Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Flebologie

Spataderen behandelen (EVLT)

Spataderen behandelen (EVLT)

EndoVeneuze LaserTherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw behandelaar heeft u besloten tot een behandeling van uw spataderen (varices) met behulp van de laser procedure (EVLT). Deze folder geeft informatie over deze behandeling.

Niet alle zorgverzekeraars vergoeden deze behandeling; neemt u hierover contact op met uw zorgverzekeraar, nadat door uw behandelaar een behandeling is geadviseerd. Uw behandelaar heeft dit ook met u besproken.

Algemene informatie
Wat zijn spataderen?
Gezonde aderen zorgen voor bloedafvoer vanuit het been en bevatten kleppen. Spataderen ontstaan door slecht sluitende kleppen in de aderen. Hierdoor kan het bloed vanuit de benen niet goed genoeg terug naar het hart stromen. Dit zorgt voor stuwing en druk in de (spat)aderen, waardoor de aderen gaan uitzetten. Spataderen kunnen pijn en vermoeidheid in de benen geven.

Onderzoek, diagnose en behandelplan
Bij u is een onderzoek gedaan (duplex) waarmee uw bloedvaten en de bloedstroom in de benen zichtbaar zijn gemaakt. Uw behandelaar heeft hierna de resultaten met u besproken en een behandelplan voorgesteld. Dit kan zijn: een chirurgische operatieve of cosmetische behandeling, een verwijzing naar de dermatoloog of een behandeling met steunkousen. Deze informatiefolder richt zich op de behandeling volgens de “EVLT (laser)” procedure.

EVLT procedure:
Er zijn verschillende methoden om spataderen te behandelen. De EVLT (laser) procedure is een moderne methode bij het behandelen van spataderen. Via een klein sneetje in de huid (2 mm.) ter hoogte van de knie of bovenbeen wordt een katheter (een lang dun slangetje) in de spatader gebracht, na het geven van plaatselijke verdoving. De kleine katheter levert laser energie af aan de wand van het bloedvat. De vaatwand krimpt en het bloedvat sluit zich. Als de spatader is gesloten zal het bloed worden omgeleid via andere, gezonde aderen en de spatader wordt ‘opgeruimd’ door het lichaam.


Voorbereiding

Algemeen
Er zijn geen voorbereidingen nodig voor de behandeling.
Indien nodig stoppen met bloedverdunners in overleg met uw behandelaar.

Dag van de behandeling
Op de dag van de behandeling mag u de benen niet insmeren met een crème of bodylotion. U wordt op de afgesproken tijd op de poli Plastische Chirurgie (route 2.4) verwacht. U kunt ongeveer een uur voor de geplande behandeltijd 2 tabletten paracetamol innemen (500 mg. per stuk)

Let op
Wilt u ervoor zorgen dat u, na de behandeling in het ziekenhuis, niet alleen naar huis gaat. Wij adviseren u voor begeleiding en vervoer naar huis te zorgen; u mag niet zelf met de auto naar huis rijden.

Behandeling
Op de dag van de behandeling wordt u op de afgesproken tijd op de poli Plastische Chirurgie (route 2.4) verwacht. Nadat u zich gemeld heeft, kunt u boven in de wachtkamer plaatsnemen.

De verpleegkundige komt u halen en brengt u naar de kleedruimte. In de kleedruimte kunt u uw kousen, schoenen, broek/rok en onderbroek uit doen. U krijgt een operatie-onderbroek aan. De verpleegkundige controleert uw gegevens en vraagt welk been behandeld wordt. Vervolgens gaat u op de behandeltafel liggen. Het te behandelen been wordt gedesinfecteerd en afgedekt met steriele lakens. Uw been ligt een beetje naar buiten gedraaid tijdens de ingreep met een rolletje in de knieholte (kikkerhouding).

De spatader wordt met echo onderzoek in beeld gebracht. Via een klein sneetje in de huid (2 mm.) ter hoogte van de knie wordt de katheter in de spatader gebracht. Met de echo wordt vervolgens de juiste positie van de katheter bepaald. De kleine katheter levert laserenergie af aan de wand van het bloedvat. De katheter wordt nu voorzichtig teruggetrokken.

Tijdens de ingreep krijgt u meerdere prikjes; deze zorgen voor verdoving en verkoeling. De totale behandeling duurt ongeveer 45 minuten. De behandeling zelf is niet pijnlijk, maar de plaatselijke verdovingsprikjes kunnen wel als gevoelig of pijnlijk worden ervaren.

Er bestaat een kleine kans dat de procedure niet lukt in verband met de aard van de spataderen. Er zal dan een afspraak worden gemaakt met uw behandelaar om te bespreken wat andere mogelijkheden zijn.

Als de behandeling klaar is, wordt het behandelde been gezwachteld. Na de behandeling krijgen u en uw begeleider een kopje koffie aangeboden en wordt u verzocht om ongeveer 15 minuten te wandelen over de gang van de poli. Daarna neemt u weer plaats in de wachtkamer en vindt een laatste controle van het verband plaats voordat u naar huis gaat.

Complicaties
Complicaties komen zelden voor, soms wat blauwe plekjes van de prikken voor de verdoving, soms pijn in het behandeltraject. U kunt bij pijn 2 tabletten paracetamol 500mg innemen, (maximaal 4 keer per dag).

Sommige patiënten kunnen een soort streng voelen in het behandelde been, dit verdwijnt uiteindelijk. Een kleine groep patiënten kan na de behandeling een pijnlijk, warm gevoel in het been krijgen. Dit kan geen kwaad en zal vanzelf verdwijnen. Wanneer zich gedurende de eerste 24 uur na de operatie problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de secretaresse van polikliniek Chirurgie, telefoon 0543 54 42 50.

Buiten kantooruren kunt u in de eerste 24 uur na de operatie contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp van het SKB, telefoonnummer: 0543 54 45 55. Hierna kunt u (buiten kantooruren) contact opnemen met de huisarts(enpost).

Duur van de behandeling:
In totaal bent u ongeveer 2 uur in het ziekenhuis.

Nabehandeling
Na de behandeling krijgt u een steunkous aan. Deze moet u 72 uur dragen. Daarna nog 2 weken alleen overdag en naar behoefte eventueel langer.

U krijgt het advies om regelmatig te lopen. Langdurig staan en zware lichamelijke inspanning kunt u beter vermijden. U kunt uw dagelijkse activiteiten na een dag weer hervatten en sporten na een week op geleide van uw klachten.

Een week na de ingreep vindt een telefonisch consult plaats met uw behandelaar, om te horen hoe het met u gaat en om eventuele vragen te beantwoorden. De controle vindt na 8-10 weken plaats op de polikliniek.

Patiëntveiligheid
Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de behandeling meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd.

Vragen
Indien u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, dan kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon 0543 54 42 50. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Ook kunt u een e-mail sturen naar: info@skbwinterswijk.nl

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: www.skbwinterswijk.nl

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Ook hebt u recht op privacy. Uitgebreide informatie staat in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’, verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten-informatie in de centrale hal.

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: chi399 versie jan 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |