Deze inspanningstest is een onderzoek naar de oorzaak van klachten tijdens inspanning, zoals vermoeidheid, kortademigheid en/of eventuele andere klachten. Deze test vindt plaats op de Functieafdeling (route 4.4) van het ziekenhuis.
Voorbereiding
Wij adviseren u gemakkelijke kleding aan te trekken, bijvoorbeeld sportkleding en vooral schoenen met platte zool. Indien u medicijnen gebruikt, mag u deze gewoon innemen, tenzij de arts anders aangeeft. Aanbevolen wordt om twee uur vóór de inspanningstest geen uitgebreide maaltijd te gebruiken of zware inspanning te verrichten. Wilt u geen bodylotion gebruiken in verband met het bevestigen van elektrodes op uw borst en rug voor een hartfilmpje (ECG). Het is van belang om rustig en ontspannen aan het onderzoek te beginnen, daarom adviseren wij u om tijdig op de Functieafdeling aanwezig te zijn.
Het onderzoekDe longfunctieanalist meet uw longfunctie. U ademt via een mondstuk dat verbonden is aan het longfunctieapparaat en er wordt een blaasoefening gedaan. Om te voorkomen dat u door de neus ademt krijgt u een neusklem op. Daarna kleedt u zich van boven uit (u mag de eventuele beha aan houden).
Meestal brengt de longarts een infuusnaaldje in, in de slagader van uw pols, om op verschillende momenten bloed te kunnen afnemen. Aan het infuusnaaldje zit een kraantje, waardoor de hartfunctieanalist/longfunctieanalist tijdens het onderzoek drie keer wat bloed kan afnemen zonder u opnieuw te hoeven prikken. Na het inbrengen van het infuusnaaldje neemt u plaats op een vaststaande fiets. De test kan in sommige gevallen ook zonder infuusnaaldje gedaan worden.
De hartfunctieanalist bevestigt een bloeddrukmanchet om uw bovenarm voor metingen tijdens de inspanning. Ook krijgt u een soort knijper aan uw oor om de zuurstofgehalte in uw bloed te meten. Op uw borst en rug worden elektrodes met zuignapjes bevestigd om tijdens het fietsen een hartfilmpje (ECG) te kunnen maken.
De ademhaling gaat via een masker met sensor. U ademt gewone kamerlucht in. De samenstelling van de uitgeademde lucht wordt geanalyseerd, waardoor de opname van zuurstof en de afgifte van koolzuurgas gemeten kan worden. Het fietsen begint heel licht en wordt vervolgens geleidelijk aan zwaarder. Tijdens het fietsen wordt u 3 keer gevraagd heel diep in te ademen en wordt er 3 keer bloed afgenomen.
Het is belangrijk, dat u het fietsen zo lang mogelijk volhoudt. De laatste minuten zijn de belangrijkste. De hartfunctieanalist controleert regelmatig de bloeddruk. Indien u tijdens de test klachten krijgt, geef dit dan door aan de hartfunctieanalist. De longfunctieanalist vraagt u aan het begin en het eind van de test om op een scorekaart aan te geven hoe kortademig u bent en hoe vermoeid uw benen zijn.
Duur van het onderzoekHet gehele onderzoek duurt ongeveer 60 minuten. Na afloop wordt het infuusnaaldje verwijderd en komt er een strak verband om de pols. Dit blijft 30 minuten zitten wanneer u bloedverdunners gebruikt en anders 15 minuten. Er is gelegenheid om u op te frissen na het onderzoek.
UitslagDe specialist bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tijdens volgende afspraak op de polikliniek.
Verhinderd / vragen
Mocht u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, geeft u dit dan tijdig door aan de secretaresse van de Functieafdeling, 0543 54 46 70. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. Mocht u na het lezen van de folder nog vragen hebben of meer informatie willen, neemt u ook dan contact op met de functieafdeling via bovenstaand telefoonnummer.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl