Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp (SEH)

Tetanusvaccinatie

Tetanusvaccinatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten om u te behandelen tegen tetanus. Daarom krijgt u een tetanusvaccinatie. In deze folder vindt u informatie over de tetanusvaccinatie.

Wat is tetanus
Tetanus is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie komt overal in de wereld voor en is onder andere te vinden in aarde, straatvuil of mest. Als u een verwonding oploopt, bestaat de kans dat u in aanraking komt met deze bacterie. U kunt hier ernstig ziek van worden. Vaak duurt het 3 tot 21 dagen voordat u iets merkt van de ziekteverschijnselen. Tetanus begint meestal met pijnlijke spierkrampen. Om te voorkomen dat u ziek wordt, is het belangrijk om een vaccinatie tegen tetanus te krijgen. Door deze vaccinatie is tetanus een zeer zeldzame ziekte geworden.

Zwangerschap
Mocht u zwanger zijn of denkt u dit te zijn, geeft u dit dan door aan uw behandelend arts of de verpleegkundige van de afdeling SEH. Zij overleggen met u of u de tetanusvaccinatie krijgt.

BeschermingWanneer een vaccinatie
U hebt kans op een besmetting met tetanus als de bacterie via een wond in uw lichaam komt. Denk bijvoorbeeld aan straatvuil dat in uw wond komt als u bent gevallen of gebeten door een dier. Is het minder dan tien jaar geleden dat u bent gevaccineerd tegen tetanus? Dan bent u goed beschermd en is een vaccinatie niet nodig.
Als uw laatste vaccinatie langer dan tien jaar geleden is, is het wèl belangrijk dat u nu een tetanusvaccinatie krijgt. In het schema op de laatste pagina van deze folder ziet u hoeveel vaccinaties u nodig hebt. Dit is afhankelijk van het tijdstip van uw laatste vaccinatie.

Behandeling
U krijgt de vaccinatie in de spier van uw bovenarm of bil.

Bijwerkingen
Na de vaccinatie kunt u last krijgen van:
Blijven deze klachten lang aanhouden, neemt u dan contact op met uw huisarts.

Vaccinatieschema
Achter in deze folder vindt u een overzicht van het vaccinatieschema. Wij adviseren u dit uit te knippen en zorgvuldig te bewaren zodat u altijd wee wanneer u bent gevaccineerd.

Vragen
Hebt u nog vragen over de tetanusvaccinatie, stelt u deze dan gerust aan de verpleegkundige op de afdeling Spoedeisende Hulp. U kunt ons ook telefonisch bereiken op telefoonnummer: 0543 54 45 55. U kunt voor meer informatie ook bellen met uw huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl
Tetanusvaccinatie
Wij adviseren u deze informatie uit te knippen en zorgvuldig te bewaren!


Laatste tetanusvaccinatie

Vaccinatie nuDatum
Korter dan 10
jaar geleden
Een tetanusvaccinatie is nu niet nodig; u bent al goed beschermd tegen de bacterie. Vul hiernaast in wanneer u uw laatste vaccinatie hebt ontvangen.
Langer dan 10 jaar geledenOm goed beschermd te zijn tegen tetanus, moet u nu één inenting ontvangen. Noteer hiernaast de datum van vandaag.
U bent nooit tegen tetanus ingeënt Om goed beschermd te zijn tegen tetanus, krijgt u nu twee tetanus-vaccinaties. Daarna krijgt u twee maal een herhalingsvaccinatie. U krijgt op de Spoedeisende Hulp een recept mee voor twee ampullen tetanusvaccin. Deze kunt u afhalen bij uw apotheek of bij de Datum Beatrixapotheek. Op het recept staat ook vermeld wanneer uw huisarts u deze vaccinaties moet geven.

Datum van uw eerste vaccinatie:

De data waarop u weer een vaccinatie moet krijgen:

2e vaccinatie (1 maand na de eerste keer):

3e vaccinatie (6 tot 12 maanden na de 2e keer):








Foldernummer: seh230 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |