AlgemeenDoel van het onderzoek is het beoordelen van de kwaliteit van het zaad. De kwaliteit is bepalend voor de vruchtbaarheid van de man. Voor dit onderzoek krijgt u (of uw partner) een potje voor zaadopvang, een laboratoriumformulier, een sticker met de gegevens van de man (voor op het potje) en deze folder mee. In deze folder staan de instructies vermeld. Ook zit hier een formulier (als bijlage) bij dat u meeneemt bij het eerstvolgende bezoek aan de gynaecoloog. Het is van belang dat beide formulieren (zowel het formulier voor het laboratorium als het formulier voor de gynaecoloog) zo volledig mogelijk ingevuld worden.
Afspraak makenU dient zelf telefonisch een afspraak te maken voor het zaadonderzoek op het laboratorium, telefoon 0543 54 47 71. De onderzoeken vinden plaats op woensdagmiddag en donderdagmiddag.
InstructiesU of uw partner heeft een potje voor zaadopvang meegekregen. Het potje is steriel en bacterievrij, maak dit dus vooraf niet schoon. Schrijf uw gegevens op beide formulieren, welke u hierbij aantreft. Breng het potje vóór de zaadlozing op lichaamstemperatuur, bijvoorbeeld door het enige tijd onder de arm of in de hand te houden. Het zaad mag niet eerst in iets anders worden opgevangen dan in het potje. Gebruik vooral geen condoom.Het is gewenst dat al het geloosde zaad voor het onderzoek wordt aangeboden. Als een deel van het zaad verloren is gegaan (c.q. gemorst is), dient u dit op beide formulieren duidelijk te vermelden. Tevens vermelden of het eerste of het laatste gedeelte van het zaad verloren is gegaan. Nb.: in het eerste deel van de zaadlozing zitten veel zaadcellen.
Formulieren voor zaadonderzoekOnder “Bijzonderheden” a.u.b. vermelden:
- Of u binnen drie maanden vóór het onderzoek een overgevoeligheidsziekte heeft doorgemaakt, zoals hooikoorts, astma, netelroos, eczeem.
- Of u binnen drie maanden vóór dit zaadonderzoek koorts heeft gehad (tevens de ernst en de duur van de koorts vermelden).
- Of u binnen drie maanden vóór dit onderzoek medicijnen hebt gebruikt (tevens de soort en hoeveelheid van de medicijnen vermelden. Hieronder vallen ook Paracetamol, aspirines en dergelijke).Of u binnen drie maanden vóór dit onderzoek onder narcose bent geopereerd.Of er volgens u omstandigheden zijn die de kwaliteit van het zaad zouden kunnen beïnvloeden, zoals werkzaamheden met giftige stoffen, het roken van meer dan 15 sigaretten per dag, het drinken van veel alcohol en het vaak nemen van zitbaden en/of sauna’s.
- Of een deel van het zaad verloren is gegaan (c.q. gemorst is). Tevens vermelden of het eerste of het laatste gedeelte van het zaad verloren is gegaan. Bewaar, na de zaadlozing, het potje het liefst op kamertemperatuur. Probeer sterk schuddende bewegingen te vermijden.
InleverenVoorkom afkoeling tijdens het transport. Zorg steeds dat het deksel goed sluit om morsen te voorkomen. Het potje met zaad dient samen met het laboratoriumformulier zo snel mogelijk (het liefst binnen een ½ uur na zaadlozing) afgegeven te worden op het laboratorium op de door u afgesproken datum en tijd.
Het laboratorium van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix bevindt zich op de 1e verdieping aan de rechterkant (u belt aan, de analist pakt het potje aan, vraagt de gegevens van de man en de vrouw en controleert dit met de gegevens op het potje en het aanvraagformulier).
De uitslagBij het eerstvolgende consult vertelt uw behandelend specialist u de uitslag van het onderzoek.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl