Te veel melk wordt vaak als een luxeprobleem gezien, maar het kan voor moeder en baby tot allerlei problemen leiden. Deze folder geeft informatie over hoe u het hebben van te veel borstvoeding kunt herkennen en wat u hier aan kan doen.
Voordelen van borstvoedingBorstvoeding is de beste voeding die u uw baby kunt geven. We noemen enkele voordelen:
- Moedermelk is afgestemd op de behoeften van de baby.
- Als u te vroeg bevallen bent, maken uw borsten melk aan die speciaal is afgestemd op de behoeften van de premature baby. Er zitten meer eiwitten, vetten, mineralen, groeifactoren en antistoffen in dan na een voldragen zwangerschap.
- Moedermelk beschermt tegen infecties en verhoogt de weerstand.
- Moedermelk vermindert de kans op allergie.
- Moedermelk is licht verteerbaar.
- Borstvoedingskinderen hebben vaak minder ontlastingsproblemen dan kinderen met flesvoeding.
- Het geven van borstvoeding bevordert de binding tussen moeder en kind.
AlgemeenIn elke borst liggen de melkklieren in trosjes rond een aantal melkkanaaltjes. Deze monden in de tepel uit. Spiercellen die zich om de melkklieren heen bevinden zorgen ervoor dat de melk naar voren gebracht worden. Twee hormonen spelen een belangrijke rol bij de regulatie van de melkproductie: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van moedermelk, oxytocine zorgt ervoor dat de melk naar voren wordt gestuwd.
De kwaliteit van moedermelk is altijd goed. In de loop van de voeding verandert de melk enigszins van samenstelling. Het vetgehalte neemt toe naarmate de borst leger raakt. Het laatste deel van de voeding - de achtermelk - levert dus een groot aandeel in de energievoorziening.
Vraag en aanbodDe melkproductie wordt bepaald door vraag en aanbod: hoe meer een baby drinkt, hoe meer melk er wordt aangemaakt. Wanneer de baby aan de borst drinkt, krijgen uw hersenen een seintje om prolactine en oxytocine aan te maken. Het kan een aantal weken duren voordat vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd.
Hoe herkent u het hebben van te veel melk?Als u steeds overvolle borsten hebt en als de baby onrustig is aan de borst, omdat de melk te krachtig toeschiet, dan heeft u waarschijnlijk te veel melk.
Signalen bij de baby:- De baby drinkt onrustig, verslikt zich vaak, laat de borst makkelijk los, hikt en boert veel.
- Soms weigert de baby de borst.
- De baby kan moeilijk een grote hap van de borst in zijn mond nemen omdat de borsten erg gespannen zijn.
- De baby spuugt veel na de voeding.
- Na de voeding huilt de baby omdat hij darmkrampjes heeft of omdat zijn zuigbehoefte niet bevredigd is.
- De baby heeft vaak en veel groenige/ schuimende ontlasting met soms witte onverteerde melkresten.
- De baby groeit gemiddeld meer dan 300 gram per week of valt juist af door te weinig achtermelk.
Signalen bij de moeder:- De borsten lekken voortdurend en daardoor blijft de huid van de tepels vochtig waardoor de huid gemakkelijk kapot kan gaan.
- De borsten voelen na de voeding nog vol en onplezierig aan.
- Soms kan de heftige toeschietreflex pijnlijk aanvoelen.
- De melkkanaaltjes kunnen verstopt raken, waardoor er een kans bestaat op borstontsteking.
Oplossingen als de baby elke keer aangelegd kan worden- Geef maar één borst per keer. Dit leidt tot minder productie. De baby mag aan deze borst zolang drinken als hij wil.
Wanneer de andere kant te gespannen is kunt u eventueel deze borst een klein beetje afkolven totdat de ergste spanning eraf is. Dit kan 1 tot 2 weken duren. - Indien dit onvoldoende effect heeft kunt u gaan blokvoeden: U legt de baby in een periode van 3-4 uur aan dezelfde borst aan. Wanneer de andere kant te gespannen voelt kunt u eventueel deze borst een klein beetje afkolven tot de ergste spanning eraf is.
- Kolf zo nodig, kort voordat u de baby aanlegt, de ergste spanning van de borsten zodat de baby de borst beter kan pakken.
- Als de melk erg krachtig toeschiet kunt u op een andere manier aanleggen: ga op uw rug liggen met de buik van de baby op uw buik. Op deze manier moet de melk omhoog, en spuit er dan niet zo hard uit. Wanneer dit onvoldoende effect heeft, kunt u de baby even van de borst halen, wat melk weg laten vloeien en opnieuw aanleggen.
Kolfbeleid bij overproductie- Het advies is om de eerste 14 dagen de melkproductie niet teveel te remmen, tenzij u eerder al eens een overproductie hebt gehad.
- Kolf 1 borst per keer in plaats van beide borsten.
- Bij ernstige stuwing kunt u de borsten één keer zo leeg mogelijk kolven, bij voorkeur in de ochtend. Steeds afkolven is geen oplossing, omdat dan juist de melkproductie gestimuleerd wordt.
Algemene adviezen- Zorg ervoor dat de borsten soepel blijven en geen harde plekken vertonen.
- Heeft u last van harde plekken, dan kunt u voor de voeding een warme doek/hotpack op de borst aanbrengen, zodat de voeding makkelijker toeschiet. Tijdens het voeden kunt u deze harde plekken mee masseren. Als u na de voeding koude kompressen op de borsten legt, geeft dit verlichting.
- Geef de borsten goede steun door middel van een stevige BH. Deze mag niet te strak zitten.
- Gebruik geen borst- of lekschelpen. Deze oefenen druk uit op de tepelhof, en hebben hierdoor een kolvende werking.
- Gebruik wel zoogkompressen en verschoon deze regelmatig.
- Drink naar behoefte. Door minder te drinken wordt de melkproductie niet verlaagd.
- Door een krachtig toeschietreflex krijgt de baby soms veel lucht binnen, geef de baby daarom tijdens en na de voeding ruim de tijd om goed te boeren.
- Eventueel kunt u na enkele weken weer twee borsten per voeding gaan geven. Laat de baby dan wel eerst 1 borst goed leegdrinken, zodat de baby de vettere achtermelk krijgt.
AdressenThuiszorgwinkel van Sensire Medipoint
Beatrixpark 1
7101 BN Winterswijk
Telefoonnummer: 0881 02 01 00
La Leche League,
Postbus 212
4300 AE Zierikzee
Telefoonnummer : 0111 41 31 89
www.lalecheleague.nl Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen
Postbus 5243
2701 GE Zoetermeer
Telefoonnummer : 0900 522 82 84
Zoek via de website een lactatiekundige in de regio:
www.nvlborstvoeding.nl
Kijk ook eens op Facebook, er zijn verschillende pagina's over borstvoeding:
https://www.facebook.com/groups/borstvoedingvraagGeheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder
De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl