Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Laboratorium, Klinische Chemie en Hematologie

Urine-onderzoek

Urine-onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Het laboratorium van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk verricht biochemisch onderzoek op lichaamsvloeistoffen ter bevestiging of uitsluiting van ziekten bij patiënten. Uw arts heeft u verzocht om urine in te leveren bij het laboratorium. Dit kan een portie urine zijn, maar het kan ook noodzakelijk zijn om gedurende een hele dag en nacht urine te verzamelen.

Portie urine
Is er slechts een portie urine nodig, dan ontvangt u van de secretaresse een opvangbeker, welke u voor de helft vol kunt plassen. Het laboratorium heeft hieraan ruim voldoende.

24-uurs urine
Indien u verzocht wordt om gedurende 24 uur al uw urine te verzamelen ontvangt u een bruine bokaal van de secretaresse. In deze bokaal kan een conserveringsmiddel zitten. U moet dit gewoon in de bokaal laten zitten.

Bij het verzamelen van urine gedurende 24 uur kunt u het beste als volgt te werk gaan:
  1. Als u 's ochtends opstaat, plast u volledig uit in het toilet.
  2. Alle volgende urineporties op die dag plus de volgende nacht plast u in de bokaal en bewaart u. Tussendoor mengt u de bokaal enige malen.
  3. Als u de volgende ochtend opstaat plast u volledig uit in de bokaal. Nu heeft u gedurende 24 uur urine gespaard.
U kunt de urine het beste op een koele plaats in huis bewaren. Hoe koeler, hoe beter.

Afgeven van de urine
De opvangbeker of bokaal met urine kunt u met het aanvraagformulier afgeven op het laboratorium of op de prikposten. Het laboratorium in het SKB is geopend op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur. Voor de openingstijden van de buitenpoliklinieken en prikposten verwijzen wij u graag naar de website van het ziekenhuis (www.skbwinterswijk.nl). U hoeft in principe geen afspraak te maken.
Hoewel wij u graag zo snel mogelijk willen helpen, kan het voorkomen dat u even moet wachten. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Uitslagen
De uitslagen van de verschillende onderzoeken worden zo snel mogelijk gerapporteerd naar uw behandelend (huis)arts. Daar kunt u naar de uitslagen informeren.

Kwaliteitsprojecten
Het laboratorium werkt mee aan diverse kwaliteitsprojecten. Daartoe wordt soms lichaamsmateriaal, zoals urine, gebruikt. Indien er materiaal gebruikt wordt, worden de persoonsgegevens door ons verwijderd. Heeft u tegen dit gebruik bezwaar, dan verzoeken wij u dit tijdens de bloedafname aan ons kenbaar te maken.

Recht op informatie
U hebt recht op goede informatie van de zorgverlener over uw ziekte of aandoening en de mogelijke behandelingen. De informatie moet begrijpelijk zijn en de zorgverlener moet u ook informeren over mogelijke alternatieven, risico's en bijwerkingen. U moet goed geïnformeerd zijn om te kunnen instemmen met elke medische behandeling (Informed Consent).

De zorgverlener dient voldoende informatie te geven. Alleen in noodsituaties kunt u behandeld worden zonder dat u daarvoor toestemming hebt gegeven. U mag altijd de gegevens over uzelf in uw medisch dossier inzien. Hiervoor kunt u een afspraak maken met de behandelaar/specialist. Indien gewenst, kunt u een overzicht krijgen van uw laboratoriumuitslagen. Hiervoor moet u zich legitimeren en een formulier ondertekenen.

Vragen
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van het laboratorium,
telefoon: 0543 54 48 82.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: lab115 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |