Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

TNF-blokkers bij reuma

TNF-blokkers bij reuma

Adalimumab, Certolizumab, Etanercept, Golimumab en Infliximab

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw reumatoloog heeft u een biological voorgeschreven: een TNF-blokker voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Biologicals zijn medicijnen die geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan. Om dit medicijn goed te gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. In deze folder kunt u lezen waar u op moet letten als u het gebruikt. Lees naast deze folder ook altijd de bijsluiter van de apotheek.

Uitleg en doel van de behandeling
TNF-blokkers zijn geneesmiddelen die het ontstekingseiwit TNF-alfa remmen. Deze eiwitten maken deel uit van het afweersysteem. Remming van deze eiwitten kan ontstekingsreuma tot rust brengen. Of het middel goed bij u werkt, merkt u pas als u het ongeveer 6 tot 12 weken gebruikt. Soms duurt dit langer.

Toediening
Er zijn verschillende soorten TNF-blokkers:
  1. Medicijnen die als injectie onder de huid worden toegediend:
    1. Adalimumab (Hyrimoz®, Humira®): 1 keer per 2 weken
    2. Certolizumab (Cimzia®) na oplaaddosis 1 injectie per 2 weken of 2 injecties per 4 weken
    3. Etanercept (Enbrel®, Benepali®): 1 keer per week
    4. Golimumab (Simponi®): 1 keer per maand, steeds op dezelfde dag van de maand (bijvoorbeeld altijd de 1e dag van de maand)
  2. Medicatie die per infuus wordt toegediend:
    1. Infliximab (Zessly®, Inflectra®) 1 keer per 6-8 weken
De injecties kunnen door u zelf of iemand in uw omgeving worden toegediend. U krijgt hiervoor een spuitinstructie in het ziekenhuis van de reumaverpleegkundige. Tijdens deze instructie wordt precies uitgelegd wanneer en hoe u zichzelf kunt spuiten. Het infuus vindt plaats in ons ziekenhuis op de Dagbehandeling Interne geneeskunde (DIG).

Bewaaradvies
De injecties moeten in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur tussen de 2 en 8°C. Haal de injectie 30 minuten voor toediening uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Vergeten te nemen
Als u een injectie vergeten bent, dien deze dan alsnog toe. Voor de volgende dosis houdt u de oorspronkelijke tijd aan die tussen de injecties moet zitten.

Controle
Voordat u kunt starten met een TNF-blokker wordt u gescreend op tuberculose en hepatitis B en C. Tijdens het gebruik van deze medicijnen wordt er regelmatig bloed geprikt. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslagen afwijkend zijn.

Mogelijke bijwerkingen
Sommige mensen kunnen last krijgen van bijwerkingen. Meestal gaan die vanzelf weer over.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:
Combinatie met andere medicijnen
TNF-blokkers kunt u - voor zover bekend - veilig gebruiken naast andere geneesmiddelen. Informeer uw eigen arts, apotheek en tandarts dat u deze medicijnen gebruikt.

Adviezen bij infectie
Bij infectie (zoals blaasinfectie, luchtweginfectie, huidinfectie, (buik)griep etc.) stelt u het toedienen van de de TNF-blokker uit totdat u weer volledig hersteld bent. Als u een antibioticakuur gebruikt, mag u 4 dagen na het afronden van de kuur de TNF-blokker toedienen.

Infuus uitstellen? Bel dan op tijd af, via het telefoonnummer van de DIG: 0543 - 54 46 44

Als u twijfelt of uw infuus of injectie door kan gaan, overleg dan met de polikliniek Reumatologie.

Bij infecties kunt u contact opnemen met uw huisarts. Hij/zij kan de ernst van de infectie beoordelen en bepalen of antibiotica nodig is, aangezien uw weerstand verminderd is.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Heeft u een kinderwens of bent u (onverwacht) zwanger, overleg dit dan met uw reumatoloog. Bespreek ook met uw reumatoloog of u tijdens het gebruik van TNF-blokker veilig borstvoeding kan geven.

Geplande operatie of tandheelkundige ingrepen
Gaat u naar de tandarts voor een ingreep of wordt u binnenkort geopereerd? Geef dan aan dat u een TNF-blokker gebruikt, omdat er mogelijk een verhoogd risico op infecties is na een ingreep/operatie. Overleg met uw reumatoloog of het nodig is om de TNF-blokker tijdelijk te stoppen. Wij adviseren om uw (tand)arts op de hoogte te brengen dat u een TNF-blokker gebruikt zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen en vaccinaties (inentingen)
Griep en coronavaccinatie
De griep- en coronavaccinatie kunt u veilig via uw huisarts laten toedienen tijdens de behandeling met TNF-blokkers. Het bevat namelijk geen levend verzwakt vaccin. Het wordt aanbevolen deze vaccinaties te laten toedienen.

Reisvaccinaties
Heeft u een reis naar een (tropisch) land in de planning waarvoor reisvaccinaties nodig zijn (denk aan gebieden als Afrika en Zuid-Amerika) of gaat u naar een land zonder goede medische en hygiënische voorzieningen? Overleg dan minimaal 6 maanden voorafgaand aan de reis met de GGD of Travel Health Clinic.

Tijdens het gebruik van TNF-blokkers wordt inenting met ‘levend verzwakte vaccins’ afgeraden. Levend verzwakte vaccins zijn vaccins waarin de ziektekiem nog levend, maar in sterk verzwakte vorm aanwezig is. Voorbeelden hiervan zijn vaccinaties tegen gele koorts, pokken, poliovirus, BCG (Tuberculose) en BMR (Bof, Mazelen en Rode hond).

Medicijnpaspoort
Bij de apotheek kunt u een medicijnpaspoort halen. Als u ziek bent tijdens de vakantie kan de arts in het medicijnpaspoort zien welke medicijnen u gebruikt. Ook is het bij de (luchthaven)controle of douane een verantwoording voor de medicijnen die u bij u heeft.

Vragen
Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu693 versie jan 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |