Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Stoppen met roken training

Stoppen met roken training

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Afsprakenkaart Stop Roken Poli


DagDatumTijdPoli
Afspraak
Afspraak
Afspraak
Afspraak
Afspraak
Afspraak
Afspraak
Telefonische afspraak
Telefonische afspraak
Telefonisch afspraak
Telefonische afspraak
Eindevaluatie


Trainginsplan stoppen met roken

Mijn belangrijkste reden om te stoppen is: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________

Mijn motivatie om te stoppen (uitgedrukt in een cijfer tussen de 1 en 10):

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Het vertrouwen dat het mij gaat lukken (uitgedrukt in een cijfer tussen de 1 en 10):

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Kruis aan:
Ik wil gebruik maken van de volgende ondersteunende middelen:
Afspraken ter voorbereiding op het stoppen met roken

1.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

De stopmethode
Stoppen met roken kan op verschillende manieren. Daarbij zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om u te ondersteunen hierbij. Welke manier het beste is , is persoonlijk. Tijdens de gesprekken bij de stoppen met rokenpoli worden de verschillende manieren en hulpmiddelen besproken met u.

Nicotine vervangende hulpmiddelen

Nicotinepleisters

De pleister geeft gedurende 24 uur een gereguleerde en constante hoeveelheid nicotine af, waardoor de drang tot roken en de ontwenningsverschijnselen verminderen. Deze pleisters zijn er in verschillende doseringen, gedurende 12 weken bouwt u de dosering langzaam af.

Daarnaast zijn er verschillende nicotinebevattende middelen die ervoor zorgen dat uw verlangen naar een sigaret wordt verminderd.

Nicotine zuigtabletten
Sterke: 1 mg, 2 mg en 4 mg.

Nicotine mini zuigtabletjes
Sterkte :1.5 mg en 4 mg.

Nicotine microtabs
Deze tabletjes kunt u onder uw tong laten smelten.
Sterkte: 2 mg.

Nicotine kauwgum
Sterkte : 2 en 4 mg.

Nicotine inhalers
De inhaler bestaat uit een mondstuk en nicotinevulling.

Nicotine mondspray
De nicotine wordt via het wangslijmvlies in het lichaam opgenomen.

Medicatie
Er zijn verschillende soorten medicatie die u kunnen helpen bij het stoppen met roken. Deze medicatie kunnen alleen door een arts voorgeschreven worden.

Zyban
Dit medicijn helpt de ontwenningsverschijnselen te verminderen, de behoefte om te roken te verkleinen en ondersteunt de motivatie om te (blijven) stoppen met roken. Zyban kan eventueel in combinatie met nicotine pleisters voorgeschreven worden.

Champix
Dit medicijn zorgt ervoor dat het verlangen naar een sigaret wordt onderdrukt en daarnaast worden de ontwenningsverschijnselen onderdrukt.
Dagboek rookgedrag

Om inzicht te krijgen in uw rookgedrag is het verstandig om gedurende enkele dagen uw rookpatroon bij te houden:


HoeveelSituatieBehoefte aan sigaret (op een schaal van 1 tot 10)
Dag 1
Ochtend
Middag

Avond

Dag 2
Ochtend
Middag

Avond

Dag 3
Ochtend
Middag

Avond

Dag 4
Ochtend
Middag

Avond

Dag 5
Ochtend
Middag

Avond

Dag 6
Ochtend
Middag

Avond

Dag 7
Ochtend
Middag

Avond


Conclusies uit mijn rookdagboek


Mijn lekkerste sigaret is / was: ______________________________________________________


De sigaret die ik het makkelijkst kan missen is: _________________________________________


De sigaret die ik het moeilijkste kan missen is: _________________________________________


Ik rook vooral:

Als ik stop met roken, loop ik het risico om:
Voor- en nadelenbalans

Voordelen van rokenNadelen van roken

Korte termijn (nu)
Prettig aan roken is:
---Niet prettig aan roken is:
---Lange termijn (later)
---


---Nadelen van stoppenVoordelen van stoppen

Korte termijn (nu)
Onprettig aan stoppen is:
---Prettig aan stoppen is:
---


Lange termijn (later)
---


---Omgaan met trek

Welke momenten zijn moeilijk voor u om niet te roken:


Het moeilijkste moment voor mij is: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Wat kan ik doen als ik trek heb:
Omgaan met mogelijke terugval

Stoppen met roken is een kwestie van vallen en opstaan. Het is heel begrijpelijk als het niet in 1 keer perfect lukt. 1 misstap is nog geen mislukking. Zelfs als u weer volkomen in uw oude rookgedrag bent terug gevallen, is het nog niet te laat. U kunt altijd weer opnieuw een poging wagen. Geef het dus niet op!

Tips
Onderstaande tips kunnen u helpen om de draad weer op te pakken:Een ezelsbruggetje voor risicosituaties is:

HALT!

H = Hungry (hongerig)
A = Angry (boos)
L = Lonely (alleen)
T = Tired (moe)

In deze situaties moet u extra oppassen. Dat kan moeilijk zijn. Maar het is zeker niet onmogelijk. Miljoenen mensen uit de hele wereld gingen u voor. Ook u kunt het.
Extra informatie

De voorbereiding
Een marathon loopt u niet zomaar even zonder training. Een vakantie verloopt ook niet soepel zonder de nodige voorbereidingen. Hetzelfde geldt ook voor het stoppen met roken. Een goed begin is het halve werk. Een goede voorbereiding op de stoppoging maakt de kans op succes veel groter.

