Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Vlekken en flitsen

Vlekken en flitsen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Vaak zien mensen vlekken en soms flitsen voor hun ogen. Meestal kan dit geen kwaad, maar soms is onderzoek door een oogarts noodzakelijk. In deze folder kunt u lezen wat een mogelijke oorzaak is en wanneer u ermee naar de huisarts moet.

Vlekjes oftewel troebelingen
Troebelingen die in het gezichtsveld bewegen worden door veel mensen waargenomen. Niet altijd vallen deze troebelingen op. Tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker. Het glasvocht (glasachtig lichaam) is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Het bevindt zich achter de ooglens. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Dit kan in allerlei vormen worden waargenomen: puntjes, cirkels, spinnenwebben.

Oorzaken
Glasvochttroebelingen kunnen meerdere oorzaken hebben, zoals:
Verloop
Vaak verdwijnen de troebelingen spontaan. Of ze worden in de loop van de tijd kleiner en geven dan steeds minder hinder.

Risico’s
Wanneer het glasvocht krimpt en loslaat van het netvlies kan er in een klein aantal gevallen een gaatje in het netvlies ontstaan. Hierbij kan soms een bloeding ontstaan. Dit uit zich als kleine vlekjes in het gezichtsveld. Het gaatje in het netvlies kan soms het begin zijn van een netvliesloslating.

Flitsen
Dit loslaten van het glasvocht gaat soms gepaard met lichtflitsen, net of een tl-lamp aan en uit gaat. Ook dit gaat meestal vanzelf weer over. Als de lichtflitsen aanhouden en gepaard gaan met veel zwarte vlekjes, dan is onmiddellijk onderzoek noodzakelijk. Lichtsensaties die zich als gekartelde lijnen uitbreiden, worden waarschijnlijk door migraine veroorzaakt. Zeker wanneer dit gevolgd wordt door hoofdpijn. Dit is meestal in beide ogen tegelijk en duurt 10 à 20 minuten.

Onderzoek
Wanneer geleidelijk ontstane troebelingen storen, is een oogheelkundig onderzoek door een oogarts zinvol. De oogarts kan zien of het gaat om onschuldige klachten of niet.

Bij plotseling ontstane troebelingen moet u onmiddellijk contact opnemen met de huisarts. Hij/zij kan vaststellen of spoedverwijzing naar een oogarts noodzakelijk is.

Behandeling
Het is belangrijk vast te stellen wat de oorzaak is. Bij een ontsteking is een behandeling noodzakelijk. Bij suikerziekte (Diabetes Mellitus) is eventueel een laserbehandeling nodig. Wanneer een gaatje in het netvlies is ontstaan, is een laserbehandeling nodig om een netvliesloslating te voorkomen.

Wanneer de troebelingen aanhouden is het mogelijk om het glasvocht weg te halen (vitrectomie). Indien dit nodig is, krijgt u een specifieke folder mee.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30- 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 50.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiënten-voorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) www.oogheelkunde.orgFoldernummer: oog567 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |