Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie
Continentiezorg

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt bij u een urodynamisch onderzoek verricht. Dit is een onderzoek naar de functie van de lage urinewegen (blaas, indien van toepassing prostaat en het afsluitmechanisme). Het is een inwendig onderzoek.

Voorbereiding thuis
We beginnen het onderzoek, indien mogelijk, met het meten van de kracht van de urinestraal. Daarom zou het prettig zijn wanneer u met een volle (niet overvolle) blaas op de afspraak verschijnt. Ook ontvangen we, vooraf aan het onderzoek, graag de ingevulde plaslijsten, die u bij het vorige bezoek aan de uroloog hebt meegekregen.

Wanneer u op de dag van het onderzoek menstrueert, kan het onderzoek niet plaatsvinden, de uitslag van het urodynamisch onderzoek kan dan onbetrouwbaar zijn. Ook wanneer u een blaasontsteking heeft, is dit het geval. Wanneer u pijn bij het plassen heeft, dient u dit aan te geven. Uw urine wordt uit voorzorg gecontroleerd. Bij een infectie of tijdens de menstruatie, moet een nieuwe afspraak worden gemaakt. Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Mocht u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek al klachten van een blaasontsteking ervaren, wilt u dit dan tijdig telefonisch doorgeven, zodat we met u kunnen overleggen of het onderzoek door kan gaan.

Verloop van het onderzoek
U meldt zich bij de secretaresse op de poli Urologie, waarna u plaats kan nemen in de wachtkamer. De verpleegkundige neemt u mee naar de onderzoekkamer. En zij zal u het onderzoek uitleggen en voert het onderzoek uit. In de onderzoekkamer wordt u verzocht om de kleding van uw onderlichaam uit te trekken. Daarna vraagt de verpleegkundige u te plassen. Onder de onderzoektafel zit een soort toilet die de hoeveelheid en kracht van de straal kan meten. U neemt plaats op de onderzoekstafel. U plaatst uw benen op de beensteunen in een zittende houding. Mannen kunnen indien gewenst staand plassen. De verpleegkundige zal de ruimte even verlaten op het moment dat u gaat plassen.


De verpleegkundige vertelt u steeds van tevoren wat ze gaat doen en begeleidt u hierin. Om te beginnen wordt de uitmonding van de plasbuis gereinigd. Vervolgens brengt ze een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas. Via deze katheter wordt het restant urine, dat nog in de blaas aanwezig is, gemeten. Na het opvangen van deze urine verwijdert de verpleegkundige de katheter. Zij zal de opgevangen urine nakijken om een ontsteking uit te sluiten. Er wordt een nieuwe, dunne­re katheter ingebracht voor meting van de druk in de blaas en plasbuis. Een tweede katheter wordt via de anus in de endeldarm ingebracht, voor meting van de druk in de buik. Indien u een stoma heeft, wordt de druk in de buik gemeten via de stoma. Neemt u in dit geval een schoon stomazakje mee voor na afloop van het onderzoek.

Bij vrouwen kan het in sommige situaties zo zijn dat de tweede katheter vaginaal wordt ingebracht in plaats van in de anus. Het inbrengen van de slangetjes is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. De slangetjes worden op de huid vastgeplakt met behulp van pleisters. Op uw billen rondom de anus worden enkele elektrodeplakkers bevestigd, waarmee de activiteit van de bekkenbodemspieren gemeten wordt. De katheters en plakkers zitten gekoppeld aan een computer.

Wanneer alles is bevestigd, wordt u in een zittende houding geholpen. Via het slangetje in de blaas wordt de blaas gevuld met steriel water. Tijdens het vullen wordt door de computer de druk in de blaas gemeten. De druk in de buik wordt gemeten via een katheter in de endeldarm. Zodra u de eerste aandrang voelt om te plassen wordt u verzocht om dit aan te geven. Tijdens het onderzoek wordt u meermalen verzocht om te hoesten of te persen. Dit is vooral van belang bij patiënten met ongewild urineverlies (incontinentie). De blaas wordt verder gevuld, totdat u aangeeft dat u sterke drang tot plassen ervaart en de plas niet meer op kunt houden. Dan wordt het vullen gestopt. U mag plassen als de verpleegkundige het aangeeft. U plast dan langs het slangetje. Wanneer alle metingen zijn uitgevoerd worden de slangetjes en plakkers verwijderd en is het onderzoek afgelopen. U krijgt de gelegenheid om u te wassen na het onderzoek.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Nazorg
Na het onderzoek mag u direct naar huis. U kunt gewoon auto rijden en reizen met het openbaar vervoer. Het kan zijn dat u voorafgaand aan het onderzoek reeds een katheter heeft. Wilt u in dat geval een schone katheterzak meebrengen?

Mogelijke bijwerkingen
U kunt op de dag van het onderzoek last hebben van een pijnlijk en branderig gevoel tijdens en na het plassen. Verder kunt u een verhoogde plasdrang hebben. Dit komt, omdat de plasbuis geïrriteerd is door de slangetjes. Deze klachten kunnen enkele dagen aanhouden. Dit is niet verontrustend. Soms hebt u op de dag van het onderzoek wat bloedverlies via de plasbuis. Het is belangrijk om tot een dag na het onderzoek extra te drinken. In totaal ongeveer twee liter, verdeeld over de dag. Hiermee spoelt u eventuele bacteriën weg. Wanneer u na het onderzoek langer dan twee dagen klachten houdt, veel pijn of koorts krijgt, of wanneer u moeilijker kunt plassen, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. Dat kan via de polikliniek Urologie op werkdagen of via uw spoedpost in de avonden en in het weekend.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek wordt later door de arts met u besproken. Afhankelijk daarvan wordt een vervolgbehandeling in gang gezet.

Verhinderd
Als u verhinderd bent, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan een andere patiënt geholpen worden. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30.

Vragen

Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze gerust. Wij zijn bereikbaar via het telefoonnummer van de polikliniek Urologie: 0543 54 46 30. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 16.30 uur.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro438 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |