Uw specialist of diëtist adviseert u vloeibare voeding. In deze folder leest u hierover meer.
Vloeibare voedingVloeibare voeding is gewone voeding die vloeibaar gemaakt is of van zichzelf vloeibaar is. Door uw ziekte of behandeling moet u (tijdelijk) vloeibare voeding gebruiken. Vloeibare voeding moet voldoende voedingsstoffen en energie (calorieën) bevatten om het lichaam in goede conditie te houden. Met extra aandacht voor het kiezen en bereiden van uw voeding hoeft dat geen probleem te zijn. U kunt toch gevarieerd en smakelijk eten.
Algemene adviezenHieronder vindt u algemene adviezen voor uw vloeibare voeding. Ook geven we u adviezen en voorbeelden van dranken, broodmaaltijden, warme maaltijden, tussendoortjes en drinkvoeding.
- Zorg ervoor dat er in de voeding geen grove, harde stukjes zitten.
- Probeer voor voldoende afwisseling in de voeding te zorgen. Warm-koud, zoet-zuur, hartig-fris etc.
- Probeer de voeding over de hele dag te verdelen. In plaats van 3 grote maaltijden kunt u beter 6 tot 9 keer per dag iets eten/drinken.
- Als u last heeft van slijmvorming kan het soms helpen de eerste dagen geen zoete melkproducten te nemen zoals melk of pap. Zure melkproducten, zoals karnemelk of yoghurt, geven vaak geen klachten.
- Zorg bij verstopping voor genoeg vocht en vezels uit gepureerd fruit, peulvruchten en grove bindmiddelen.
- Voeding kan eventueel vloeibaarder worden gemaakt met vruchtensap, melk, bouillon en jus.
Dranken- (Mineraal)water
- Melk, karnemelk, chocolademelk, milkshake, yoghurtdrank en andere zuiveldranken
- Thee en koffie
- Limonade, vruchtensap en geperst fruit
- Tomatensap
Broodmaaltijd- Glad gebonden pap, vla, yoghurt en kwark
- Beschuiten pap (beschuit fijn maken met de blender/staafmixer)
- Brood pap
Warme maaltijdNaar eigen wens kan een warme maaltijd gemaakt worden van vlees, vis of kip met groente en aardappelen. Voor het op smaak maken van de voeding kunt u gebruik maken van kruiden en specerijen. U kunt alle gerechten vloeibaar maken met een staafmixer of blender (zo nodig extra zeven) en verdunnen met bouillon of jus.
Voorbeelden van menucombinaties die u kunt bereiden:
- Ham, witlof, aardappelen, kaas (smeltkaas of korstloze kaas) en melk
- Ei, aardappelen, spinazie en melk
- Rookworst zonder vel, stamppot boerenkool en bouillon
- Visragout, worteltjes, aardappelpuree en melk
- Spaghetti bolognese met extra saus, paprika, ui en courgette
- Kipragout, bietjes, aardappelen en bouillon
- Bruine bonen met gehakt en extra saus, paprika, gezeefd, met appelmoes
- Rijst met gehakt in roomsaus en doperwten
U kunt ook eventueel gebruik maken van kant-en-klare babyvoeding (potjes).
Tussendoortjes- Zacht fruit gepureerd tot een vruchtenmoes/appelmoes
- Baby fruithapjes
- Bouillon, gladde soep
- IJs zonder stukjes
- Fruit- en/of groente smoothie
- Stukje chocolade zonder noten
DrinkvoedingDrinkvoeding is aanvullende of volledige, vloeibare voeding in flessen. Het bestaat op basis van melk, yoghurt of sap. Drinkvoeding is verkrijgbaar in verschillende smaken en hoeveelheden. Drinkvoeding kan ingezet worden ter ondersteuning om voldoende voedingsstoffen binnen te kunnen krijgen. De diëtist vraagt de drinkvoeding zo nodig aan bij uw zorgverzekeraar.
Voorbeeld dagmenuIn de bijlage, vindt u een voorbeeld van een dagmenu voor vloeibare voeding.
LichaamsgewichtHet controleren van uw gewicht is belangrijk om te zien of u voldoende energie uit uw voeding haalt. Weeg uzelf 1 keer per week. Neem contact op met uw diëtist als u de afgelopen maand meer dan 3 kg of de afgelopen 6 maanden meer dan 6 kg bent afgevallen.
Om ongewenst gewichtsverlies tegen te gaan, kunt u:
- Proberen vaker iets te eten.
- Volle producten gebruiken in plaats van mager/halfvol.
- Extra vet gebruiken door (slag)room, boter of margarine toe te voegen aan vla, pap, (mix)-maaltijd of soep.
- Extra suiker gebruiken in uw thee, koffie, yoghurt, vla etc.
VragenHeeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling diëtetiek. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 42 47.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl
Bijlage 1: Voorbeelddagmenu
Ontbijt
- Pap, eventueel met suiker en/of room
- Melk, karnemelk of drinkyoghurt
In de loop van de morgenof
- Vla, yoghurt of chocolademelk
Lunch- Pap, eventueel met suiker en/of room
- Melk, karnemelk of drinkyoghurt
In de loop van de middagof
- Vla, yoghurt of een milkshake
Warme maaltijd- Gladde vloeibare (mix)-maaltijd
- Nagerecht, bijvoorbeeld yoghurt
In de loop van de avond- Pap, vla of een ander zuivelproduct