Inleiding
Vaak zien mensen vlekken en soms flitsen voor hun ogen. Meestal kan dit geen kwaad, maar soms is onderzoek door een oogarts noodzakelijk. In deze folder kunt u lezen wat een mogelijke oorzaak is en wanneer u ermee naar de huisarts moet.
Vlekjes oftewel troebelingenTroebelingen die in het gezichtsveld bewegen worden door veel mensen waargenomen. Niet altijd vallen deze troebelingen op. Tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker. Het glasvocht (glasachtig lichaam) is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Het bevindt zich achter de ooglens. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Dit kan in allerlei vormen worden waargenomen: puntjes, cirkels, spinnenwebben.
OorzakenGlasvochttroebelingen kunnen meerdere oorzaken hebben, zoals:
- Veroudering
De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Er ontstaan verdichtingen in het glasvocht. Bijziende mensen hebben hiervoor meer aanleg. Hoewel deze glasvochttroebelingen hinderlijk kunnen zijn, is het vaak een onschuldige aandoening. - Gescheurd netvlies
Bij een netvliesscheur zijn glasvochttroebelingen vaak de eerste verschijnselen, samen met lichtflitsen. - Ontsteking in het oog
Ook bij een ontsteking in het oog (uveïtis) kunnen bewegende vlekjes worden gezien. - Bij suikerziekte kan bloed in het glasvocht komen wat ook als vlekjes wordt waargenomen. Dit kan plotseling gebeuren.
- Glasvochtloslating
Een oorzaak van een plotselinge troebeling kan het loslaten van het glasvocht zijn. Het glasvocht zit op een aantal plaatsen aan het netvlies vast. Bij het ouder worden slinkt het glasvocht en laat los van het netvlies.
VerloopVaak verdwijnen de troebelingen spontaan. Of ze worden in de loop van de tijd kleiner en geven dan steeds minder hinder.
Risico’sWanneer het glasvocht krimpt en loslaat van het netvlies kan er in een klein aantal gevallen een gaatje in het netvlies ontstaan. Hierbij kan soms een bloeding ontstaan. Dit uit zich als kleine vlekjes in het gezichtsveld. Het gaatje in het netvlies kan soms het begin zijn van een netvliesloslating.
FlitsenDit loslaten van het glasvocht gaat soms gepaard met lichtflitsen, net of een tl-lamp aan en uit gaat. Ook dit gaat meestal vanzelf weer over. Als de lichtflitsen aanhouden en gepaard gaan met veel zwarte vlekjes, dan is onmiddellijk onderzoek noodzakelijk. Lichtsensaties die zich als gekartelde lijnen uitbreiden, worden waarschijnlijk door migraine veroorzaakt. Zeker wanneer dit gevolgd wordt door hoofdpijn. Dit is meestal in beide ogen tegelijk en duurt 10 à 20 minuten.
Onderzoek
Wanneer geleidelijk ontstane troebelingen storen, is een oogheelkundig onderzoek door een oogarts zinvol. De oogarts kan zien of het gaat om onschuldige klachten of niet.
Bij plotseling ontstane troebelingen moet u onmiddellijk contact opnemen met de huisarts. Hij/zij kan vaststellen of spoedverwijzing naar een oogarts noodzakelijk is.
BehandelingHet is belangrijk vast te stellen wat de oorzaak is. Bij een ontsteking is een behandeling noodzakelijk. Bij suikerziekte (Diabetes Mellitus) is eventueel een laserbehandeling nodig. Wanneer een gaatje in het netvlies is ontstaan, is een laserbehandeling nodig om een netvliesloslating te voorkomen.
Wanneer de troebelingen aanhouden is het mogelijk om het glasvocht weg te halen (vitrectomie). Indien dit nodig is, krijgt u een specifieke folder mee.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30- 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 50.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nlDeze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiënten-voorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) www.oogheelkunde.org