Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Anesthesie

Stellatum Block

Stellatum Block

(Blokkade van een zenuwknoop)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een Stellatum Block zult ondergaan omdat u (pijn)klachten heeft. Deze folder geeft algemene informatie over deze behandeling, mogelijke complicaties en het te verwachten resultaat.

Wie komt in aanmerking?
Het Ganglion Stellatum, waarvan er twee zijn, is een zenuwknoop. Deze liggen links en rechts van de wervelkolom, aan de voorkant van de wervels, ter hoogte van de zesde en zevende halswervel en de eerste borstwervel. Een stellatum block wordt toegepast bij patiënten met pijnklachten die verband houden met deze zenuwknopen: pijn in uw schouder, arm of hand, een temperatuursverschil en/of overmatige transpiratie in uw arm/hand.

Voorbereiding
Behandeldag
Op de behandeldag meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij afdeling Dagbehandeling (route 7.5) tenzij anders is doorgegeven. Indien u gebracht wilt worden kunt u zich melden bij de Gastenservice in de centrale hal (rechts naast de receptie).
Houdt u uw legitimatiebewijs bij de hand?

Patiëntveiligheid

Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de behandeling meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd.

Behandeling
In principe wordt u behandeld door uw eigen pijnspecialist, tenzij anders is afgesproken. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug en wordt er gebruik gemaakt van een röntgentoestel, zodat de anesthesioloog de behandeling goed kan volgen en hij de positie van de naald goed bepalen kan. Na desinfectie en steriel afdekken van de te behandelen plek krijgt u een plaatselijke verdoving ingespoten. Dit is even pijnlijk.
Na plaatsing van de naald wordt met contrast gecontroleerd of de juiste positie bereikt is. Als dit zo is, wordt een tijdelijk behandeling uitgevoerd met plaatselijke verdovingsvloeistof óf een blijvende behandeling met warmte.
Hierna wordt de zenuw verwarmd door middel van een stroompje. Pijnvermindering treedt op doordat de zenuwen de pijn minder goed plaatselijke verdovingsvloeistof. geleiden. De arts voert de behandeling zo uit dat bewegen goed mogelijk is. Alleen de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de pijngeleiding worden uitgeschakeld.

Nazorg

Na de behandeling blijft u ongeveer een uur in ons ziekenhuis voor controle. Degene die u naar het ziekenhuis gebracht heeft, mag dan bij u aanwezig zijn.Meestal heeft u geen klachten en mag u weer naar huis.

Complicaties

Zoals bij iedere ingreep, kunnen ook bij het stellatum block complicaties optreden. Gelukkig komen deze niet vaak voor. Mogelijke complicaties zijn:

Resultaat
U kunt pijnverlichting verwachten en een verandering van pijnsensatie evenals warmtesensatie in uw arm / hand. Door de verdovingsvloeistof kunnen uw bloedvaten in uw arm wat wijder worden en een grotere bloeddoorstroming veroorzaken, dit veroorzaakt het warme gevoel in uw arm. Dit duurt slechts enkele uren. Houdt u er rekening mee dat de kracht in uw arm na de behandeling tijdelijk verminderd kan zijn.

Tenslotte
U heeft recht op juiste en volledige informatie. Pas als u voldoende inzicht heeft, kunt u weloverwogen toestemming geven voor een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek. Als iets u niet geheel duidelijk is, vraagt u één van de medewerkers van de pijnpolikliniek dan om nadere uitleg. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 12.30 en 13.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: (0543) 54 42 00.
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: ane511 versie mei 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |