Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen

Voorkomen van vallen in de thuissituatie

Voorkomen van vallen in de thuissituatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Vallen is een groot probleem onder ouderen. Bij het ouder worden neemt de reactiesnelheid af, net als het evenwicht en de spierkracht, waardoor de kans op vallen toeneemt. In deze folder krijgt u een aantal adviezen om het risico op vallen te verminderen.

Achtergrondinformatie
Een op de drie thuiswonende ouderen en de helft van de verpleeghuisbewoners valt minstens een keer per jaar. Een val kan ernstige gevolgen hebben. Het kan leiden tot botbreuken, ziekenhuisopname en (blijvend) verminderd lichamelijk functioneren. Ook ontstaat vaak angst voor een nieuwe val, waardoor mensen minder durven te ondernemen. De reden van het vallen is voor ieder mens anders. Hoe eerder u de gevaren aanpakt, hoe sneller de kans op vallen afneemt.

ADVIEZEN OM HET RISICO OP VALLEN TE VERMINDEREN

Hieronder geven wij u op 10 onderwerpen verschillende adviezen, die kunnen helpen om het risico op vallen te verminderen.

1. Bewegen is gezond
Voldoende bewegen is belangrijk voor uw lichamelijke gezondheid. Het verbetert uw spierkracht, conditie en evenwicht. Het is ook goed voor uw geestelijke gezondheid. Stilzitten of inactiviteit vergroot de kans op vallen.

Adviezen
2. Veilig bewegen, veilig schoeisel
Zorg dat u goede, stevige schoenen draagt met een brede hak (maximaal 1 cm hoog). Gladde zolen zijn gevaarlijk. Slippers, maar ook veel sloffen verhogen het valgevaar. Lopen op gladde sokken is ook gevaarlijk. Er zijn anti-slipsokken te koop bij de thuiszorgwinkel. Deze kunt u bijvoorbeeld gebruiken wanneer u normaal gesproken op sokken loopt of met sokken in bed ligt.

3. Orthostatische hypotensie (een te lage bloeddruk bij overeind komen of bukken)
Wanneer u opstaat verplaatst het bloed zich naar de buik en benen. Hierdoor daalt de bloeddruk. De hersenen signaleren dit en passen de bloeddruk aan, onder andere door vernauwing van de bloedvaten en door het versnellen van de hartslag. Bij ouderen werkt dit proces vaak langzamer, waardoor de bloeddrukdaling langer duurt. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar de hersenen af en ontstaan klachten als duizeligheid, zwakte en soms zelf flauwvallen. Dit wordt orthostatische hypotensie genoemd. Het duurt vaak maar even. Meestal ontstaat het na opstaan, maar het kan ook voorkomen na het eten (het bloed gaat dan naar de darmen) of na plassen.

Oorzaken
Orthostatische hypotensie komt vaker voor bij de Ziekte van Parkinson, suikerziekte, het gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld plastabletten) en bij uitdroging. Maar het kan ook voorkomen zonder dat er een onderliggende oorzaak is.

Adviezen
4. Opletten met medicijnen
Er zijn medicijnen die de kans op vallen vergroten. De kans op vallen is groter als u meerdere medicijnen gebruikt. Ook medicijnen die u al jaren gebruikt, kunnen als u ouder wordt toch bijwerkingen gaan veroorzaken doordat de werking van de lever en nieren verandert. Bijwerkingen die kunnen leiden tot vallen zijn: slaperigheid, langzamer reageren en duizeligheid. Er is een aantal medicijnen die vaker dit soort bijwerkingen geeft, waaronder slaaptabletten, kalmeringstabletten, plastabletten, medicijnen tegen hoge bloeddruk en depressie, sommige sterke pijnstillers en sommige oogdruppels.


Adviezen
5. Zorg dat uw zicht goed is
Slechtziendheid is een belangrijke oorzaak van vallen. Als u slecht ziet, kunt u makkelijk opstapjes of oneffenheden over het hoofd zien. Slechtziendheid komt veel voor op oudere leeftijd. Sommige aandoeningen, zoals staar, zijn ook op hoge leeftijd goed te behandelen.

Adviezen
6. Pas op met alcohol
Als u ouder wordt, krijgt u meer last van bijwerkingen van alcohol. Alcohol heeft effect op uw balans en bloedvaten. Uw bloedvaten verwijden waardoor u ook de volgende dag nog sneller last heeft van duizeligheid. Ga dus bewust om met alcohol.

7. Eet u sterk
Omdat uw spiermassa afneemt, is het advies om na uw 50ste levensjaar extra te letten op het binnenkrijgen van voldoende eiwitten en vitamines.

Adviezen
8. Ga naar de dokter
Vallen heeft vaak behandelbare oorzaken. Vallen kan ook een teken van een onderliggende ziekte zijn. Een val kan bijvoorbeeld een symptoom zijn van onderliggende problemen zoals een hartaandoening of een simpele blaasontsteking. Bij hernieuwd vallen is het dan ook altijd belangrijk om contact op te nemen met uw (huis)arts. Deze kan onderzoeken of er (nieuwe) oorzaken voor het vallen zijn ontstaan. Indien nodig kunt u worden doorverwezen naar de polikliniek Geriatrie voor verder onderzoek.

9. Veiligheid in en om het huis
In en om huis zijn vaak verschillende situaties die de kans op vallen kunnen vergroten. Vooral op de trap gebeuren veel ongelukken, maar ook in de badkamer en op het toilet. Voor aanpassingen in de badkamer en het toilet kunt u het beste contact opnemen met het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) loket van uw gemeente. U kunt daar vragen of u in aanmerking komt voor vergoeding van de aanpassingen. Komt u niet in aanmerking of doet u het liever zelf, dan kunt u zich daar in ieder geval goed laten adviseren.

Via onderstaande checklijst kunt u kijken of er in of om het huis verbetering mogelijk is In en om huis:
Algemene adviezen
Hulpmiddelen

Adviezen


10. Wat u kunt doen als u toch zou vallen

Soms lukt het niet om zelf overeind te komen na een val. Enkele trucs die eventueel kunnen helpen, en die u ook kunt oefenen:
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: ger619 versie feb 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |