Uw behandelend arts heeft u vitamine-K-antagonisten, ook wel coumarines genoemd, voorgeschreven. Dit zijn antistollingsmiddelen (bloedverdunners). Het is belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. In deze folder kunt u lezen over de antistollingsmiddelen en waar u op moet letten als u het gebruikt. Lees naast deze folder ook altijd de bijsluiter van de apotheek.
BloedstollingBloedstolling helpt uw lichaam te beschermen als u een wond(je) heeft. Bij een wondje is uw bloedvat beschadigd. Bloedplaatjes en stollingsfactoren in uw bloed repareren de beschadiging door een bloedstolstel te ontwikkelen. Het bloedstolsel sluit het wondje af. Zo voorkomt uw lichaam dat u te veel bloed verliest.
Doel van antistollingsmiddelenAntistollingsmiddelen zijn medicijnen die ervoor zorgen dat uw bloed minder snel stolt. De medicatie gaat stolselvorming tegen, voorkomt dat het stolsel niet verder groeit en vermindert de kans op losschieten van een stolsel.
Er zijn verschillende redenen om antistollingsmiddelen voor te schrijven. Bij mensen met hart- en vaatziekten zijn de bloedvaten van binnen beschadigd waardoor er bloedstolsels kunnen ontstaan. Deze stolsels zijn erg gevaarlijk en kunnen bijvoorbeeld een hartinfarct, herseninfarct (beroerte) of longembolie veroorzaken. Daarom krijgen mensen met hart- en vaatziekten antistollingsmiddelen.
Antistollingsmiddelen worden soms ook om andere redenen voorgeschreven. Bijvoorbeeld na een operatie, bij een stollingsziekte of een langdurig ziekbed omdat er dan sprake is van een verhoogd risico op trombose (bloedstolsels).
Aandoeningen waarbij vitamine-K-antagonisten worden voorgeschreven - Boezemfibrilleren;
- Trombosebeen en/of longembolie;
- Mechanische kunsthartklep;
- Na operaties waarbij een gewricht is vervangen.
Werking vitamine-K-antagonistenVitamine-K-antagonisten gaat de werking van vitamine K tegen. De lever heeft vitamine K nodig om stollingsfactoren aan te maken. Als dit niet wordt aangemaakt stolt het bloed minder goed en is het dus ‘dunner.’
Belangrijk om te weten:
- De medicatie heeft weinig bijwerkingen.
- De reden waarom uw de medicatie krijgt, bepaalt de duur van de behandeling. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn.
- De medicatie werkt pas na een aantal dagen en het duurt dus ook even voordat het is uitgewerkt als u geen medicatie meer neemt.
- De dosis verschilt per persoon en vaak ook per dag.
- De werking wordt beïnvloedt door andere medicijnen, uw voeding en gezondheidstoestand. Uw bloed moet daarom regelmatig gecontroleerd worden. Dit doet de trombosedienst door het stelselmatig bepalen van uw INR-waarde. Deze waarde geeft aan hoe snel uw bloed stolt. De trombosedienst overlegt met u of u zelf kunt prikken, u naar het SKB of een prikpost komt om te prikken of dat u thuis wordt geprikt door een medewerker van het SKB.
U kunt naast de behandeling met medicijnen zelf bijdragen om problemen in de toekomst te voorkomen. Leef en eet gezond en zorg iedere dag voor voldoende beweging.
Wijze van innemen/toediening- Gebruik de antistollingsmiddelen zoals uw behandelend arts deze heeft voorgeschreven;
- Stop nooit zomaar met antistollingsmiddelen;
- Neem uw antistollingsmiddelen altijd op hetzelfde tijdstip in, want alleen dan wordt het gewenste effect bereikt;
- Geef altijd aan uw arts of andere behandelaar dat u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt, zeker als u geopereerd moet worden;
- Lees altijd goed de bijsluiter van de apotheek door;
Vergeten te nemenAls u op dezelfde dag ontdekt dat u een dosis vergeten bent, moet u de vergeten dosis zo snel mogelijk alsnog innemen. Merkt u het pas de volgende dag, dan mag u de vergeten dosis niet zomaar inhalen. Neem dan contact op met de trombosedienst.
BijwerkingenSommige mensen kunnen last krijgen van bijwerkingen. De meeste bijwerkingen komen maar zelden voor. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:
- Bloedingen
- Misselijkheid
- Braken
- Verlies van eetlust
- Allergische reacties (huiduitslag)
- Omkeerbare kaalheid. Dat wil zeggen dat de haargroei zich na verloop van tijd kan herstellen, en nieuwe haargroei zichtbaar wordt.
Contact opnemenNeem contact op met de Trombosedienst:
- Bij gebruik van bepaalde zelfzorgmiddelen zoals langdurig gebruik van ibuprofen, naproxen, diclofenac of St. Janskruid). Niet alles kan veilig samen gebruikt worden met uw antistollingsmiddelen.
- Bij verandering in gebruik medicatie, bijvoorbeeld als u een antibiotica-kuur krijgt.
- Als u op vakantie gaat.
Neem contact op met uw (huis-)arts of Spoedeisende hulp bij:
- niet te stelpen bloedingen;
- zwangerschap (of zwangerschapswens);
VragenHeeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met het secretariaat van de Trombosedienst. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 41 11.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl