Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Sterilisatie bij de man

Sterilisatie bij de man

Vasectomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met (uw partner en) uw huisarts heeft u besloten een sterilisatie te ondergaan. Deze patiëntenfolder bevat hierover informatie. Het betreft een algemene voorlichting. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (www.nvu.nl)

Sterilisatie
Er zijn verschillende mogelijkheden om ongewenste zwangerschap te voorkomen, zoals de anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje of sterilisatie. Het grote verschil tussen de drie eerstgenoemde methoden en sterilisatie is, dat sterilisatie moet worden beschouwd als een definitieve anticonceptie methode. In principe is sterilisatie daarom onherroepelijk.

Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Sterilisatie is een veilige en betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een eenvoudige ingreep die geen invloed heeft op uw seksueel functioneren. Door de sterilisatie zijn de zaadleiders afgesloten, waardoor voorkomen wordt, dat zaadcellen het zaadvocht kunnen bereiken. Bij geslachtsgemeenschap zal alleen zaadvocht zonder zaadcellen vrijkomen, waardoor geen bevruchting kan plaatsvinden.

Afspraak uroloog
Voor de ingreep heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. U kunt zelf een afspraak maken op de polikliniek Urologie. U heeft vooraf geen afspraak met de uroloog, behalve wanneer:
U leest vooraf de informatiefolder en stuurt de laatste pagina met de beantwoorde vragen en het toestemmingsformulier terug.


Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?
Als u verhinderd bent door ziekte of om andere redenen, wordt u verzocht zo snel mogelijk contact op te nemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 46 30.

Wat neemt u mee?
Voorbereidingen van de sterilisatie
De sterilisatie
U kunt zich melden op de polikliniek Urologie. De verpleegkundige begeleid u naar de behandelkamer waar u in de kleedkamer uw kleding van het onderlichaam kunt uittrekken. Daarna mag u plaatsnemen op de behandeltafel. Na het desinfecteren van de balzak, krijgt u twee injecties in de huid van de balzak of in de zaadstreng in de liesstreek. Vervolgens maakt de uroloog ter plaatse van de verdoofde huid één of twee kleine sneetjes waarbij hij de zaadleiders vrijmaakt. Beide zaadleiders worden doorgenomen en vaak een stukje verwijderd, waarna de uiteinden worden afgebonden met hechtmateriaal of dicht gebrand. Omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt, kunt u tijdens de sterilisatie een trekkend, pijnlijk gevoel in de liezen voelen. Als de wondjes worden gesloten is dit met oplosbaar hechtmateriaal. De hechtingen lossen na ongeveer twee weken op en hoeven dus niet te worden verwijderd. Sommige urologen laten het wondje ‘open’; dan kan het zijn dat de wondranden iets wijken, dit geneest vanzelf. De ingreep duurt ongeveer 15-20 minuten.

Na de sterilisatie

Na de sterilisatie kunnen de volgende situaties optreden, waarbij u zich geen zorgen hoeft te maken
Wanneer moet u wel contact opnemen met de polikliniek Urologie
Vruchtbaarheid
Na de sterilisatie bent u niet meteen onvruchtbaar! Gedurende de eerste maanden na de sterilisatie komen bij een zaadlozing namelijk nog zaadcellen vrij. Daarom moet u tijdens deze periode bij geslachtsgemeenschap een voorbehoedmiddel gebruiken. Het duurt meestal 3 maanden voordat alle levende zaadcellen zijn verdwenen. Binnen deze 3 maanden moet u ongeveer 20 zaadlozingen hebben gehad. Na deze periode zal in het laboratorium een zaadmonster worden onderzocht. Dit onderzoek is essentieel om onvruchtbaarheid te kunnen vaststellen. Hiervoor krijgt u een potje mee, waarin u al het sperma moet opvangen. (procedure zie Sperma inleveren na de sterilisatie.

Wanneer geen zaadcellen meer zichtbaar zijn in het zaadmonster of een gering aantal niet-bewegende zaadcellen, dan is de sterilisatie geslaagd en de behandeling afgerond. In dit geval bent u onvruchtbaar en kunt u of uw partner stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Het kan echter voorkomen dat u meerdere malen een zaadmonster moet inleveren, totdat het laboratorium-onderzoek laat zien dat de uitslag goed is.

Soms worden in zaadmonsters gedurende een langere periode steeds niet-bewegende zaadcellen gevonden. Meestal verdwijnen deze binnen één jaar. Alleen als bewegende zaadcellen worden gevonden in het zaadmonster zult u, na overleg met de uroloog, opnieuw worden gesteriliseerd.

Sperma inleveren na sterilisatie
Zoals eerder al benoemd is, komen er na de sterilisatie nog zaadcellen vrij bij geslachtsgemeenschap. Daarom moet u nog een voorbehoedsmiddel gebruiken totdat de uitslag van het spermamonster goed is.
De uitslag krijgt u via een brief van de uroloog thuisgestuurd.

Verder van belang
Nadelen van sterilisatie
Er zijn ook nadelen verbonden aan de sterilisatie.
Hersteloperatie
Een hersteloperatie is mogelijk, maar de kans van slagen neemt met de tijd af en is afhankelijk van meerdere factoren.

Vergoeding zorgverzekeraar
Wij adviseren u bij uw zorgverzekeraar te informeren of deze ingreep (vasectomie) vergoed wordt.

Meer informatie
Indien u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie, 0543 54 46 30. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur. Aan het begin van de behandeling zal de arts u vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem stellen.

Patiëntenidentificatie
In het ziekenhuis hebt u een geldig legitimatiebewijs nodig. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Kloppen de gegevens niet meer? Laat dat dan wijzigen bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat. Voor ieder onderzoek of behandeling vraagt een medewerker uw naam en geboortedatum. Zo controleren wij of wij het juiste onderzoek en de juiste behandeling bij de juiste patiënt uitvoeren.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro521 versie mrt 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |