Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde

Het verlies van je kindje tijdens de zwangerschap

Het verlies van je kindje tijdens de zwangerschap

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Het enige wat je nog voor je kind kan doen

Eens uit de moederschoot geboren,
Nu heb je opeens je kind verloren.
De klok lijkt even stil te staan,
Het heden wil niet weer verder gaan.
Leeg in je hoofd en lam in je benen,
In een roes de uitvaart regelen, afscheid nemen.
Het enige wat je nog voor je kind kan doen,
Is een lief gebaar of een laatste zoen.
Dit hoofdstuk is veel te vroeg afgesloten,
Hopelijk heb je van de tijd samen wel genoten.
Je verleden samen is misschien wel zoek,
Later koester je het zoals een dierbaar boek.

Claudia Rodenburg

Je hebt van de gynaecoloog gehoord dat je kindje is overleden en je kreeg het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Voor jou is dit een verdrietige, emotionele en ook onzekere periode. Je moet op korte termijn gaan nadenken en beslissen over dingen die plotseling op je af komen. Beslissen over de bevalling, over het contact met je kindje en het afscheid. Je hebt waarschijnlijk een heleboel vragen.

Met dit informatieboekje willen we proberen je te helpen in deze intensieve periode. Als wij hier spreken over ‘je’ bedoelen wij meestal beide ouders, partners, of dierbare naasten. Soms wordt over ‘je’ gesproken en wordt alleen de moeder bedoeld.

Gevoelens
Niets is ingrijpender in het leven van een mens dan geboorte en dood. Het hoogtepunt van de verwachting van het nieuwe leven staat zo lijnrecht op het bericht dat je kindje is overleden. Het is een hoogte- en dieptepunt tegelijk.

Het slechte nieuws kan je overvallen, bijvoorbeeld als tijdens een normale zwangerschapscontrole geen harttonen meer te vinden zijn. Het kan ook zijn dat je zelf al een voorgevoel had of minder leven voelde en dat je daarom een extra controle hebt laten uitvoeren. In alle gevallen komt het slechte nieuws als een geweldige schok, die uiteenlopende gevoelens kan oproepen. De eerste reactie is vaak ongeloof, ‘dit kan niet waar zijn’.

Sommige ouders voelen zich rustig en gevoelloos, alsof ze verlamd zijn. Anderen voelen zich meteen boos en opstandig. Deze gevoelens kunnen overgaan naar een intens gevoel van verdriet of gevoelens van schuld. Gevoelens kunnen elkaar afwisselen. Ze zijn een onderdeel van een proces dat iedereen op zijn eigen manier beleeft en doormaakt.

Deze gevoelens kunnen je overvallen alsof je er geen grip meer op hebt. Je kunt het gevoel hebben geheel uit balans te zijn of te zijn als een kruidvat dat op ontploffen staat. Het helpt om erover te praten of op welke manier dan ook deze gevoelens te uiten. Dat kan een manier zijn om jezelf te ontladen.

Waarom geen keizersnede?
De eerste zeer begrijpelijke reactie is vaak de vraag om zo snel mogelijk het kind geboren te laten worden. Ervaring leert dat de ouders het afsluiten van de zwangerschap met een normale bevalling achteraf toch als positief ervaren. Moeders kunnen dan het gevoel hebben op een actieve en positieve manier iets gedaan te hebben voor hun kindje. Bovendien brengt een keizersnede risico’s mee, zoals iedere andere operatie.

Hoe verder?
De gynaecoloog zal je alles vertellen over de mogelijke oorzaak van het overlijden van je kindje. Soms zal er nog verder onderzoek worden gedaan. Je wordt geïnformeerd over de gang van zaken bij de bevalling. Vaak wordt geen spontane bevalling afgewacht maar afgesproken de bevalling op gang te brengen. Hiervoor wordt je opgenomen in het ziekenhuis.

Voordat dit gebeurt krijg je eerst het advies nog enige tijd naar huis te gaan. Zo krijg je de kans de eerste schok te verwerken in je eigen omgeving. Ook kun je in deze periode nadenken over wat je te doen staat en beslissen wie je alvast wilt informeren: familie, vrienden, huisarts of verloskundige. Je kunt met hen bespreken welke hulp, zowel praktisch als emotioneel, je op prijs stelt. In het hoofdstuk na de bevalling staan nog meer punten waar je alvast over na zou kunnen denken.

Probeer bij je beslissingen zoveel mogelijk ruimte te geven aan je persoonlijke wensen en overtuiging. Dat helpt beslist bij de verwerking later.

De opname
Je bespreekt het tijdstip van opname met de gynaecoloog en de afdeling. Mocht je je, in afwachting van de opname, niet meer prettig voelen, dan kun je altijd rechtstreeks contact opnemen met de verpleegafdeling via: 0543 54 44 86.

Je wordt opgenomen op een éénpersoonskamer. Natuurlijk kan je partner de gehele opnameduur blijven, voor eten en drinken wordt gezorgd. Voor de nacht is er een extra bed en er is douchegelegenheid. Als er andere dierbaren willen komen kan dit altijd in overleg. Ook via je mobiele telefoon kun je contacten onderhouden met uw dierbaren. Tijdens de opname wordt je begeleid door zoveel mogelijk dezelfde gespecialiseerde verpleegkundigen. Na de eerste kennismaking volgt een gesprek waarin ook alle ruimte is voor je vragen.

De bevalling
Voor het opwekken van de weeën krijg je medicijnen toegediend. Dit wil niet zeggen dat de weeën meteen op gang komen. Zeker bij een korte zwangerschapsduur kan dit sterk variëren, van enige uren tot enkele dagen. Bij een ingeleide bevalling verloopt de ontsluiting - dat is het opengaan van de baarmoedermond - vaak anders dan bij een gewone bevalling. Ook de pijn van de weeën kan anders worden ervaren. Door het plotseling opkomen van de weeën kunnen ze heftig zijn, maar ook de ervaring van zinloosheid van de pijn kan een rol spelen bij het beleven daarvan. Geef zelf vooral op tijd aan wanneer de pijn te hevig wordt. De pijn kan onder andere verdoofd worden via een ruggenprik, de zogenaamde epiduraal anesthesie. De ruggenprik wordt door een anesthesioloog ingebracht. Pijnbestrijding kan de bevalling draaglijker maken. Meer informatie kun je lezen in de folder: ‘Pijnbestrijding tijdens de bevalling’.

De bevalling zelf kan vrij plotseling beginnen. De arts en verpleegkundige zullen je intensief begeleiden.

Na de bevalling
Wanneer je kindje geboren is, kom je opnieuw voor keuzes te staan. Wij willen je hier een handreiking voor geven. Wij baseren ons hierbij op literatuuronderzoek en ervaringen van andere ouders. Ouders kijken achteraf beter op de bevalling en de periode daarna terug als ze er zoveel mogelijk actief bij betrokken zijn geweest en bewust eigen keuzes hebben kunnen maken. Ze hebben dan later betere herinneringen, omdat ze hun kindje beter hebben leren kennen.

Kijken naar uw kindje
Je kunt bij jezelf een schroom bemerken om naar je kindje te kijken. De voorstelling die ouders maken is vaak erger dan hoe de werkelijkheid ervaren wordt. De duur van de zwangerschap en het tijdstip van overlijden hebben invloed op hoe je kindje eruit kan zien.

Stel je vragen aan de gynaecoloog of de verpleegkundige. De meeste ouders vinden dat hun kindje er in werkelijkheid mooier uitziet dan zij hadden verwacht. Door goed te kijken ontdekken ouders soms gelijkenissen met zichzelf of eventuele andere kinderen en dit kan, ondanks het grote verdriet, tot een gevoel van herkenning leiden. Ouders vertellen dat ze steeds meer mooie dingen in hun eigen kindje gaan zien naarmate ze langer en beter kijken. Die mooie dingen blijven ook langer in hun herinnering. Na het kijken kunt u je kindje aanraken of vasthouden. Je kunt zelf of samen met de verpleegkundige je kindje aankleden of in een doek wikkelen.

Een naam
Door je kindje een naam te geven geef je hem of haar een identiteit en erkenning. Je laat daarmee aan iedereen zien en horen dat dit kindje echt jouw zoon of dochter is en voor altijd zal zijn. Je voorkomt hiermee dat er achteraf over je kindje als ‘het’ of ‘de baby’ wordt gesproken.

Andere gezinsleden en vrienden om u heen
Ervaring leert dat het erg belangrijk is om uw eventuele andere kinderen te betrekken bij de kennismaking met uw gestorven kindje. Hoe intensief dat gebeurt kan ook afhankelijk zijn van hun leeftijd. Behalve naar hun broertje of zusje kijken kunnen ze een tekening maken, helpen kleertjes of knuffeltjes uit te zoeken. Andere familieleden die u nastaan kunnen ook de behoefte hebben om uw kindje te zien. Later hebt u dan meer mensen met wie u uw herinneringen kunt delen.

Geboortekaartjes of een advertentie
Het kan verstandig zijn om mensen uit je omgeving te laten weten dat je kindje levenloos geboren is, door een kaartje te sturen of een advertentie te plaatsen. Zo kun je pijnlijke vragen van nietsvermoedende mensen voorkomen. Door zelf deze ingrijpende gebeurtenis in je leven openbaar te maken, geef je anderen de gelegenheid met je mee te leven. Andere ouders hebben dit meeleven als steunend en versterkend ervaren, zeker van ouders die hetzelfde verlies hebben meegemaakt. Ideeën of adviezen over geboortekaartjes kun je overleggen met de verpleegkundige.

Nazorg door kraamzorg, verloskundige of huisarts
Als je weer naar huis gaat wordt de verloskundige of huisarts ingeschakeld om je thuis te bezoeken. Ook wanneer je tijdens de zwangerschap onder controle stond bij de gynaecoloog. In principe heb je, als je na 24 weken zwangerschap bevalt, recht op kraamzorg. De verpleegkundige van de afdeling neemt hiervoor contact op met het kraamcentrum. Met de kraamverzorgende, verloskundige of huisarts kun je spreken over de reacties van je lichaam na de bevalling zoals; naweeën, vloeien of last van de hechtingen. Borststuwing na de bevalling zonder een kind om te voeden is een pijnlijke ervaring. Hierdoor kun je het gemis des te meer voelen. Praat over deze ongemakken. Behalve emotionele ondersteuning kan de kraamverzorgende je ook praktische adviezen geven zoals het dragen van een strakke BH. Met je arts kun je bespreken of je medicijnen nodig hebt om de melkproductie te voorkomen of te stoppen.

Nazorg door de arts, verpleegkundige en geestelijk verzorger
Bij vertrek uit het ziekenhuis krijg je een afspraak mee voor nacontrole bij de gynaecoloog. De polibezoeken zijn bedoeld om met je te bespreken hoe het met je gaat, zowel lichamelijk als emotioneel. Ook worden de uitslagen van de onderzoeken besproken. Misschien is het zinvol om de vragen die je wilt stellen tevoren op te schrijven en mee te nemen naar de gynaecoloog.

Ook krijg je, twee weken na de bevalling, een gesprek met de verpleegkundige van het ziekenhuis die je heeft begeleid. In dit gesprek staat de verpleegkundige nog een keer stil bij de zorg en je ervaringen rondom de opname en de bevalling. De verpleegkundige overlegt met je of je het op prijs stelt, dat jouw naam en telefoonnummer aan de geestelijk verzorger van het ziekenhuis worden doorgegeven. De geestelijk verzorger zal dan zes weken na de bevalling contact met je opnemen om te horen hoe het nu met je gaat en of je behoefte hebt aan een vervolggesprek, eventueel bij je thuis.

In de tijd na de thuiskomst groeit het besef dat je verder moet leven zonder je kindje. Dit kan uitermate pijnlijk zijn. Vaak komt de moeilijkste periode na de begrafenis of crematie, als iedereen om je heen weer doorgaat met zijn gewone bezigheden. De geestelijk verzorger kan je ondersteunen of begeleiden. Wat je met de geestelijk verzorger wilt bespreken hangt af van je eigen wensen. Misschien heb je alleen behoefte aan iemand die luistert, het kan ook zijn, dat het je zwaar valt om je leven weer op te pakken en je daarover wil spreken.

Adviezen van lotgenoten

Herinnering


Foto’s
Foto’s zijn tastbare en kostbare herinneringen. Omdat je maar zo’n korte periode samen heeft met je kindje kunnen foto’s later een houvast en troost betekenen. Als je dit wilt kun je foto’s aan bezoek laten zien en hen zo alsnog laten kennismaken met je kindje. Denk ook aan de mogelijkheid om eventuele broertjes en zusjes samen met je kindje te fotograferen. Daarnaast kan het mooi zijn om hele specifieke foto’s van je kindje te maken zoals van alleen de handjes of voetjes. Op de afdeling is een fototoestel aanwezig en de verpleegkundige kan de foto’s voor je maken. Als je dit wilt, kun je je kindje ook vastleggen op je eigen video. Een andere mogelijkheid is ook: ‘Make a memory’. Een organisatie met professionele fotografen, die kosteloos foto’s kunnen maken. (www.makeamemory.nl)

Andere tastbare herinnering
Op de afdeling krijg je een boekje, waarin je alle gedachten en herinneringen kunt bewaren, zoals een haarlokje. Ook kunnen wij hand- en/of voetafdrukjes maken. Je kan aan de verpleegkundige een kopie van het verpleegdossier vragen, dit geeft een beeld van de gebeurtenissen tijdens je verblijf in het ziekenhuis.

Zegenen
Als je je kindje wilt laten zegenen kun je contact opnemen met je eigen pastoor of dominee. Ook kan de geestelijk verzorger van het ziekenhuis ingeschakeld worden om aan deze wens te voldoen.

Aangifte
Elk kindje dat geboren wordt na een zwangerschap van meer dan 24 weken moet worden aangegeven bij de burgerlijke stand in de gemeente waar de bevalling plaatsvond. Het ziekenhuis geeft een verklaring af waaruit blijkt dat je kindje levenloos geboren is. De vader/partner kan de aangifte zelf doen, eventueel met ondersteuning van de uitvaartverzorger.

Voor kinderen geboren na een zwangerschap van minder dan 24 weken gelden geen wettelijke bepalingen voor aangifte. Je mag als ouders zelf, onafhankelijk van de duur van de zwangerschap, je kindje bijschrijven in uw trouwboekje.

Obductie
Een obductie is een gedetailleerd onderzoek door de patholoog/anatoom om meer duidelijkheid over de oorzaak van het overlijden te krijgen. Dit zal vrijwel zeker met je worden besproken. De bevindingen van zo’n onderzoek kunnen je als ouders misschien verder helpen bij het begrijpen en aanvaarden van het overlijden van jullie kindje. Soms is onderzoek ook van belang in verband met erfelijke aspecten bij een eventuele volgende zwangerschap. Bovendien kan het onderzoek van je kindje bijdragen tot een beter inzicht in ziekten van pasgeborenen zodat de zorg voor zieke pasgeborenen in de toekomst verder verbeterd kan worden.

Misschien schrik je van deze gedachte en wil je niet dat dit met je kindje gebeurt. Heb je bezwaren tegen zo’n onderzoek dan heb je alle recht om dit te weigeren, iedereen zal je beslissing respecteren. Lang niet altijd wordt een duidelijke oorzaak voor het overlijden gevonden. Dit kan gemengde gevoelens teweeg brengen. Aan de ene kant is er de opluchting omdat het kindje gezond was, meestal is er dan geen risico op herhaling. Aan de andere kant kan dit je gevoelens van onbegrip en opstandigheid versterken omdat het zinloze van dit sterven blijft bestaan.

Vlinderwand
In het ziekenhuis bestaat een vlinderwand. Dit is een groot schilderij dat in het stiltecentrum hangt. Het is een herdenkingsplek speciaal bedoeld voor ouders die hun kindje hebben verloren tijdens de zwangerschap of rond de bevalling. Ook is deze vlinderwand bedoeld als ontmoetingsplek met lotgenoten. Na de bevalling van je overleden kindje word aan jou de mogelijkheid geboden om samen met de begeleidend verpleegkundige naar het stiltecentrum toe te gaan. Hier kun je op het schilderij een vlinder plaatsen met daarop de naam en geboortedatum van je kindje. Op de achterzijde van de vlinder is ruimte voor een paar woordjes of een klein gedichtje.

Als je bent ontslagen uit het ziekenhuis kun je op elk gewenst moment naar deze herdenkingsplek komen, omdat het stiltecentrum voor iedereen toegankelijk is. Er ligt een boekje bij het schilderij waar gedachten en gevoelens op papier kunnen worden gezet. Na ongeveer een half jaar krijg je een uitnodiging voor een herdenkingsbijeenkomst. Op deze avond komen maximaal acht ouderparen, die allemaal hun kindje hebben verloren. Deze avond wordt verzorgd door de dienst geestelijke verzorging van ons ziekenhuis in samenwerking met een verpleegkundige. Deze bijeenkomst is mede bedoeld om in contact te komen met lotgenoten. Zo kun je de ervaringen delen met elkaar. Aan het eind van deze bijeenkomst mag je de vlinder meenemen naar huis.

Naar huis
Zodra dat mogelijk is, kun je weer naar huis. Je kindje mag mee. Je kunt met de uitvaartverzorger bespreken hoe je het thuis wilt regelen. Als je besluit om je kindje niet mee te nemen naar huis kan het opgebaard worden in de rouwkamer van de uitvaartverzorger.

Begraven of cremeren
Wordt een kindje geboren na een zwangerschap van minder dan 24 weken dan zijn er geen regels. Niets is verplicht of verboden, je kunt als ouders zelf kiezen voor wel of geen begrafenis of crematie.
Een crematie kan door het ziekenhuis geregeld worden. Overleg hierover met de verpleegkundige van de afdeling.

Voor kinderen geboren na een zwangerschap van 24 weken of meer geldt een wettelijke plicht tot begraven of cremeren. De keuze tussen een begrafenis of crematie is erg persoonlijk. Iedereen moet zijn keuze baseren op zijn eigen gevoel. Voor het regelen van een begrafenis of crematie wordt bijna altijd een uitvaartverzorger ingeschakeld. Je kunt het ook zelf doen. Op de polis van uw uitvaartverzekering kun je nakijken hoe je verzekerd bent voor de kosten van de begrafenis of crematie van je kindje.

Afscheid nemen
Neem voldoende tijd om afscheid te nemen en alles naar eigen wens te regelen. Overleg met je uitvaartverzorger hoe je afscheid wilt nemen; er is veel mogelijk. Misschien is het fijn iemand erbij te hebben die betrokken is, maar tegelijk ook in staat is een zekere afstand te bewaren en je zodoende te helpen de beslissingen te nemen die bij je passen. Beslissingen die aansluiten bij je eigen ervaring op dat moment.

Enkele tipsTot slot
Veel is geschreven, veel gelezen. Veel is gezegd en veel gedacht. Gehuild en getroost, maar je pijn is nog voelbaar. Pijn verwerken is rouwarbeid verrichten. Vertrouw erop dat dit uiteindelijk, op je eigen tijd, een plaats krijgt in je leven. We willen dit informatieboekje afsluiten met een gedicht van de pagina Lieve Engeltjes’ van internet. Wij wensen je veel sterkte.

Namens de medewerkers van afdeling Vrouw-kind

Streep hun naam niet door.
Al zijn zij tot stof vergaan.
Streep hun naam niet door,
Alsof ze nooit hebben bestaan.

’t Liefste wat ik heb bezeten,
’t toekomstbeeld van mijn bestaan.
Vraag me niet om dat te vergeten,
En gewoon weer door te gaan.

Want ik wil weer verder leven,
Maar ik weet niet hoe dat moet.
‘k hoor bij hen die achterbleven,
overleven dat vergt moed.

Streep daarom hun naam niet door,
Noem hun naam en laat me weten,
Dat ook jij niet zult vergeten.
Zo alleen kan ik verder gaan.

Handig om mee te nemen
Wij adviseren je bij opname het volgende mee te nemen:Adressen

Landelijke zelfhulporganisatie
Ouders van een overleden kind
www.oudersoverledenkind.nl
0252 370 604

Stichting ‘Achter de regenboog’
www.achterderegenboog.nl
030 236 8282

Stichting ‘ in de wolken
www.in-de-wolken.nl
040 226 0173

Stichting ambulante Fiom
www.fiom.nl
073 612 8821

Landelijke Stichting Rouwbegeleiding
www.steunbijverlies.nl
030 276 1500

Humanistisch verbond
www.humanistischverbond.nl
020 521 9000

www.uitvaart.nl
u vindt daar ook de brochure van Claudia Rodenburg-Folkerts

Lotgenotencontact
www.lieveengeltjes.nl
Boeken

Stille baby’s; Christine Geerinck-Vercammen
Rouwverwerking bij doodgeboorte en zwangerschapsafbreking.
ISBN 9029521864

Geen ooievaar in de tuin; E. van Amstel
ISBN 902971543x

Met lege handen; M. Cuisinier en H. Janssen
Vrouwen over het verlies van hun baby in de zwangerschap of rond de bevalling.
ISBN 9026966997

Je kind verliezen; M. van den Berg
ISBN 9024292670

Roerloos; Yvonne van Emmerik, gedichtenbundel
ISBN 9064163634

Bloem, steen; Esther Jansma, gedichtenbundel
ISBN 9070459140

Een lege wieg; De baby is er niet meer.
Brochure van de vereniging ‘Ouders van een Overleden Kind.


Foldernummer: vlk143 versie jul 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |