Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii

Vervangen of verwijderen van borstprotheses

Vervangen of verwijderen van borstprotheses

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een borstvergroting of –reconstructie worden borstprotheses geïmplanteerd. Het lichaam reageert hierop door dit lichaamsvreemde materiaal te omhullen met een dun laagje bindweefsel. Dit wordt ook wel kapsel genoemd. Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard, onnatuurlijk rond en soms pijnlijk worden. Vooraf is niet in te schatten bij wie dit gebeurt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het samentrekken van het kapsel, maar er is nog geen oorzaak of behandeling gevonden. Het samentrekken van het kapsel is een reden om de borstprotheses te vervangen of helemaal te verwijderen.

In zeer zeldzame gevallen gaat een borstimplantaat kapot. Soms merkt u dit doordat er iets ‘knapt’ of omdat de borst anders aanvoelt. Een gescheurd implantaat moet altijd worden vervangen. Ten slotte kunt u na verloop van tijd terugkomen op uw beslissing voor een borstvergroting en om die reden de borstimplantaten laten verwijderen.

Veilige borstimplantaten
De keuze voor het type borstimplantaat is één van de belangrijkste beslissingen bij het vervangen van een borstprothese. Veiligheid staat hierbij voorop. Fraaii gebruikt protheses met een ruwe buitenkant waarbij kapselvorming minder lijkt voor te komen, o.a. van het merk Allergan. De borstimplantaten die Fraaii gebruikt hebben daarnaast een vaste siliconenvulling, zodat de inhoud niet kan lekken.

Recent zijn verschillende soorten borstimplantaten, zoals PIP, Silimed of M-implant, in opspraak geraakt doordat deze niet veilig (zouden) zijn. Bij Fraaii worden deze typen borstimplantaten niet gebruikt. De Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) doet onderzoek naar verschillende typen borstimplantaten. Kijk voor meer informatie hierover op www.igz.nl of op www.nvpc.nl.

Wat kunt u verwachten?
Na de behandeling kunnen uw borsten gezwollen zijn. Onze plastisch chirurgen doen hun uiterste best om uw borsten zoveel mogelijk gelijk te maken. Het menselijk lichaam is echter niet van nature helemaal symmetrisch. Volledige symmetrie kunnen we daarom niet garanderen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er altijd littekens blijven. Doordat deze meestal in een huidplooi zitten, vallen ze (bijna) niet op.

Voorbereidend gesprek
Tijdens het consult bespreekt de plastisch chirurg alles met u wat met de ingreep te maken heeft. Indien van toepassing wordt ook besproken welke grootte, vorm en type implantaten het best bij uw lichaam passen en waar de littekens komen. Ook bespreekt de plastisch chirurg met u op welke manier de implantaten worden geplaatst, onder het borstweefsel of onder de borstspier. Lees voor meer informatie ook de brochure ‘borstvergroting’. Daarnaast worden uw bloed en algemene gezondheid onderzocht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts. Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en veroorzaakt een slechtere doorbloeding. Hierdoor neemt de kans op lelijke littekens en infecties toe.

Behandeling
Het vervangen van de borstprotheses wordt altijd onder volledige narcose uitgevoerd. Soms kunt u dezelfde dag nog naar huis, maar in sommige gevallen adviseren wij u om één of meerdere dagen in het ziekenhuis te verblijven. De plastisch chirurg markeert eerst op uw borsten waar de incisies komen. Meestal zitten deze in de huidplooi onder uw borst of naast de tepelhof. Via deze incisies worden de oude borstimplantaten verwijdert en de nieuwe implantaten ingebracht, onder het borstweefsel of onder de borstspier. Dit heeft de plastisch chirurg tijdens het eerste consult met u besproken.

Als de nieuwe borstimplantaten zijn ingebracht worden de incisies gehecht. Meestal worden er ook twee dunne slangetjes (drains) aangebracht, om het wondvocht af te voeren. Deze slangetjes worden verwijderd als er bijna geen wondvocht meer uitkomt. Ten slotte krijgt u een steunverband om uw borsten te ondersteunen.

Na het vervangen of verwijderen van borstprotheses

Na de behandeling kunnen uw borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt na enkele dagen minder. In de eerste week na de behandeling moet u rust houden, daarna mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Na een week komt u terug voor een controleafspraak. Dan worden ook de hechtingen verwijderd.

Voor een goed en snel herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de behandeling geen spanning op uw borsten komt te staan. De eerste vier weken na de behandeling moet u daarom dag en nacht een sport bh dragen die goede ondersteuning geeft. Soms raden we u ook aan om een elastische band boven uw borsten te dragen.
U moet er rekening mee houden dat u de eerste zes weken niet mag sporten. Daarnaast mag u niet zwaar tillen of uw armen boven uw hoofd brengen.

Na de behandeling kunt u minder gevoel hebben in uw tepels, of uw tepels zijn juist extra gevoelig. In de maanden na de operatie krijgt u langzaam het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. In enkele gevallen wordt het gevoel in uw tepels niet meer zoals voor de behandeling.

Bij het vervangen of verwijderen van borstprotheses worden blijvende littekens gemaakt. In de eerste maanden na de behandeling kunnen deze littekens tijdelijk rood en dik worden. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan de plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen. Na verloop van tijd zullen de littekens steeds meer de kleur van uw huid aannemen en minder zichtbaar worden. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt. Bedek de littekens en gebruik een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.

De functie van uw borsten blijft na de behandeling hetzelfde. Borstvoeding geven blijft mogelijk als er geen schade is aangebracht aan de melklieren. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft goed uitvoerbaar.

Borstimplantaten slijten na verloop van tijd. Het is dus mogelijk dat u ze na verloop van tijd weer moet laten vervangen en opnieuw een operatie moet ondergaan. Dit is alleen nodig als er klachten optreden.

Mogelijke risico’s en complicaties
Hoewel wij veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling, bestaat er altijd een klein risico op complicaties, zoals een kleine kans op infecties, een allergische reactie op verdovingsvloeistoffen of een nabloeding. In zeldzame gevallen wordt het nieuwe borstimplantaat door het lichaam uitgestoten.

Daarnaast ontstaat er ook kapselvorming om de nieuwe borstimplantaten. Hierdoor bestaat er een risico op het samentrekken van het kapsel. Hierdoor kunnen uw borsten hard, onnatuurlijk rond en soms pijnlijk worden. Vooraf is niet in te schatten bij wie dit gebeurt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het samentrekken van het kapsel, maar er is nog geen oorzaak of behandeling gevonden. Ook kunnen de nieuwe protheses in zeer zeldzame gevallen scheuren. Een gescheurd implantaat moet altijd worden vervangen.
Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.

Adviezen na het vervangen of verwijderen van borstprotheses
Wij adviseren u dringend de pleisters te laten zitten tot de controle op de polikliniek. Mocht de wond onder de pleister nog wat lekken dan kunt u contact opnemen met Fraaii.

Wij adviseren u om de eerste 24 uur zoveel mogelijk rust te houden. Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is om u te helpen indien nodig. Het is goed voor uw bloedsomloop om ieder uur even te lopen.

Neem contact op met de secretaresse van Fraaii bij:
Vertrouwt u het niet of twijfelt u over bovenstaande? Neem dan altijd contact op met Fraaii. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45. Wanneer zich buiten kantooruren problemen voordoen, neem dan contact op met de huisartsenpost. In levensbedreigende situaties belt u 112.

Gedurende 6 weken mag u niet zwaar tillen, opdrukken, hoog reiken en sporten.

U draagt de sport-BH (zonder beugels) gedurende 6 weken dag en nacht over de pleister.

U kunt bij de apotheek pijnmedicatie ophalen. Het is belangrijk dat u de medicatie volgens voorschrift inneemt.

Werken en sporten:
Op uw afsprakenkaart staat wanneer u verwachten bij de arts voor controle.

Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.

Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts en kan op zichzelf nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. U kan aan het bovenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten.


Foldernummer: fra063 versie aug 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |