Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Flebologie

Spataderen behandelen door middel van convolutectomie

Spataderen behandelen door middel van convolutectomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw behandelaar heeft u besloten tot een behandeling van uw spataderen (varices) met behulp van convolutectomie. Deze folder geeft informatie over deze behandeling.

Niet alle zorgverzekeraars vergoeden deze behandeling. Uw behandelaar heeft dit met u doorgenomen, zodat u precies weet wat wel en niet vergoed wordt.

Algemene informatie

Wat zijn spataderen?
Gezonde aderen zorgen voor bloedafvoer vanuit het been en bevatten kleppen. Spataderen ontstaan door slecht sluitende kleppen in de aderen. Hierdoor kan het bloed vanuit de benen niet goed genoeg terug naar het hart stromen. Dit zorgt voor stuwing en druk in de (spat)aderen, waardoor de aderen gaan uitzetten. Spataderen kunnen pijn en vermoeidheid in de benen geven.

Onderzoek, diagnose en behandelplan
Bij u is een onderzoek gedaan (duplex) waarmee uw bloedvaten en de bloedstroom in de benen zichtbaar zijn gemaakt. Uw behandelaar heeft hierna de resultaten met u besproken en een behandelplan voorgesteld. Dit kan zijn: een chirurgische operatieve of cosmetische behandeling, een verwijzing naar de dermatoloog of een behandeling met steunkousen. Deze informatiefolder richt zich op de behandeling convolutectomie.

Convolutectomie
Bij deze behandeling worden spataders voorzichtig verwijderd via kleine sneetjes met behulp van een speciale 'haaknaaldje'. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving op de poliklinische operatiekamer.

Voorbereiding
Behandeling
Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel in de poliklinische operatiekamer. De spataderen zijn voorafgaand afgetekend. Op de plaatsen waar de spataderen zitten maakt de behandelaar kleine sneetjes (2 tot 5 millimeter) in de huid. Voordat de sneetjes worden gemaakt, wordt de huid verdoofd. Vervolgens wordt de spatader met een ‘haaknaaldje’ verwijderd. Omdat de huid boven de spatader is verdoofd, doet het weghalen bijna geen pijn. Na de behandeling worden de sneetjes gesloten met een hechtpleister. Om bloeduitstortingen te voorkomen krijgt u om het behandelde gedeelte van het been een strak verband of lange steunkous. Dit verband of steunkous blijft gedurende 2 tot 3 dagen dag en nacht zitten. De ingreep duurt meestal 20 tot 30 minuten per te behandelen spatader.

Na de behandeling
Na de behandeling kunt u uw normale werkzaamheden direct weer hervatten. Doorgaans heeft u weinig pijn, maar het komt voor dat het been in het begin wel nog beurs aanvoelt. Misschien moet u ook even wennen aan het strak zittende verband of steunkous. Zo nodig kunt u Paracetamol gebruiken (maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg). Zolang het been verbonden is, mag het niet nat worden. Na 2 tot 3 dagen kunt u het verband of steunkous verwijderen. De hechtpleisters blijven ongeveer 2 weken zitten. Het is heel normaal wanneer u na het verwijderen van het verband of steunkous blauwe plekken ziet.

Mogelijke (meest voorkomende) klachten/complicaties:
Adviezen
Controle
Een tot twee weken na de ingreep vindt een telefonisch consult plaats met uw behandelaar, om te horen hoe het met u gaat en om eventuele vragen te beantwoorden. De controle vindt na 8 tot 10 weken plaats op de polikliniek.

Vragen/problemen

Wanneer zich gedurende de eerste 24 uur na de operatie problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de secretaresse van polikliniek Chirurgie (0543 54 42 50). Buiten kantooruren kunt u in de eerste 24 uur na de operatie contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp van het SKB, telefoon 0543 54 45 55. Hierna kunt u (buiten kantooruren) contact opnemen met de huisarts(enpost).

Aanvullende informatie
Meer informatie over spataders vindt u op onze website: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal.


Foldernummer: chi299 versie nov 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |