Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Vitamine D

Vitamine D

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw specialist of diëtist adviseert u om extra vitamine D in te nemen. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine en is belangrijk voor verschillende functies in uw lichaam. In deze folder leest u meer over de werking van vitamine D.

De werking van vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor een aantal functies in/van uw lichaam:
Producten met vitamine D
Vitamine D komt van nature voor in sommige producten. Voorbeelden van producten waar vitamine D van nature in zit zijn vette vis, eieren en in wat lagere hoeveelheden in vlees. Daarnaast wordt vitamine D toegevoegd aan producten zoals halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Gelijktijdige inname tijdens een maaltijd bevorderd de opname van vitamine D in de darm.

Vitamine D in het lichaam
Het lichaam maakt ook zelf vitamine D aan. De aanmaak vindt plaats in de huid wanneer de zon er op schijnt. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur (tussen 11.00 en 15.00 uur) met hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Let erop dat u niet te lang in de zon zit, dat is onverantwoord voor uw huid. In Nederland heeft het zonlicht alleen van april tot oktober stralen om vitamine D aan te maken. Het lichaam slaat vitamine D op in het vetweefsel, de spieren en de lever.

Benodigde hoeveelheid vitamine D
Voldoende zonlicht en een gezonde, gevarieerde voeding zorgen in principe voor voldoende vitamine D voor vrouwen tussen de 4 en 49 jaar (die niet zwanger zijn) en mannen tussen de 4 en 69 jaar met een lichte huid. Deze groep heeft dus geen extra vitamine D nodig uit een supplement.

Hieronder ziet u de groepen die wel extra vitamine D uit een supplement nodig hebben:

Getinte of donkere huidskleur:
Lichte huidskleur, maar onvoldoende zonlicht op de huid:
Lichte huidskleur, gezonde voeding en voldoende zonlicht op de huid:
Voedingssupplementen
Vitamine D3 (cholecalciferol) is te koop als druppels of als tablet bij de drogist, apotheek en sommige supermarkten. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel microgram vitamine D het drankje of de tablet bevat. Het is aan te raden vitamine D te slikken bij een maaltijd.

De maximale hoeveelheid die u dagelijks mag nemen voor een aanvaardbare, veilige inname:
Veel zonlicht leidt niet tot een overschot aan vitamine D.

Informatie
Meer informatie vindt u op de volgende websites:
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Diëtetiek. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur t/m 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543- 54 42 47.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

De tekst in deze folder is grotendeels ontleend aan: Gezondheidsraad, Voedingscentrum, Vitamine Informatie Centrum.Foldernummer: die552 versie jan 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |