Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Diëtetiek


Vitamine D

Vitamine D


Inleiding
Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit de voeding goed worden opgenomen. Vitamine D legt calcium en fosfor vast in de botten en tanden tijdens de groei. Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, sommige groenten, noten en peulvruchten. Als er helemaal geen zuivelproducten wordt gebruikt, dan is de kans op te weinig calcium groot.

Na de puberteit nemen de botten in dikte en dichtheid toe en wordt rond de dertig de “piekbotmassa” bereikt. Na het 35e levensjaar gaat de botafbraak bij zowel mannen als vrouwen overheersen. Bij mannen gaat deze afbraak langzaam. Vrouwen na de overgang verliezen veel botmassa. Voor gezonde botten is het belangrijk een zo hoog mogelijke piekbotmassa als jongvolwassene te bereiken.

Een vitamine D tekort kan botontkalking of spierzwakte veroorzaken. Bij kinderen kan een vitamine D tekort rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken wat afwijkingen aan het skelet geeft. Vitamine D speelt ook een rol bij de celgroei en celdeling, zoals het immuun(afweer)systeem.

Ook zijn er aanwijzingen dat vitamine D een rol speelt bij onder andere diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en depressies. De belangrijkste vorm van vitamine D is cholecalciferol (vitamine D3).

Waar zit het in?
Vitamine D komt van nature voor in vette vis, eieren en in wat lagere hoeveelheden in vlees. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook wat vet aanwezig is.

Het lichaam kan ook vitamine D, onder invloed van de ultraviolette-B-straling uit zonlicht, in de huid aanmaken. In Nederland heeft het zonlicht alleen van april tot oktober voldoende ultraviolette-B-stralen om vitamine D aan te maken. Het lichaam slaat vitamine D op in het vetweefsel, de spieren en de lever.

Gemiddeld aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen

Productgroep
19-50 jaar
51-70 jaar
70 jaar en ouder
Groente
5 opscheplepels (250 gram) 5 opscheplepels (250 gram) 5 opscheplepels (250 gram)
Fruit2 stuks 2 stuks 2 stuks
Brood6-7 sneetjes 5-6 sneetjes 4-5 sneetjes
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten 4-5 aardappelen of opscheplepels 3-4 aardappelen of opscheplepels 3-4 aardappelen of opscheplepels
Melk en melkproducten
450 ml
500-550 ml 650 ml
Ongezouten noten
25 gram 15-25 gram 15 gram
Kaas 1½ plak
1½ plak
1 plak
Vlees(waren), vis, kip, ei,
vleesvervangers
100-125 gram 100-125 gram 100-125 gram
Halvarine
op elke snee op elke snee op elke snee
Bak-, braadproducten, olie
1 eetlepel 1 eetlepel 1 eetlepel
Dranken
1½- 2 liter 1½- 2 liter 1½- 2 liter


De kleinste getallen gelden voor de vrouwen en de grootste voor de mannen.

De hierboven genoemde gezonde voeding voorziet in voldoende vitamine D voor iedereen tussen 4 en 70 jaar die een lichte huidskleur heeft en voldoende buiten komt. Blootstelling aan zonlicht van april tot oktober gedurende 15 - 30 minuten per dag is voldoende voor personen met een lichte huid om een goede hoeveelheid vitamine D aan te maken. Alle andere groepen hebben extra vitamine D nodig ongeacht het seizoen.

Voedingssupplementen

Vitamine D3 (cholecalciferol) is te koop als druppels of als tablet bij de drogist, apotheek, grote warenhuizen en sommige supermarkten. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel microgram vitamine D het preparaat bevat. Het is aan te raden vitamine D te slikken bij een maaltijd.

De bovengrens voor een aanvaardbare, veilige inname voor kinderen tussen 1 en 10 jaar is 50 microgram en boven deze leeftijd 100 microgram per dag. Veel zonlicht leidt niet tot een overschot aan vitamine D.

Hoeveel vitamine D is nodig?

Hieronder ziet u de aanbevolen hoeveelheid vitamine D per dag.

Getinte of donkere huidskleur:
Lichte huidskleur, maar onvoldoende zonlicht op de huid:
Lichte huidskleur, gezonde voeding en voldoende zonlicht op de huid:
Informatie
Meer informatie vindt u op de volgende websites:
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

De tekst in deze folder is grotendeels ontleend aan: Gezondheidsraad, Voedingscentrum, Vitamine Informatie Centrum.Foldernummer: die552 versie mrt 18

PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®