Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Flebologie

Spataderspreekuur

Spataderspreekuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort heeft u een afspraak op het spataderspreekuur. Dit is een gecombineerde afspraak waarbij u eerst een duplex onderzoek ondergaat en nadien de uitslag met u wordt besproken.

Een duplex onderzoek
Duplex betekent ‘tweevoudig’. Bij een duplex onderzoek wordt gebruik gemaakt van twee technieken, namelijk echografie en doppler. Beide werken met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn (ultrageluid). Met echografie is het mogelijk om vanaf de buitenkant ‘in het lichaam’ te kijken. Zo kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden op het beeldscherm. Met doppler kan het stroomgedrag van het bloed worden beoordeeld.

Voorbereiding
Kledingadvies
Tijdens het onderzoek moet een deel van uw onderlichaam ontkleed worden. Uw ondergoed mag u aanhouden (liever geen onderbroek met pijpjes). Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Meenemen
Waar melden
Meldt u zich ruim op tijd aan de balie van de polikliniek. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald door de laborant.

Het onderzoek
U komt op een opstapje te staan. Het licht wordt gedimd, zodat het beeldscherm goed te zien is voor de laborant. Om goed contact te maken met de huid wordt (soms koude) gel op de huid aangebracht. Vervolgens wordt een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (transducer) tegen uw huid gehouden. Daarmee worden op verschillende plaatsen de bloedvaten in het been beoordeeld. Tijdens het onderzoek wordt af en toe in uw been geknepen. Van de beelden op het beeldscherm worden foto’s gemaakt voor uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant steeds wat er gaat gebeuren. De geluidsgolven, waarvan tijdens het duplex-onderzoek gebruikt wordt gemaakt, zijn onschadelijk voor uw lichaam en daarom kan deze techniek ook worden toegepast tijdens de zwangerschap.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten per been.

De uitslag
Direct na het onderzoek krijgt u de uitslag van uw behandelaar van het SKB. Deze stelt de diagnose vast aan de hand van uw verhaal en de uitslag van het duplex-onderzoek. Samen met u bepaalt de behandelaar of een eventuele behandeling nodig is en zo ja, welke dat zou moeten zijn. Tevens wordt beoordeeld of de mogelijke behandeling in aanmerking komt voor vergoeding door de zorgverzekeraar. De secretaresse verzorgt de verdere afhandeling die in uw geval noodzakelijk is. Dit zal telefonisch of per post plaats vinden. Van haar krijgt u ook de informatiefolders over uw ingreep.

Verhinderd
Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via het secretariaat Chirurgie. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0543 54 42 50. Wellicht kan er direct een nieuwe afspraak gepland worden. In uw plaats kan er dan een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachttijd beperkt blijft.

Vragen
Neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie. Zij zijn op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer: 0543 54 42 50.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: chi332 versie okt 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |