Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Diëtetiek


Voedingsrichtlijnen vóór en na een darmoperatie

Voedingsrichtlijnen vóór en na een darmoperatie

Verkorte opname


Inleiding
Binnenkort zult u een darmoperatie ondergaan. Het is van belang dat u vóór deze operatie een goede lichamelijke conditie heeft. Na de operatie kunnen goede eet- en leefgewoonten de genezing bevorderen. In deze folder kunt u alles rustig nalezen.

De spijsvertering
De spijsvertering begint in de mond en eindigt bij de anus. Zodra het voedsel is doorgeslikt, bereikt het via de slokdarm de maag. Hier wordt het voedsel vermengd met het zure, enzymen-bevattende maagsap waardoor het voedsel verder wordt verteerd. In het onderste deel van de maag wordt het in steeds kleinere stukjes fijn gemalen waarna het in de twaalfvingerige darm terechtkomt. Hier wordt de zure maaginhoud geneutraliseerd en worden de belangrijkste verteringssappen aan het voedsel toegevoegd.

In de 2 tot 3 meter lange dunne darm vindt de opname in het bloed plaats van de verschillende voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen). In het eerste deel van de dikke darm (rechter buikhelft) worden vooral water en zouten uit de darminhoud gehaald, waardoor de ontlasting indikt. De onverteerbare resten worden opgeslagen in het rectum (eind van de dikke darm) en gemiddeld eenmaal per 1 à 2 dagen via de anus uitgescheiden.

Bij de operatie die u ondergaat wordt een deel van de dikke darm verwijderd. Na een darmoperatie is het ontlastingspatroon enige tijd instabiel (dunnere ontlasting, onregelmatig). Met name bij een operatie waarbij het eerste deel van de dikke darm is verwijderd kan de ontlasting wat dunner blijven. Mocht tijdens de operatie een (tijdelijke) stoma geplaatst worden dan krijgt u hier gedurende de opname voedingsadviezen over.

Voeding vóór de operatie
Voor een darmoperatie wordt veel aandacht besteed aan voeding rond de operatie. De volgende tabel laat zien hoeveel voedingsmiddelen volwassenen per dag gemiddeld nodig hebben.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor de operatie

Voor mannen
ProductMan 51-69 jaar
Man 70+ jaar
Sneden brood
6-74-6
Aardappelen4 kleine
4 kleine
Groente250 gram
250 gram
Vlees, vis, kip
100 gram
100 gram
Fruit2 vruchten
2 vruchten
Melk en melkproducten
3 bekers
4 bekers
Kaas
2 plakken
2 plakken
Ongezouten noten
25 gram
15 gram
Halvarine/margarine/bak en braad
65 gram
55 gram
Drinken (vocht)
1,5-2 liter
1,5-2 liter


Voor vrouwen

ProductVrouw 51-69 jaar
Vrouw 70+ jaar
Sneden brood
3-43-4
Aardappelen3-4 kleine
3 kleine
Groente250 gram
250 gram
Vlees, vis, kip
100 gram
100 gram
Fruit2 vruchten
2 vruchten
Melk en melkproducten
3-4 bekers
4 bekers
Kaas
2 plakken
2 plakken
Ongezouten noten
15 gram
15 gram
Halvarine/margarine/bak en braad
40 gram
35 gram
Drinken (vocht)
1,5-2 liter
1,5-2 liter

Deze tabellen geven een richtlijn voor de basisvoeding die het Voedingscentrum sinds februari 2016 aanbeveelt. De dag voor de operatie mag u gewoon blijven eten en drinken tot 24.00 uur.

Na 24.00 uur is alleen nog helder vloeibaar drinken (water, thee, appelsap) toegestaan.

Om ervoor te zorgen dat u voldoende energie opslaat in lever en spieren gebruikt u 6 flesjes Nutricia préOp. PréOp is een speciale koolhydraatrijke drank, die u veilig kunt drinken tot 2 uur vóór de opname. PreOp vermindert uw honger- en dorstgevoel en heeft een gunstig effect op uw herstel.

Gebruik préOp:
 • de avond voor de operatie drinkt u vanaf ongeveer 19.00 uur 4 flesjes
 • de dag van de operatie drinkt u 1½-2 uur vóór de opname 2 flesjes. Verder eet en drinkt u niets.
Voeding na de operatie
Als u na de operatie terug bent op de afdeling, krijgt u iets te drinken. Gaat dit goed en bent u niet misselijk dan mag u ’s avonds een broodmaaltijd nemen. De dunne darm werkt na de operatie veelal weer direct. De maag en dikke darm kunnen wat later opgang komen. Begin daarom met een kleine maaltijd. Breid de hoeveelheden per maaltijd elke dag een beetje uit.

Aangeraden wordt om de 4e opnamedag (minimaal) de volgende hoeveelheden te gebruiken:
 • 3 sneetjes brood;
 • ½-1 portie aardappelen;
 • ½-1 portie groenten;
 • 1 portie vlees of vegetarisch gerecht;
 • 2 glazen appel-/sinaasappelsap of 2 vruchten;
 • 4 melkproducten (melk, karnemelk, chocolademelk, vla, yoghurt, pap);
 • 3 – 4 plakjes kaas (dubbelbeleg);
 • 3 – 4 plakjes vleeswaar (dubbelbeleg);
 • margarine/roomboter op het brood;
 • 1½ - 2 liter vocht.
Na de operatie is voldoende eiwit belangrijk. Eiwitten zijn een bouwstof en komen van nature vooral voor in melk en melkproducten, vlees, vleeswaren en kaas. Het lichaam heeft voor een goed herstel tijdelijk extra eiwit en energie nodig. Per kilogram ideaal gewicht is de eiwitbehoefte 1.2-1.5 gram. Weegt u bijvoorbeeld 70 kg dan is uw behoefte na de operatie 84-105 gram eiwit (1.2-1.5 x 70).

De hoofdmaaltijden die u in het ziekenhuis krijgt zijn eiwit- en energieverrijkt. Daarnaast krijgt u gedurende de opname 2 flesjes medische drinkvoeding. Medische drinkvoeding is een eiwit- en energierijke drank met extra vitamines en mineralen in verschillende smaken. 1 Flesje bevat 20 gram eiwit. Drink het flesje langzaam leeg.

De diëtiste zal u tijdens de opname een aantal keren bezoeken om de voeding te beoordelen. Voor ontslag zal zij met u bespreken of de medische drinkvoeding thuis moet worden voortgezet.

Voeding thuis
In de herstelfase gedurende ongeveer 6 weken na operatie, is het belangrijk voldoende eiwitten en energie te blijven gebruiken. Neem daarom een ruime hoeveelheid melk en melkproducten, vlees bij de warme maaltijd, kaas of vleeswaar op de boterham in plaats van zoet beleg zoals aangegeven bij de minimale aanbevolen hoeveelheden na de operatie (zie hierboven). Als u ondanks deze adviezen na ontslag meer dan 3 kg in de maand afvalt (1 x per week wegen) dan kunnen de volgende richtlijnen u helpen om aan te komen of om het gewicht te handhaven:

 • eet drie keer per dag een maaltijd en minimaal drie keer per dag een tussendoortje. (zie voor suggesties bijlage 1 eiwit- en energierijke tussendoortjes) .
 • besmeer de boterhammen extra dik met (dieet)margarine of roomboter.
 • beleg de boterhammen royaal met 48+kaas, roomkaas, vleeswaren, ei, vis, pindakaas of notenpasta.
 • neem af en toe een snack op brood zoals een kroket, haring, huzaren-/zalmsalade, gebakken ei.
 • neem 4 x per dag een melkproduct. Gebruik bij voorkeur de volle varianten (volle melk, volle of slagroom vla/yoghurt, volle kwark, roomijs, pudding.
 • neem een ruime portie vlees, vis of vleesvervanger bij de warme maaltijd.
Blijft u afvallen, neem dan contact op met de diëtiste.

De eerste 3 weken na de operatie kàn het gebruik van producten/maaltijden die de darmwerking verhogen hinderlijk zijn. Is uw ontlasting nog erg dun of heeft u last van veel gasvorming dan kunt u het gebruik beperken van:
 • gefrituurde en hard gebakken voedingsmiddelen
 • scherpe kruiden en specerijen
 • koolzuurhoudende dranken
 • prei, uien, bruine/witte bonen, kapucijners, spruiten, koolsoorten
 • grote, vetrijke maaltijden.
Na de herstelfase en als uw medische situatie is verbeterd (wond genezen, goede lichamelijke conditie, gewicht stijgt, geen nabehandeling) dan kunt u stoppen met het nemen van extra eiwitten en de eventuele tussendoortjes.

Het advies is dan een voeding te gebruiken volgens de richtlijnen “Gezonde Voeding”. Wilt u meer weten over goede voeding dan kunt u contact opnemen met de diëtisten of met het voedingscentrum (070-3068888)/www.voedingscentrum.nl

Vergoeding medische drinkvoeding
Mocht u thuis nog flesjes drinkvoeding nodig hebben dan regelt de diëtist de machtiging met uw zorgverzekeraar en krijgt u de drinkvoeding thuis afgeleverd via Medizorg of MediqTefa. Over de hoeveelheid flesjes en het moment van leveren wordt door de firma telefonisch contact met u opgenomen.

Nabehandeling
Mocht een nabehandeling noodzakelijk zijn dan zal die in veel gevallen bestaan uit een chemotherapie. Bij alle chemokuren in het SKB wordt voedingsbegeleiding gegeven. Voor het starten van de chemotherapie heeft u met één van de diëtisten van de chemopoli een intakegesprek.

Telefonisch spreekuur

Bij vragen/problemen met betrekking tot de voeding of bij ongewenst gewichtsverlies kan altijd gebruik gemaakt worden van het telefonisch spreekuur van de afdeling Diëtetiek. De diëtisten houden telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag van 13.30-14.00 uur. Telefoonnummer: 0543 54 42 47

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Bijlage 1: Eiwit- en energierijke tussendoortjes

Zuivel
ProductEiwitKcal
1 bakje (vruchten)roomyoghurt
4
200
1 bakje verwenyoghurt
4,5195
1 flesje yoghurtdrank Fristi
7
200
1 flesje Milk & Fruit8
230
1 pakje volle chocolademelk7
200
1 zakje yoghurtsnack Breaker high protein
12
110
1 schaaltje chocolademousse4
200
1 schaaltje chipolatapudding5
220
1 toetje met room
6
220
1 schaaltje rijstdessert5
200
1 Easy-to-Eat (Jumbo)
8
135


Koek en snoep

ProductEiwitKcal
1 plak cake
3
175
1 gevulde koek
3
260
1 bouwsteentje (jumbo)
8
200
1 krentenbol + boter/margarine
4
165
1 pakje Liga Milkbreak
4
190
1 zakje Liga continue
4
225
2 eetlepels noten/pinda's
5
200
1 Twix (2 staafjes)
4
300
1 zakje M&M's pinda
4
200
1 stukje melkchocolade met noten
4,3
260
1 handje chocoladepinda's
5,6
200
1 handje noten
5
160

Hartig
ProductEiwitKcal
1 bakje rundvleessalade
4
240
1 ham/kaas croissant
8
200
1 ham/kaas tosti
10
200
1 zakje Noedels saté
5
350
1 kaassoufflé ham/kaas
4,5
170
1 kroketburger
7,5
260
1 kroket
8
200
6 poffertjes
8
160
1 portie beenham + satésaus
10
500
1 hotdog
10
300
1 hamburger
13
220


Overig

ProductEiwitKcal
1 avocado
3,5
270
2 bolletjes roomijs
5
180
1 Cornetto king cone ijsje
6
360
1 Magnum
4
280


De genoemde producten zijn slechts voorbeelden. U kunt andere producten nemen, echter belangrijk is dat u let op de hoeveelheid eiwit en energie.Foldernummer: die734 versie mrt 18

PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®