Binnenkort heeft u een afspraak op het spataderspreekuur. Dit is een gecombineerde afspraak waarbij u eerst een duplex onderzoek ondergaat en nadien de uitslag met u wordt besproken.
Een duplex onderzoekDuplex betekent ‘tweevoudig’. Bij een duplex onderzoek wordt gebruik gemaakt van twee technieken, namelijk echografie en doppler. Beide werken met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn (ultrageluid). Met echografie is het mogelijk om vanaf de buitenkant ‘in het lichaam’ te kijken. Zo kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden op het beeldscherm. Met doppler kan het stroomgedrag van het bloed worden beoordeeld.
Voorbereiding- Op de dag van het onderzoek mag u geen steunkousen dragen.
- U wordt staand onderzocht. Daarom is het belangrijk dat u voor het onderzoek iets eet en drinkt.
- Als u medicijnen gebruikt, mag u die gewoon innemen.
KledingadviesTijdens het onderzoek moet een deel van uw onderlichaam ontkleed worden. Uw ondergoed mag u aanhouden (liever geen onderbroek met pijpjes). Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.
Meenemen- Wilt u een geldig legitimatiebewijs meenemen? Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
- Heeft u een brief gekregen van de huisarts? Neemt u deze dan ook mee.
- Gebruikt u medicijnen? Neemt u dan een recente medicatielijst mee.
Waar meldenMeldt u zich ruim op tijd aan de balie van de polikliniek. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald door de laborant.
Het onderzoekU komt op een opstapje te staan. Het licht wordt gedimd, zodat het beeldscherm goed te zien is voor de laborant. Om goed contact te maken met de huid wordt (soms koude) gel op de huid aangebracht. Vervolgens wordt een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (transducer) tegen uw huid gehouden. Daarmee worden op verschillende plaatsen de bloedvaten in het been beoordeeld. Tijdens het onderzoek wordt af en toe in uw been geknepen. Van de beelden op het beeldscherm worden foto’s gemaakt voor uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant steeds wat er gaat gebeuren. De geluidsgolven, waarvan tijdens het duplex-onderzoek gebruikt wordt gemaakt, zijn onschadelijk voor uw lichaam en daarom kan deze techniek ook worden toegepast tijdens de zwangerschap.
Duur van het onderzoekHet onderzoek duurt 15 tot 30 minuten per been.
De uitslagDirect na het onderzoek krijgt u de uitslag van uw behandelaar van het SKB. Deze stelt de diagnose vast aan de hand van uw verhaal en de uitslag van het duplex-onderzoek. Samen met u bepaalt de behandelaar of een eventuele behandeling nodig is en zo ja, welke dat zou moeten zijn. Tevens wordt beoordeeld of de mogelijke behandeling in aanmerking komt voor vergoeding door de zorgverzekeraar. De secretaresse verzorgt de verdere afhandeling die in uw geval noodzakelijk is. Dit zal telefonisch of per post plaats vinden. Van haar krijgt u ook de informatiefolders over uw ingreep.
VerhinderdLaat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via het secretariaat Chirurgie. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0543 54 42 50. Wellicht kan er direct een nieuwe afspraak gepland worden. In uw plaats kan er dan een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachttijd beperkt blijft.
VragenNeemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie. Zij zijn op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer: 0543 54 42 50.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl