Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Oogheelkunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Staaroperatie

Staaroperatie

Operatie Cataract


In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie.

Wat is staar?

Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien.

Hoe ontstaat staar?
De meest voorkomende oorzaak van staar is de veroudering van de ooglens. Verder kan staar het gevolg zijn van een verwonding, algemene ziekte ( zoals diabetes) of een andere oogziekte. Staar kan alleen operatief worden behandeld. Wij adviseren u de staar te laten opereren als het slechte zien voor u een probleem is geworden. Samen met u bekijkt de arts wanneer de operatie het beste kan plaatsvinden.

Voorbereiding thuis
Belangrijk is het volgende te regelen:
De dag van de operatie
Meenemen
Het is belangrijk dat u het volgende meeneemt naar het ziekenhuis:


Dagopname

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de Gastenservice in de centrale hal. De Gastvrouw brengt u naar de wachtruimte van de operatieafdeling. Het kan ook zijn, dat u doorverwezen wordt naar de secretaresse van de afdeling Dagbehandeling (route 7.5). Indien u onder narcose geopereerd wordt, wordt u opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. U kunt zich op de afgesproken dag en tijd melden op deze afdeling.

De operatie
Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de operatie meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd. In de voorbereidingsruimte ontmoet u een verpleegkundige. Hij/zij neemt uw gegevens met u door. U krijgt vervolgens verschillende oogdruppels om de pupil wijd te maken en u krijgt de verdoving. Vervolgens wordt u naar de operatiekamer gebracht. Hier ontmoet u de oogarts en worden uw gegevens opnieuw gecontroleerd. Als u onder narcose geopereerd wordt krijgt u plakkers op de borst, een bloeddruk-manchet en een infuusnaald. Vervolgens krijgt u nog enkele verdovingsdruppels of de (algehele) verdoving zoals is afgesproken met de oogarts.

Tijdens de operatie is uw gezicht afgedekt met een steriele doek. Hierbij is alleen het te opereren oog zichtbaar voor de oogarts.Het is belangrijk dat u tijdens de operatie rustig blijft liggen. De oogarts maakt een klein sneetje in uw oog. Door deze opening kan de oogarts de troebele lens verwijderen en een nieuwe lens plaatsen. De operatie zelf duurt over het algemeen minder dan een half uur. Na de operatie krijgt u een oogverband en gaat u terug naar de wachtruimte.

Naar huis
In de wachtruimte krijgt u iets te drinken. Daarna kunt u naar huis. U mag niet wrijven in het geopereerde oog. U krijgt daarom een beschermend oogverband. Dit oogverband moet u op laten tot de volgende ochtend. Houdt u thuis rekening met de volgende leefregels:

Let op!

Omdat u na de operatie op het geopereerde oog een oogverband hebt, kan het zijn dat het dieptezien minder is. Hierdoor ziet u niet goed de hoogteverschillen en is het risico op vallen verhoogd.
Adviezen / leefregels
Controle


Druppelen
Na de operatie moet u het geopereerde oog gedurende 4 weken druppelen met Tobradex en Nevanac volgens een schema:
Zorg dat er tussen het gebruik van de 2 verschillende oogdruppels minstens 5 minuten zit. Om eventuele bijwerkingen te voorkomen kunt u het beste na het druppelen het traanpunt dichtdrukken. Deze zit in de ooghoek bij de neus. Als hulpmiddel kunt u eventueel gebruik maken van een druppelbril. Deze is verkrijgbaar bij de apotheek of thuiszorgwinkel (medipoint).

Klachten na de operatie

Direct bellen

Even aanzien
Op het dagcentrum krijgt u na de operatie een vragenlijst mee. Wilt u de vragenlijst de dag na de operatie doornemen? U kunt zo bepalen of een afspraak bij de oogarts gewenst is. Op de vragenlijst staan de telefoonnummers indien u contact met ons op wilt nemen.

Resultaat
Vrijwel altijd heeft de operatie goed resultaat. In een enkel geval is dit minder dan verwacht. Dit kan komen door al bestaande afwijkingen in het oog, zoals een aandoening aan de gele vlek of aan de oogzenuw.

Complicaties
Soms doen zich complicaties voor, zoals een ontsteking, een bloeding, het niet geheel kunnen verwijderen van de eigen lens of het niet kunnen plaatsen van een kunstlens. Op langere termijn kan soms nastaar ontstaan.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur bereikbaar op tel. 0543 54 45 50. Meer informatie over staar, staat in de folder “Als uw oogarts spreekt over staar”.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: oog249 versie jun 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |