Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Vetophopingen rond de ogen

Vetophopingen rond de ogen

Xanthelasma

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
U bent bij de plastisch chirurg gekomen vanwege vetophopingen in de huid, met name rond de ogen. In deze folder kunt u meer informatie lezen over deze huidafwijking.

Wat zijn het?
Xanthelasma zijn goedaardige vetophopingen in de huid, vooral rond de ogen. Zij maken deel uit van een grotere ‘familie’ van huidafwijkingen, de xanthomen. Xanthomen kunnen wijzen op afwijkingen van de vetstofwisseling in het lichaam. Mensen met xanthelasmata rond de ogen hebben in de meeste gevallen geen afwijkingen van de vet- en cholesterolconcentraties in het bloed. De ophoping komt het meest voor bij vrouwen in of na de overgang, maar ook bij Diabetes mellitus (suikerziekte) en bij aandoeningen van de galwegen.

Hoe zien zij eruit?
Xanthelasmata zijn gelige vlakken, die heel oppervlakkig in de huid van de oogleden liggen. Zij beginnen typisch als kleine individuele plekken, maar kunnen uiteindelijk gaan ‘samensmelten’ tot plekken van enkele centimeters groot.

Hoe wordt het behandeld?
Hoewel de meerderheid van de mensen geen afwijkingen hebben van de vetstofwisseling in het lichaam, zal de arts hier wel bloedonderzoek naar laten verrichten. De plekken zelf kunnen met succes worden behandeld met Trichloor-azijnzuur-oplossing (TCA). Deze sterk etsende vloeistof wordt door de arts voorzichtig met een houten stokje op de huid aangebracht. Na enkele seconden wordt de behandelde huid wit.

Uiteindelijk ontstaat een korstje, dat vervolgnes afvalt. Meestal zijn enkele behandelingen nodig. Na verloop van tijd kunnen de plekken weer terugkomen. Ook is het mogelijk om de plekken operatief te verwijderen.

Vragen

Bij vragen over uw behandeling kunt u zich contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc 215 versie jun 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |