Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Vetophopingen rond de ogen

Vetophopingen rond de ogen

Xanthelasma

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft vetophopingen in de huid, vooral rondom uw ogen. Dit noemen we ook wel xanthelasma. In deze folder leest u wat het is en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Klachten en oorzaken
Bij xanthelasma ziet u platte, gele vlekken op en rondom uw oogleden. Het is goedaardig en veroorzaakt meestal geen klachten. Soms kan het wel cosmetisch storend zijn. Het kan ontstaan door een verstoring in de (plaatselijke) vetstofwisseling. Soms is het een teken dat uw bloedcholesterol gehalte te hoog is, het kan in uw familie voorkomen of een vorm van huidveroudering zijn.

Behandelingsmogelijkheden
U krijgt (via uw huisarts) bloedonderzoek om afwijkingen van de vetstofwisseling in uw lichaam uit te sluiten. Er zijn 2 behandelingen mogelijk.

Trichloorazijnzuur
De dermatoloog kan de vetophopingen verwijderen door een behandeling met trichloorazijnzuur. Dit wordt voorzichtig met een houten stokje op de huid aangebracht. Na enkele seconden wordt de behandelde huid wit. Er ontstaat een korstje, dat er vanzelf af valt. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig en er is een kans dat de gele plekken na verloop van tijd terugkeren.

Wegsnijden van de vetophopingen
Als de vetophopingen blijven terugkeren is een definitieve oplossing het wegsnijden van de vetophopingen. Dit wordt gedaan door de plastisch chirurg. Er ontstaat een litteken dat in de meeste gevallen goed geneest. Bij deze behandeling is er een kleinere kans dat de vetophopingen terugkeren. Deze behandeling vindt plaats op de Poliklinische Behandelkamer (PBK) onder lokale verdoving.

Na de ingreep kunnen uw oogleden dik, rood, blauw en gezwollen zijn. We adviseren u om uw oogleden de eerste dagen ieder uur 15 minuten te koelen met koude kompressen of een ijsbril, om pijn en zwelling tegen te gaan. U kunt hier ook diepvrieszakjes met doperwten voor gebruiken. Doe hier altijd een beschermlaag zoals bijvoorbeeld een washand omheen.

Als u pijnstillers wilt gebruiken adviseren wij u Paracetamol, volgens de gebruiksaanwijzing in de verpakking.

Controle
Uw plastisch chirurg vertelt wanneer u op controle komt om de hechtingen te laten verwijderen. De controle afspraak vindt plaats tussen de 5 – 7 dagen na de ingreep. Na drie weken kan het litteken eventueel met een zalf of crème ingesmeerd worden. Wij adviseren u om tot uw controle afspraak geen oogmake-up te gebruiken. In overleg met uw behandelaar kunt u na de controle, afhankelijk van uw situatie, weer oog make-up gebruiken.

Adviezen
We geven u aan aantal adviezen voor na de behandeling:Mogelijke complicaties en risico’s
Geen enkele operatie is zonder risico op complicaties. U kunt een bloeduitstorting krijgen. Daarbij treedt meestal een zwelling op. Ook is er kleine kans op een nabloeding of infectie. Dit herkent u aan pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Bij spoedeisende vragen of complicaties kunt u buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt'. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: plc215 versie mei 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |