Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Verstopte talgklier

Verstopte talgklier

Chalazion

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
In deze folder vindt u informatie over de een chalazion en de behandeling hiervan. Een chalazion is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meibom) in het ooglid.

Oorzaak
Door het verstopt raken van de uitvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die soms in tweede instantie gepaard kan gaan met een bacteriële ontsteking (infectie).

Verschijnselen
Een pijnlijke of pijnloze zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid. Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

Behandeling
Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee maal daags gedurende 15 minuten een in heet water gedrenkte schone zakdoek op het gezwollen ooglid. De temperatuur van het water moet zodanig zijn, dat de ellebooghuid dit kan verdragen. Een bijkomende infectie kan met antibiotica en eventueel corticosteroïd-houdende oogdruppels behandeld worden.

Verwijderen chalazion
Indien het chalazion langere tijd bestaat wordt het onder lokale verdoving, door een sneetje in het ooglid, verwijderd. Een chalazion kan éénmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaat. Dit wordt dan ook behandeld.

Voorbereiding verwijderen chalazion
Wij adviseren u van te voren vervoer te regelen. Het is niet verstandig zelf auto te rijden. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Vóór de ingreep komen er verdovingsdruppels in het oog. Op de behandeltafel krijgt u een verdovingsprik in het ooglid, zodat u de ingreep niet voelt.

Duur van de ingreep
De ingreep duurt 5 tot 10 minuten.

Na de ingreep
Meteen na de ingreep mag u naar huis. Afspraak voor controle is niet nodig, tenzij de arts anders aangeeft. Mocht er de komende dagen vuil uit het oog komen, dan kunt u het oog nog schoonmaken met afgekoeld, gekookt water.

Vragen

Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 50.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) www.oogheelkunde.org


Foldernummer: oog305 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |