Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen
Trombosedienst

Trombosespuiten

Trombosespuiten

Antistollingsmiddelen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw behandelend arts heeft u trombosespuiten, ook wel Laag Moleculair gewicht Heparines/LMWH genoemd, voorgeschreven. Dit zijn antistollingsmiddelen (bloedverdunners). Het is belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. In deze folder kunt u lezen over de antistollingsmiddelen en waar u op moet letten als u het gebruikt. Lees naast deze folder ook altijd de bijsluiter van de apotheek.

Bloedstolling
Bloedstolling helpt uw lichaam te beschermen als u een wond(je) heeft. Bij een wondje is uw bloedvat beschadigd. Bloedplaatjes en stollingsfactoren in uw bloed repareren de beschadiging door een bloedstolstel te ontwikkelen. Het bloedstolsel sluit het wondje af. Zo voorkomt uw lichaam dat u te veel bloed verliest.

Doel van antistollingsmiddelen
Antistollingsmiddelen zijn medicijnen die ervoor zorgen dat uw bloed minder snel stolt. De medicatie gaat stolselvorming tegen, voorkomt dat het stolsel niet verder groeit en vermindert de kans op losschieten van een stolsel.

Er zijn verschillende redenen om antistollingsmiddelen voor te schrijven. Bij mensen met hart- en vaatziekten zijn de bloedvaten van binnen beschadigd waardoor er bloedstolsels kunnen ontstaan. Deze stolsels zijn erg gevaarlijk en kunnen bijvoorbeeld een hartinfarct, herseninfarct (beroerte) of longembolie veroorzaken. Daarom krijgen mensen met hart- en vaatziekten antistollingsmiddelen.

Antistollingsmiddelen worden soms ook om andere redenen voorgeschreven. Bijvoorbeeld na een operatie, bij een stollingsziekte of een langdurig ziekbed omdat er dan sprake is van een verhoogd risico op trombose (bloedstolsels).

Werking trombosespuiten
Trombosespuiten worden meestal uit voorzorg voorgeschreven, vaak met een lage dosering om trombose na een operatie of bij bedrust te voorkomen. De spuiten dient u (of uw naaste of de thuiszorg) net onder de huid toe. Het blokkeert de stollingsfactoren. In het SKB wordt vooral Dalteparine gebruikt. De werkingsduur is ongeveer 12 - 24 uur.

Trombosespuiten worden ook voorgeschreven in hoge dosering bij o.a.:
U kunt naast de behandeling met trombosespuiten zelf bijdragen om problemen in de toekomst te voorkomen. Leef en eet gezond en zorg iedere dag voor voldoende beweging.

Wijze van innemen/toedieningVergeten te nemen
Als u op dezelfde dag ontdekt dat u een dosis vergeten bent, moet u de vergeten dosis zo snel mogelijk alsnog innemen. Merkt u het pas de volgende dag, dan mag u de vergeten dosis niet zomaar inhalen. Neem dan contact op met de voorschrijver.

Bijwerkingen
Sommige mensen kunnen last krijgen van bijwerkingen. De meeste bijwerkingen komen maar zelden voor. Mogelijke bijwerkingen zijn:Contact opnemen
Bespreek of neem contact op met de voorschrijver: Neem contact op met uw (huis-)arts of Spoedeisende hulp bij: Vragen
Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met het secretariaat van de Trombosedienst. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 41 11.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: alg816 versie jun 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |