In overleg met u arts is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade in de buik. De pijnspecialist verricht de blokkade. Hieronder leest u wat deze behandeling inhoudt en hoe deze verloopt.
Wat is een TAP blokkade? Een TAP blokkade wordt toegepast bij (chronische)pijn in de buikhuid. Deze kan veroorzaakt zijn na bijvoorbeeld een buikoperatie, door een litteken in de buikwand of na een keizersnede. Soms is de oorzaak voor de pijn niet gevonden. De pijn die u ervaart kan in de het midden of aan één zijde van de buik aanwezig zijn en wordt veelal veroorzaakt door verklevingen (littekenweefsel) in de buikwand, of door beknelling van één of meerdere kleine zenuwen in de buikwand.
Belangrijk Neem contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde als dit voor u van toepassing is:
- U gebruikt bloedverdunners.
- U bent (mogelijk) zwanger.
- U bent allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen.
- U heeft een pacemaker of ICD.
- U heeft geen pijn meer.
- U bent de dag van de behandeling ziek of u heeft koorts.
Voorbereiding - U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
- Overige medicatie kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.
- Na de behandeling mag u de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.
- Draag makkelijk zittende kleding.
BehandeldagOp de behandeldag meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij afdeling Dagbehandeling route 7.5 (Lift E en dan gaat u naar de 1
e verdieping) tenzij anders is doorgegeven. Als u gebracht wilt worden kunt u zich melden bij de Gastenservice in de centrale hal (rechts naast de receptie). Houdt u uw identificatiebewijs bij de hand?
BehandelingU komt u op u rug op de behandeltafel te liggen. De pijnspecialist bepaalt onder echogeleiding de plaats welke behandeld gaat worden.
Vervolgens word de omgeving van deze plaats ontsmet met een koude vloeistof. De huid wordt plaatselijk verdoofd waarna de pijnspecialist de naald zal inbrengen. Staat de naald op de goede plaats dan wordt er medicatie ingespoten. Een combinatie van een verdovend en een ontstekingsremmend medicijn. Deze medicatie zal zich verspreiden in de laag van de buikwand om de pijn te verlichten.
Na de behandelingDe dag van de behandeling moet u het rustiger aandoen. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. De totale opname duur is wisselend tussen een half uur tot hooguit 2 uur.
Resultaat- Na een TAP blokkade kan er napijn optreden die 3-4 weken kan aanhouden. Die verdwijnt daarna vanzelf. U kunt in die periode gewoon pijnstilling nemen zoals paracetamol.
- Pas na twee tot drie maanden kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. Het is mogelijk dat een gunstig effect al eerder optreedt. U krijgt hiervoor na 8 tot 12 weken een telefonische afspraak tenzij anders aangegeven.
Complicaties of bijwerkingenErnstige complicaties komen zelden voor. Bij elke ingreep, hoe zorgvuldig uitgevoerd, bestaat geringe kans op complicaties.
- Mogelijk kan er lekkage ontstaat uit het steekgaatje van de behandeling.
- Bij infectie neemt u contact op met uw huisarts of de Polikliniek Pijngeneeskunde.
- Soms kan er allergie voor de gebruikte medicatie optreden, ook dit komt echter zelden voor.
- Tevens kunt u last krijgen van roodheid in uw gezicht of een wat gejaagd gevoel. Dit is een bijwerking van de gebruikte medicatie.
- Bij diabetes patiënten kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.
ContactU kunt het secretariaat van de polikliniek Pijngeneeskunde bereiken op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.15 – 11.15 uur via telefoonnummer 0543 – 54 42 00. In het geval van spoed, mag u ons natuurlijk ook buiten deze tijden bellen.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is te vinden op: folders.skbwinterswijk.nl.