Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van een haperende vinger ofwel ‘trigger finger’ en de meest gebruikelijke mogelijkheden van behandeling.
Wat is een haperende vinger?Bij een haperende vinger is er een verdikking van de pees in de handpalm. Daardoor glijdt deze niet meer mooi door de peesschede. Soms lukt het niet meer de vinger te strekken en blijft de vinger in gebogen stand staan (locked trigger finger). De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er sprake geweest van overbelasting. Het is een onschuldige, maar lastige afwijking.
Verschijnselen en klachtenU kunt last hebben van een geringe pijn of irritatie bij het buigen of strekken van de vinger waarbij u een soort knikje voelt. De diagnose wordt door uw arts eenvoudig aan de hand van het lichamelijk onderzoek gesteld. Er zijn geen verdere onderzoeken nodig.
BehandelingInjectieDe eerste stap is meestal een injectie in de peesschede. De vloeistof die wordt ingespoten is een combinatie van een verdovingsmiddel met een cortison-preparaat. Cortison vermindert de zwelling van de pees. Het resultaat van deze behandeling is niet altijd blijvend. Bij terugkeer van de klachten kan de injectie tot drie keer herhaald worden.
IngreepIn sommige gevallen adviseert de plastisch chirurg een andere behandeling, waarbij er een bandje over de pees wordt doorgenomen en de pees weer mooi glijdt.
Na de operatieOver het algemeen zult u na de ingreep weinig pijn hebben. Houd rekening met het volgende:
- U mag twee dagen niet douchen. Na de ingreep wordt voor twee dagen een drukverband aangelegd. Na twee dagen mag u dit zelf verwijderen en kunt u weer douchen.
- We adviseren u de eerste drie weken niet te zwemmen, af te wassen en in bad te gaan.
- Na 10 tot 14 dagen kunt u de hechtingen bij de huisarts laten verwijderen.
- We adviseren u zes weken niet te tillen. Het litteken heeft ongeveer drie maanden nodig om soepel te worden.
Mogelijke complicatiesGeen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Er is een kleine kans op infectie, een nabloeding of het open gaan van de wond. In een heel enkel geval voelt de vinger aan de binnenzijde wat prikkelend of doof aan. Een zenuwtakje werkt dan door de ingreep tijdelijk wat minder goed. Dit herstelt in de loop van enkele weken weer.
Opnieuw haperen van de geopereerde vinger is doorgaans niet het geval; wel kan hetzelfde probleem aan een andere vinger ontstaan. In zeldzame gevallen kan de vinger opnieuw gaan haperen door het ontstaan van littekenweefsel. Goed oefenen na de ingreep kan dit voorkomen.
VragenHeeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 46 00.
Wanneer zich thuis, na de operatie, problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 54 45 55. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie of met uw huisarts.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl
Bijlage: instructies en oefeningen na een operatie aan uw hand of polsU heeft een operatie aan uw hand of pols ondergaan. Voor een goed herstel is het belangrijk dat u na de operatie bepaalde instructies opvolgt en oefeningen uitvoert. Bewegen is belangrijk om de gewrichten die niet in het verband zitten soepel te houden, maar ook om het vocht sneller af te voeren.
Instructies- Houd uw arm, zolang deze tijdens het naar beneden hangen nog dik wordt of een kloppend gevoel/pijn, zoveel mogelijk hoog. Doe dit met behulp van bijvoorbeeld kussens. Dit voorkomt extra stuwing, pijn en versnelt de genezing.
- U mag de arm/hand gewoon gebruiken bij lichte activiteiten, zoals bestek gebruiken, schrijven, aankleden en uitkleden.
OefeningenHieronder staat een oefening voor de gewrichten die niet in het verband zitten. Doe deze minimaal drie keer per dag, 5-10 keer per keer tenzij u iets anders verteld is. Gebruik hierbij geen kracht, maar probeer wel een zo groot mogelijke beweging te maken. Als de beweging soepel gaat, kunt u het aantal geleidelijk afbouwen.
Oefening: De vingers buigen en strekken. Zie onderstaande variaties. Houd de eindpositie steeds 3 seconden vast.