Het belangrijkste is dat u zich bewust wordt van uw rookgedrag. Waarom rookt u? En wat betekent roken voor u? Doet u het voor de gezelligheid, voor de ontspanning of als troost? Als u dat helder heeft, weet u beter wat u moet doen om de verleiding van het roken te weerstaan, de situaties die u moet vermijden en de valkuilen die u moet omzeilen.

In de voorbereiding is het ook van belang om na te gaan hoe groot uw motivatie is. Want hoe groter de motivatie, hoe groter de kans van slagen. Vergeet vooral niet om een lijst met beloningen voor uzelf op te stellen, dat helpt. Bovendien is dit het juiste moment om met uw partner, familie en vrienden te bespreken hoe zij u kunnen steunen. Tot slot kunt u bepalen hoe en wanneer u wilt stoppen.

De motivatie
Stoppen gaat makkelijker als u gemotiveerd bent. Roken moet u zien af te leren. Voldoende motivatie is daarbij onmisbaar. Dat geeft extra kracht en doorzettingsvermogen om het stoppen vol te houden. Het is daarom nuttig de motivatie te peilen voordat u stopt.

Tips:Rookgedrag
Als u wilt stoppen met roken, is het handig om inzicht te krijgen in het hoe en waarom van uw rookgedrag. Dit inzicht helpt u om de verleidingen te weerstaan en niet terug te vallen in oude gewoontes als u eenmaal gestopt bent.

Tips:De verleiding weerstaan
Als u in kaart heeft gebracht wat uw rookgedrag is, weet u ook op welke momenten de verleiding groot zal zijn om een sigaret op te steken. Bedenk nu alvast hoe u dat wilt voorkomen. Dan staat u sterker als u een moeilijk moment beleeft als u eenmaal gestopt bent.

Tips:Uzelf belonen
Stoppers die zichzelf belonen, hebben meer kans om te slagen met hun stoppoging, want belonen werkt motiverend. Denk na over de beloning die u zichzelf wilt geven na een aantal weken niet gerookt te hebben.

Tips:De rol van de partner
Uw partner kan een grote steun zijn als u stopt met roken. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen van wie de partner stopt slechts 33 % zelf door blijft roken. Maar uw partner kan het u ook moeilijk maken, bijvoorbeeld door u te verleiden toch weer te gaan roken of door zelf toch door te blijven roken. U kunt niet van uw partner verwachten dat hij of zij tegelijk met u stopt. Uw partner moet zelf een geschikt moment kiezen om te stoppen. Bespreek dit met uw partner en maak samen afspraken.

Tips:De rol van vrienden en familie
Vrienden en familie kunnen u steunen door u te motiveren. Hoe meer hulp u krijgt, hoe beter de kansen zijn om succesvol te stoppen. Ook kan uw stoppoging op hen een positief effect hebben. Vaak stoppen meerdere mensen in uw omgeving doordat zij gemotiveerd zijn door uw succes.

Tips:Omgaan met sociale druk
U moet leren 'nee' te zeggen op momenten dat u door uw sociale omgeving onder druk gezet wordt om te roken.

Tips:Veranderingen
Er gebeurt van alles in het lichaam als u stopt met roken. Het is goed om u daarvan bewust te zijn en om de veranderingen vast te leggen. Als u dat een tijdje bijhoudt, zult u bijvoorbeeld ontdekken dat uw hunkering naar een sigaret af gaat nemen en uw ontwenningsverschijnselen verminderen.
Tips:Houd vol!
Geweldig dat u gestopt bent. Nu is het een kwestie van volhouden. U zult merken dat de ontwenningsverschijnselen afnemen. Nu komt het steeds meer aan op uw motivatie. Het is belangrijk steeds voor ogen te houden waarom u gestopt bent, wat u al heeft bereikt en hoe u de verleiding blijft weerstaan. Ga na of de strategieën die u bedacht heeft om valkuilen te vermijden aangepast moeten worden. U moet ook leren denken als een niet – roker: 10 uur is niet meer het moment van een rookpauze en dineren betekent niet meer automatisch een sigaret opsteken nadien. Deze gedachten kunnen uw stoppoging ondermijnen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Blijf steeds voor ogen houden waarom u gestopt bent. Uiteindelijk is niet- roken veel beter voor u dan roken.

Tips:Denkt u al als een niet roker?
Stoppen met roken betekent meer dan geen sigaretten meer kopen. U moet ook gaan denken als een niet roker, en een dagritme gaan ontwikkelen van een niet–roker. Volhouden vergt veranderingen van gedrag en leefstijl.

Stoppen is een proces dat al ver voor de stopdag begint en doorgaat tot u volmondig kunt zeggen: 'ik ben een ex–roker'. Zelfs dan moet u nog op uw hoede blijven. Het blijft een zwakke plek, die u het beste kunt aanpakken door als ex–roker in het leven te staan.

Tips:

Het effect van uw stoppoging op uw gewicht

Stoppen met roken gaat gepaard met een toename van het gewicht. Maak u daar niet druk om. Als u langer gestopt bent zal het gewicht zich weer stabiliseren.

Tips:


Foldernummer: lon760 versie jun 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |