U krijgt een veterbrace omdat u letsel heeft aan uw enkelbanden. Het is belangrijk dat u de komende maanden uw enkel niet opnieuw verzwikt. De brace ondersteunt uw enkel en helpt dit te voorkomen. In deze folder vindt u instructies over hoe u met de brace moet omgaan. Deze informatie is een aanvulling op de mondelinge informatie die u al heeft gekregen van uw behandelend arts of de gipsverbandmeester.
Algemene informatie over een enkelbandletselU heeft enkelbandletsel. Dit betekent dat de enkelbanden aan de buitenzijde en/of binnenzijde zijn opgerekt of gescheurd. Daarom krijgt u een veterbrace. De veterbrace geeft uw enkelbanden rust zodat deze kan genezen, terwijl u uw enkelgewricht blijft bewegen. De veterbrace voorkomt dat uw enkel opnieuw naar binnen of naar buiten zwikt. Hierdoor kunt u normaal blijven lopen. Dit is ook belangrijk om eventuele bloeduitstortingen die zijn ontstaan te verminderen. Om verklevingen te voorkomen en verstijving van het gewricht tegen te gaan, is het erg belangrijk dat u zo snel mogelijk weer gaat lopen. De zwelling zal verminderen en uw kuitspieren worden geactiveerd. Als het nodig is, kunt u gebruik maken van een loophulpmiddel zoals krukken of een looprekje.
Aantrekken van de veterbrace- Trek de brace aan zoals u een schoen zou aantrekken, waarbij het label aan de binnenkant van de brace naar boven moet wijzen. Houd uw voet in een hoek van 90 graden en trek de veters stevig, maar comfortabel aan. (figuur 1)
- Draai de binnenste band als eerste schuin over uw voet en laat deze onder uw voet door gaan.(figuur 2) Daarna plaatst u de buitenste band. Zorg ervoor dat u de buitenste voetrand iets omhoog trekt.(figuur 3)
- Sluit nu de brede elastische band aan de bovenkant van de brace.(figuur 4)
- Draag een stevige schoen die goed past bij de brace
Let op: Het is belangrijk om de enkelbrace en eventuele elastische kous ’s nachts uit te doen. Dit is om te voorkomen dat er stuwing optreedt in uw enkel. Lopen met een veterbraceHet is belangrijk dat als u loopt met de enkelbrace u uw hele voet belast. U mag uw enkel hierbij volledig belasten. Probeer het lopen op uw tenen te voorkomen. Als het lopen nog te pijnlijk is, kunt u tijdelijk krukken gebruiken. Als u één kruk gebruikt, gebruik deze dan aan de kant van uw gezonde enkel. Probeer zo snel mogelijk het gebruik van de krukken af te bouwen, maar let erop dat u met uw rechter- en linkervoet gelijkmatig belast. Houd daarom dezelfde paslengte en duur aan. Draag stevige schoenen en maak in het begin niet te grote stappen.
ZwellingBij het opbouwen van het lopen kan er weer wat meer pijn en zwelling ontstaan. Als u ’s avonds en ’s nachts pijn ervaart, betekent dit meestal dat u overdag iets te veel heeft gedaan. Luister naar uw lichaam en let op dat u uw enkel niet te veel belast. Leg zo nodig tussendoor uw voet hoog.
OefeninstructiesAls u buiten loopt, gebruik dan een stevige schoen en probeer met name eerst op vlak terrein te lopen. Lopen op oneffen terrein, zoals heuvelachtig landschap of bospaden, is vaak nog te pijnlijk in het begin en is te inspannend voor de enkel.
Om de functie van uw enkel te verbeteren is het goed om oefeningen te doen. Soms kan hierbij de begeleiding van een fysiotherapeut zinvol zijn. Fietsen is een goede oefening, maar wees voorzichtig met het op- en afstappen van de fiets. We raden u aan om te beginnen met de oefeningen van de ‘Versterk je Enkel’ app van Veiligheid.NL.
De ‘Versterk je Enkel’ appEen enkelblessure is een veelvoorkomende blessure, waarbij maar liefst 60% van de mensen herhaaldelijk dezelfde blessure oploopt. Met gerichte voorzorgsmaatregelen kunt u het risico op een (nieuwe) blessure verminderen. De 'Versterk je Enkel’ app kan u hierbij helpen.
Hoe werkt het?
- Download de Versterk je enkel-app in de App Store of Google Play
- Volg de adviezen over het gebruik van brace- en tape
- Maak gebruik van het 8-weekse oefenschema
- De oefeningen, inclusief bijbehorende oefenschema, zijn wetenschappelijk bewezen effectief en afkomstig uit onderzoek van EMGO+/VUmc
Controle enkelNa een paar weken wordt uw enkel getest op stabiliteit en worden eventuele klachten besproken. Zo nodig wordt er een vervolgafspraak gemaakt met een specialist.
VragenBij vragen over uw behandeling of wanneer u problemen met uw enkelbrace heeft kunt u contact opnemen met de gipsverbandmeester, via telefoonnummer 0543 - 54 43 02. Neem buiten kantooruren contact op met de Spoedeisende Hulp via 0543 - 54 45 55. Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan horen wij dit graag van u.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten informatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl