Continentiezorg is een verzamelnaam voor zorg die wordt verleend bij functiestoornissen in de uitscheiding van urine en/of ontlasting. Te denken valt aan:
- incontinentie, het ongewild verliezen van urine en/of ontlasting;
- een overactieve blaas, dat zich kan uiten in erg vaak kleine beetjes plassen;
- blaasledigingsstoornissen, dat wil zeggen dat de blaas niet of onvolledig leeg geplast kan worden;
- ook het optreden van chronische obstipatie of diarree is zo’n functiestoornis.
De continentieverpleegkundigeIn het SKB werken meerdere continentieverpleegkundigen: Nancy Berentsen, Annet Hesselink en Angelique Huijskes. Zij hebben zich gespecialiseerd in het geven van voorlichting, uitvoering van bepaalde handelingen en instructie bij continentiestoornissen. Ook werken ze samen met verschillende hulpverleners, zoals de uroloog, gynaecoloog, internist, chirurg, bekkenfysiotherapeut en gespecialiseerde verpleegkundigen.
De continentieverpleegkundige:- informeert u over de aandoening incontinentie en/of andere continentiestoornissen;
- geeft u advies over materialen en de vergoeding daarvan;
- leert u zelfkatheterisatie. Dat is het legen van de blaas door middel van een katheter;
- leert u omgaan met de katheter;
- leert u darmspoelen, dat wil zeggen het spoelen van de darmen met water zodat u 24-48 uur schoon kunt blijven;
- geeft voedings-, toilet- en leefstijladviezen;
- informeert u over onderzoek en behandeling;
- voert sommige onderzoeken en behandelingen uit
Wij proberen samen met u een oplossing te zoeken om uw ongemak zoveel mogelijk te verlichten/behandelen.
Voor wie is het spreekuur bedoeld?Voor alle mensen die begeleiding, advies en instructie nodig hebben bij functiestoornissen in de uitscheiding van urine en/of ontlasting. Patiënten worden verwezen door een specialist of andere hulpverlener uit ons ziekenhuis.
Een afspraak makenU hebt met uw specialist afgesproken om naar de continentieverpleegkundige te gaan. U hoeft niets te regelen. De continentieverpleegkundige maakt telefonisch een afspraak met u. Deze afspraak vindt meestal plaats binnen twee weken nadat ze de aanvraag heeft gekregen. Bij urgentie vindt deze eerder plaats. Het continentiespreekuur is op verschillende dagdelen. U maakt hiervoor samen een afspraak. Op de afgesproken dag en tijdstip neemt u plaats in de wachtkamer op polikliniek Urologie (route 1.2). U wordt daar door één van de continentieverpleegkundigen opgehaald. Wilt u een geldig legitimatiebewijs meenemen? Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
Kosten Er zijn geen kosten verbonden aan het bezoeken van het continentiespreekuur.
VragenHeeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag (sporadisch op vrijdag) via telefoonnummer 0543 54 46 92 of per e-mail via
SVUC@skbwinterswijk.nl. Bij geen gehoor kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie, via telefoonnummer 0543 54 46 30.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl