Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Vernauwing van de halsslagader

Vernauwing van de halsslagader

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Bij u is een vernauwing van de halsslagader ontdekt. Een bevinding met kans het risico van ernstige gevolgen. U heeft er nooit iets van gemerkt. Hoe kan dat nu? Mogelijk heeft u een beroerte of een TIA gehad. Vaak hebben mensen van tevoren geen klachten. De neuroloog stelt dan achteraf pas vast dat uw halsslagader vernauwd is.

Wat zijn halsslagaders?

U heeft 2 belangrijke halsslagders: de linker- en rechterhalsslagader. Ze komen uit de grote lichaamsslagader vlak boven het hart (de aortaboog). Ze lopen vóór in de hals, langs het strottenhoofd naar uw hoofd. Vlak onder de kaakhoek splitsen de beide halsslagaders zich in een slagader voor het aangezicht en een slagader voor de hersenen. De beide halsslagaders verzorgen samen het grootste deel van de bloedvoorziening van de hersenen. Daarnaast zijn er nog twee kleinere slagaders, die langs de nekwervels lopen.

Waar komen de vernauwingen voor?

Vernauwingen komen voor op verschillende plekken in de slagaders, vooral daar waar slagaderen zich splitsen of waar zij een kronkelend verloop hebben. Vernauwingen van slagaders ontstaan door slagaderverkalking.

Wat zijn de gevolgen van vernauwingen in de halssagaders?

U merkt meestal niets van een vernauwing, totdat er een bloedstolsel ontstaat op de vernauwing en/of er een stukje van los schiet. Dit stolsel stroomt met het bloed mee de bloedsomloop van de hersenen in. Als het stolseltje uiteindelijk vastloopt in een van de vertakkingen, is er sprake van een TIA of een herseninfarct. U merkt dit aan uitvalsverschijnselen aan één zijde van uw lichaam. Deze verschijnselen verdwijnen vaak binnen enkele minuten tot uren.

Onderzoeken
De slagaders in de hals zijn goed te onderzoeken op vernauwingen. Onderzoeken die uitgevoerd worden, zijn: Dit zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Ze versnellen het proces van slagaderverkalking.
Indien er aanwijzingen zijn voor verdenking van een vernauwing, kunt u met andere onderzoeken te maken krijgen, zoals:
Ook wil uw arts weten of u hartklachten hebt. Wanneer u deze onderzoeken krijgt, adviseren wij u van te voren de betreffende folders te lezen.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Het is belangrijk dat de vernauwing in de halsslagader niet erger wordt. Uw arts geeft u daarom adviezen voor een gezonde leefstijl.
Dat betekent:
Medicijnen
Heeft u een te hoge bloeddruk? Dan krijgt u hier medicijnen voor. Indien er aanwijzingen zijn voor een vernauwing van een halsslagader, dan krijgt u een cholesterolverlagende medicijn. Dit medicijn helpt namelijk de aangroei van een vernauwing tegen te gaan.
Heeft u al een TIA of beroerte doorgemaakt? Dan krijgt u medicijnen die zorgen dat uw bloedplaatjes minder snel samenklonteren.

Wanneer is een operatie nodig?
Bij ernstige vernauwingen (70% of meer) én als u al een TIA of beroerte hebt gehad, dan komt een operatie in beeld.
Een operatie aan de halsslagader
Bij de halsslagaderoperatie (carotisendarteriëctomie) haalt de chirurg de binnenste laag van de vaatwand weg op de plaats van de vernauwing in de halsslagader. Het is een zware operatie die niet zonder risico is.

Als de halsslagader helemaal is afgesloten is een operatie niet zinvol meer. Uw lichamelijke conditie voor de operatie moet goed zijn, anders is de operatie te zwaar voor u. Voor een operatie aan de halsslagader wordt u doorverwezen naar een vaatchirurg in een ander ziekenhuis.

Tot slot
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Neurologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 20.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nlDe inhoud van deze folder is grotendeels ontleend uit voorlichtingsmateriaal van de Hartstichting
Foldernummer: neu380 versie apr 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |