Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Thuismeten bij astma

Thuismeten bij astma

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw longarts heeft u verteld dat u astma heeft. Astma is goed te behandelen met medicijnen. Daarnaast kunt u leren hoe u het beste kunt omgaan met astma op het werk, thuis of tijdens het sporten. De app ‘Thuismeten’ kan daarbij helpen. In deze folder leest u hierover meer.

Wat is thuismeten
Als u astma heeft kunt u een longaanval krijgen. U wordt dan (extra) benauwd, moet veel meer hoesten of heeft last van slijm. Met de Thuismeten app leert u de klachten van een longaanval te herkennen. In de app beantwoordt u vragen over hoe het met u gaat. Als uit de antwoorden blijkt dat het minder goed met u gaat, kunt u zelf actie ondernemen om te voorkomen dat uw klachten erger worden. Als de klachten aanhouden, neemt de verpleegkundige van Altide* contact met u op en krijgt u adviezen die aansluiten bij uw persoonlijke Longaanval Actieplan. Vaak worden er dan ook extra vragen toegevoegd in de Thuismeten app.

*Altide is een medisch service centrum voor zorg op afstand. Zij staan 24/7 klaar voor cliënten en patiënten. Ga naar www.altide.nl voor meer informatie.

Voordelen van thuismeten
Longaanval Actieplan
Samen met de verpleegkundig specialist maakt u een persoonlijk Longaanval Actieplan. In dit plan staat wat u kunt doen als de astmaklachten erger worden. Hier staat bijvoorbeeld in welke extra medicijnen u kunt nemen. Zo kunt u een longaanval voorkomen. De verpleegkundig specialist zet uw Longaanval Actieplan in de Thuismeten app. Wanneer uit de vragenlijst in de app blijkt dat uw klachten erger worden, staat in het Longaanval Actieplan in de app precies wat u kunt doen.
Zo leert u steeds beter wat u kunt doen als uw klachten erger worden. Daardoor heeft u tijdens dagelijkse activiteiten, op het werk of tijdens het sporten minder last van de astma.

De Thuismeten app gebruiken
U kiest zelf of u de Thuismeten app wilt gebruiken. Hiervoor heeft u alleen een smartphone of tablet nodig. U kunt de app van het bedrijf Luscii downloaden via de App Store of Play Store. Zo installeert u de app:
Thuismeten App


Hoe het werkt


De eerste 8 weken
In de app beantwoordt u vragen over hoe het met u gaat. De eerste 8 weken doet u dit iedere week. Zo krijgt u en de verpleegkundig specialist een beter beeld van uw klachten.

Na 8 weken
Als uw klachten na 8 weken stabiel blijven, vult u de vragenlijst nog maar één keer per maand in. Op deze manier krijgen we een beter beeld van uw klachten tijdens alle seizoenen.

Na 12 maanden
Gebruikt u de app 12 maanden? Dan krijgt u een afspraak op de polikliniek Longgeneeskunde met de verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist bespreekt met u hoe het gaat en of u nog onder behandeling van het ziekenhuis moet blijven. Ook bespreekt zij met u of u de app nog nodig heeft.

Let op!
Krijgt u voor uw astma een behandeling met biologicals? Dan vult u één keer per maand de vragenlijst in de app in. U blijft bij deze behandeling de app gebruiken tot u stopt met de behandeling met biologicals. Uw verpleegkundig specialist bespreekt dit met u.

De belangrijkste onderdelen van de Thuismeten app
Op de website van Luscii vindt u uitgebreide informatie over hoe de Thuismeten app werkt. Hieronder vindt u uitleg over de belangrijkste onderdelen van de Thuismeten app.

Acties

Vandaag
Op deze plek vindt u de metingen of informatieve lessen die u die dag moet doen. Achter iedere actie staat een blauwe knop. Klik op de blauwe knop als u een actie wilt starten. Als u al een actie heeft ingestuurd, verandert de startknop van blauw naar grijs. U ontvangt een e-mail van Luscii en een melding in de app als u die dag een meting moet doen. Vindt u de e-mail overbodig? Dan kunt u dit wijzigen in uw instellingen.

Contact met uw zorgverlener
Als u contact wilt met de verpleegkundig specialist, kunt u dit aangeven via ‘Contact met uw zorgverlener’. De verpleegkundig specialist belt u de volgende ochtend (op werkdagen) terug. Heeft uw vraag spoed, bijvoorbeeld omdat uw gezondheid achteruit gaat, neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Zelfzorg
Onder ‘Zelfzorg’ vindt u het persoonlijk behandelplan, bijvoorbeeld uw Longaanval Actieplan. Deze informatie en adviezen helpen u bij het omgaan met astma in uw dagelijks leven.

Berichten
Zorgverleners kunnen u een bericht sturen voor bijvoorbeeld aanvullende vragen of een extra meting. Vaak nemen ze telefonisch contact op. Als ze een bericht sturen vindt u dat onder ‘Berichten’.

Metingen
U kunt uw metingen (ingevulde vragenlijst(en)) versturen. Zorgverleners kunnen deze metingen zien zodra u ze heeft verstuurd. Alle ingevoerde metingen kunt u overzichtelijk terugzien in een grafiek. Zo kunt u bijhouden hoe het met uw gezondheid gaat.

Vragen
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met een van de verpleegkundig specialisten (op werkdagen) tijdens het telefonisch spreekuur van 12.00 - 12.30 uur:


Foldernummer: lon201 versie mrt 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |