Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Lactatiekunde

Gebruik maken van een tepelhoedje

Gebruik maken van een tepelhoedje

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U geeft aan uw baby borstvoeding. Er zijn omstandigheden dat er problemen ontstaan bij het aanleggen van uw baby. Als hulpmiddel kan gebruik gemaakt worden van een tepelhoedje. In deze folder vindt u hierover meer informatie.

Wat is een tepelhoedje
Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat gebruikt wordt tijdens het voeden aan de borst. Het wordt over de tepel en het tepelhof gelegd. Dit hulpmiddel wordt ingezet wanneer een baby problemen heeft met het vasthouden van de borst.

Indicaties voor een tepelhoedje
Welke tepelhoedjes zijn er
Er zijn drie verschillende maten S, M en L. Bij het kiezen wordt vooral gekeken naar de grootte van de tepel en de grootte van het mondje van de baby.

Hoe plaatst u een tepelhoedje op uw borst
Let erop dat het open gedeelte op de plek zit waar het neusje van de baby zit tijdens de borstvoeding. De baby blijft dan in contact met de geur van de moeder en heeft een optimaal huidcontact.
Tepelhoedje plaatsen
Bron afbeelding: Aidulac

Aanleggen met een tepelhoedje

Ook bij het aanleggen met een tepelhoedje is het van belang dat de baby een grote hap neemt. Het is de bedoeling dat het hoedje en de overgang van het hoedje naar het vlakke gedeelte tijdens het voeden niet zichtbaar is. De kin van de baby ligt tijdens het voeden in de borst, het neusje is vrij. De lipjes zijn naar buiten gekruld.

Nadelen van het gebruik van een tepelhoedje

  • Effect op de melkproductie; het drinken van de baby stimuleert de zenuwuiteinden bij het tepelhof tot het aanmaken van twee hormonen. Het ene hormoon zorgt voor het aanmaken van de melk(prolactine), het andere hormoon zorgt ervoor dat de melk toeschiet (oxytocine). Wanneer je een tepelhoedje gebruikt zit dat ertussen en kan het zijn dat deze hormonen minder worden aangemaakt, omdat de zenuwuiteinden minder worden gestimuleerd waardoor er minder melk wordt aangemaakt. Daarom adviseren wij om in de opbouwfase van de moedermelk, de eerste twee weken na de geboorte na iedere voeding na te kolven met de hand. Let daarna tijdens de borstvoedingsperiode op de signalen waaraan u kunt zien dat de baby voldoende drinkt:
    • 4-6 plasluiers per dag
    • Minimaal 3 poepluiers per dag tot de zesde week
    • Terug op geboortegewicht tussen de 10e en 14e dag daarna groeit een baby gemiddeld 150 gram per week.
    • Uw baby is tevreden en alert, meldt zich voor de voedingen.
  • Uw baby raakt gewend aan het tepelhoedje en wil of kan daardoor niet meer zonder tepelhoedje drinken.

Hygiëne
Het afwennen van het tepelhoedje
Door het gebruik van een tepelhoedje komt het regelmatig voor dat de tepel makkelijker naar buiten komt, waardoor een tepelhoedje tijdelijk nodig is. Het afwennen van een tepelhoedje kan positief beïnvloed worden door:
Wanneer u voedt met een tepelhoedje en het lukt niet om deze af te wennen, voed dan liever met tepelhoedje dan geen borstvoeding.

Adressen

Thuiszorgwinkel van Sensire Medipoint
Beatrixpark 1
7101 BN Winterswijk
Telefoonnummer: 0881 020100

La Leche League,
Postbus 212
4300 AE Zierikzee
Telefoonnummer : 0111 41 31 89
www.lalecheleague.nl

Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen
Postbus 5243
2701 GE Zoetermeer
Telefoonnummer : 0900 522 82 84
Zoek via de website een lactatiekundige in de regio
www.nvlborstvoeding.nl

Tot slot
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun u zich wenden tot de verpleegkundigen van de vrouw-kind-eenheid en de afdeling Neonatologie. T 0543 54 44 98 of 0543 54 44 95.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: kin709 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |