verdwijnen weer.
- U kunt tijdelijk last hebben van een doof gevoel in het behandelde gebied. Dit verdwijnt na enige tijd vanzelf.
Adviezen- Gedurende enkele weken is intensief sporten af te raden.
- Lopen is goed en dat mag al zo snel mogelijk na de behandeling.
- Fietsen is toegestaan.
- Lang stilstaan wordt afgeraden, probeer dit te vermijden.
ControleEen tot twee weken na de ingreep vindt een telefonisch consult plaats met uw behandelaar, om te horen hoe het met u gaat en om eventuele vragen te beantwoorden. De controle vindt na 8 tot 10 weken plaats op de polikliniek.
Vragen/problemenWanneer zich gedurende de eerste 24 uur na de operatie problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de secretaresse van polikliniek Chirurgie (0543 54 42 50). Buiten kantooruren kunt u in de eerste 24 uur na de operatie contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp van het SKB, telefoon 0543 54 45 55. Hierna kunt u (buiten kantooruren) contact opnemen met de huisarts(enpost).
Aanvullende informatieMeer informatie over spataders vindt u op onze website:
www.skbwinterswijk.nlTot slotWij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website:
www.zorgkaartnederland.nl Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal.