Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen

Toestemming voor het digitaal uitwisselen van uw medische gegevens

Toestemming voor het digitaal uitwisselen van uw medische gegevens

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent onder behandeling in het SKB. Het is belangrijk dat zorgverleners buiten het SKB, die bij uw behandeling betrokken zijn, ook uw medische gegevens kunnen inzien. Om deze gegevens vanuit het SKB te delen met andere zorginstellingen, zoals uw huisarts of zorgverleners in andere ziekenhuizen, verpleeghuizen of revalidatiecentra, hebben wij uw toestemming nodig. In deze folder leest u meer over het registreren van toestemming voor het beschikbaar stellen van uw medische gegevens aan andere zorginstellingen.

Snelle, goede en veilige zorg
Wij zijn verplicht een medisch dossier bij te houden van elke patiënt. Zo zijn uw behandelaren bekend met uw medische gegevens en kunnen ze u snel, goed en veilig behandelen. Maar moet u (met spoed) naar een andere zorgverlener? Of komt u bij een zorgverlener in een ander ziekenhuis of een andere zorginstelling? Dan is het belangrijk dat óók zij uw belangrijkste medische gegevens kunnen bekijken en u snel, goed en veilig kunnen behandelen.

Het geven van toestemming

Wilt u dat zorgverleners buiten het SKB uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het SKB toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen. Hiervoor is eenmalig uw toestemming nodig. Uw keuze nemen we op in het elektronisch patiëntendossier, ook als u ervoor kiest om geen toestemming te geven.

Wat gebeurt er als ik toestemming geef?
Als u toestemming geeft voor het digitaal uitwisselen van uw medische gegevens, zorgt u ervoor dat:

Wat gebeurt er als ik toestemming weiger?

Als u toestemming weigert, mogen andere zorgverleners buiten het SKB uw gegevens niet inzien. In dat geval moet u een zorgverlener buiten het SKB zelf alle (medische) gegevens doorgeven. Ook bij spoedgevallen zijn uw gegevens dan niet inzichtelijk voor die andere zorgverlener.

Wat gebeurt er als ik mijn keuze niet doorgeef?
Heeft u nog geen keuze gemaakt? Of wilt u erover nadenken? Dan vult u niets in. U kunt uw keuze altijd later doorgeven bij de receptie van het SKB en bij de balie van de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daarnaast kun u ook ten allen tijde uw keuze digitaal doorgeven. Hierover leest u verderop in deze folder meer.

Als u geen keuze doorgeeft, mogen zorgverleners in bepaalde gevallen gegevens in het belang van uw behandeling delen op basis van ‘veronderstelde toestemming’. Bijvoorbeeld in het geval van een noodzakelijke verrichting in een spoedsituatie.

Het doorgeven van uw keuze
U kunt uw keuze op twee manieren doorgeven:
  1. Bij de receptie in de centrale hal of de balie van de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar kunt u, nadat u zichzelf geïdentificeerd heeft, aan een medewerker doorgeven dat u wel/geen toestemming wilt geven voor het delen van medische gegevens.
  2. Online via Mijn SKB (dit is alleen voor patiënten vanaf 16 jaar en ouder). Ga naar mijnskb.skbwinterswijk.nl of scan de QR-code met de fotocamera van uw mobiele telefoon. Na het inloggen in Mijn SKB met uw DigiD, kunt u via ‘Mijn gegevens’ > ‘Mijn toestemmingen’ uw keuze doorgeven.
QR Mijn SKB

Veelgestelde vragen


Wie kunnen mijn gegevens inzien?
Uw medische gegevens zijn vertrouwelijk. Alleen de zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling, kunnen uw gegevens inzien. Denk aan uw huisarts, uw medisch specialist en betrokken verpleegkundigen. Het beschikbaar stellen van uw medische gegevens aan zorgverleners van andere zorginstellingen gebeurt alleen wanneer dit voor uw behandeling of gezondheid noodzakelijk is. Zorgverzekeraars, bedrijfsartsen of werkgevers mogen uw gegevens niet opvragen.

Om welke gegevens gaat het?
Het gaat hierbij om de gegevens die nodig zijn voor uw behandeling, bijvoorbeeld:Kan ik toestemming geven voor beperkte uitwisseling van gegevens?
Nee, dit is niet mogelijk. Het is niet mogelijk om per patiënt de toestemming ‘op maat’ te regelen. Het is dus geen optie om voor sommige zorgverleners wel toestemming te geven en voor andere niet. Ook is het niet mogelijk om een deel van uw gegevens te laten delen en een deel niet.

U geeft dus toestemming voor het delen van alle (medische) gegevens naar alle zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling.

Kan ik mijn keuze wijzigen nadat ik deze geregistreerd heb?
Ja, u kunt uw keuze ten allen tijde wijzigen. Dit kunt u doen bij de receptie van het SKB en bij de balie van de polikliniek waar u een afspraak heeft, maar het is ook mogelijk om dit online zelf te regelen via Mijn SKB.

Hoe u dit zelf kunt regelen, leest u onder het kopje ‘Het doorgeven van uw keuze’.

Ontvang ik een bewijs dat ik toestemming heb verleend?
Nee, u ontvangt geen bewijs dat u toestemming heeft gegeven. Bij een bezoek aan het SKB kunnen artsen of andere medewerkers nakijken of u toestemming heeft gegeven. Ook kunt u dit zelf inzien via Mijn SKB.

Kan ik ook toestemming geven voor mijn partner?
Nee, dat is niet mogelijk. Iedereen vanaf 16 jaar moet zelf toestemming geven.

Kan ik ook toestemming geven voor mijn kind(eren)?
Ja, dat kan. Voor kinderen tot 12 jaar geeft de ouder/voogd toestemming. Voor kinderen van 12 tot 16 jaar geldt dat zowel de ouder/voogd als het kind toestemming moet geven In deze gevallen is het niet mogelijk dit door te geven via Mijn SKB, maar alleen via de centrale receptie of balie van de polikliniek waar een afspraak is gepland. Jongeren vanaf 16 jaar geven zelf toestemming. Dit kan eventueel ook via Mijn SKB.

Mag iemand anders ook toestemming voor mij verlenen? Bij bijvoorbeeld wilsonbekwaamheid?
In geval van wilsonbekwaamheid mag de wettelijk vertegenwoordiger de toestemming geven.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: alg819 versie jul 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |