Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Flebologie

Spataderen behandelen door middel van foamsclerotherapie

Spataderen behandelen door middel van foamsclerotherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt u behandeld voor spataderen. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, behandeling en adviezen hierbij.

Algemene informatie
Wat zijn spataderen?
Gezonde aderen zorgen voor bloedafvoer vanuit het been en bevatten kleppen. Spataderen ontstaan door slecht sluitende kleppen in de aderen. Hierdoor kan het bloed vanuit de benen niet goed genoeg terug naar het hart stromen. Dit zorgt voor stuwing en druk in de (spat)aderen, waardoor de aderen gaan uitzetten. Spataderen kunnen pijn en vermoeidheid in de benen geven.

Onderzoek, diagnose en behandelplan
Bij u is een onderzoek gedaan (duplex) waarmee uw bloedvaten en de bloedstroom in de benen zichtbaar zijn gemaakt. Uw behandelaar heeft hierna de resultaten met u besproken en een behandelplan voorgesteld. Dit kan zijn: een chirurgische operatieve of cosmetische behandeling, een verwijzing naar de dermatoloog of een behandeling met steunkousen. In uw geval is er met u gekozen voor echogeleide foamsclerotherapie.

Zwanger
Als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn, moet u dit van tevoren aan uw behandelaar vertellen. Bij een (eventuele) zwangerschap kan de ingreep niet plaatsvinden.

Voorbereiding

Let op
Wilt u ervoor zorgen dat u na de behandeling in het ziekenhuis niet alleen naar huis gaat. Wij adviseren u voor begeleiding en vervoer naar huis te zorgen; u mag niet zelf met de auto naar huis rijden.

Patiëntveiligheid
Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de behandeling meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd.

Behandeling
Bij echogeleide foamsclerotherapie wordt de spatader ingespoten met een schuimvloeistof dat een (milde) chemische irritatie van de spataderwand veroorzaakt. Dit heeft tot gevolg dat de spataderwand verkleeft en hierdoor verschrompeld. Uw lichaam zal deze verschrompelde spatader vanzelf opruimen. U wordt een of enkele malen geprikt zonder verdoving. De naald die gebruikt wordt, is zo klein dat u ook zonder verdoving vrijwel geen pijn ervaart. U kunt de spatader missen omdat de functie hiervan wordt overgenomen door andere aderen. Deze behandeling is vooral geschikt voor grotere spataderen. De behandeling vindt poliklinisch plaats. U hoeft niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Na de behandeling
Het is goed om direct na de behandeling 15 minuten te gaan lopen. U kunt dit het beste doen in de buurt van de behandelruimte of wachtkamer, omdat u zich na de ingreep soms duizelig of misselijk kunt voelen. Na deze 15 minuten kunt onder begeleiding weer naar huis, waar u uw dagelijkse bezigheden kunt hervatten.

Het inspuiten van het schuim in de spatader veroorzaakt in de dagen na de behandeling een ontsteking van de binnenkant van de spatader. Hierdoor gaat deze verkleven en dichtgroeien. Meestal voelt u hier niets van, maar het kan zijn dat u zich wat koortsig/grieperig voelt na deze behandeling. Ook kan de dichtgespoten spatader een aantal weken tot maanden pijnlijk zijn en hard aanvoelen. Dit hoort bij de behandeling en zal geleidelijk aan afnemen. U mag hiervoor paracetamol gebruiken.

Adviezen voor thuis
Complicaties
Nacontrole
Een week na de ingreep vindt een telefonisch consult plaats met uw behandelaar, om te horen hoe het met u gaat en om eventuele vragen te beantwoorden. De controle vindt na minimaal 8 weken plaats op de polikliniek.

Tot slot
Wanneer zich gedurende de eerste 24 uur na de operatie problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de secretaresse van polikliniek Chirurgie (0543 54 42 50). Buiten kantooruren kunt u in de eerste 24 uur na de behandeling contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp van het SKB, telefoon 0543 54 45 55. Hierna kunt u (buiten kantooruren) contact opnemen met de huisarts(enpost).

Wij stellen het op prijs als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl.

Vragen

Indien u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, dan kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon
0543 54 42 50. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Ook kunt u een e-mail sturen naar: info@skbwinterswijk.nl.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de volgende website: www.skbwinterswijk.nl

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: chi646 versie nov 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |