Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Zelfinjectietherapie bij erectiestoornissen

Zelfinjectietherapie bij erectiestoornissen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Erectiestoornissen vormen een veel voorkomend probleem waar meer dan 10 procent van de Nederlandse mannen tussen de 40 en 80 jaar last van heeft. We spreken van een erectiestoornis als er wel zin in seks is, maar de penis onvoldoende stijf wordt of niet lang genoeg stijf blijft. Er zijn diverse oorzaken mogelijk. Psychische spanningen kunnen een rol spelen, maar ook een te geringe bloedinstroom of te snelle bloeduitstroom uit de zwellichamen van de penis. Dit kan bijvoorbeeld bij diabetes of hartziekten voorkomen. Ook kan beschadiging van zenuwen naar de penis erectiestoornissen veroorzaken, bijvoorbeeld na een operatie.

Ter behandeling van uw erectiestoornis is in overleg met uw uroloog bij u gekozen voor zelfinjectie therapie in het zwellichaam van de penis. Het ingespoten medicament (Androskat) zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en een verslapping van de spieren in het zwellichaam van de penis. Hierdoor stroomt er meer bloed in het zwellichaam, waardoor een erectie kan ontstaan. De duur van de erectie is afhankelijk van de dosering en de oorzaak van de erectiestoornis.

Het medicijn zorgt niet voor meer zin in seks. Het zorgt er alleen voor dat er bij geslachtsgemeenschap of masturbatie een erectie kan ontstaan. Het is onverstandig om het medicijn vaker dan 1 x per week te gebruiken. De werking treedt vrijwel onmiddellijk op en is na ongeveer 15 minuten maximaal.

Voorbereiding
Voordat u het injecteren thuis gaat toepassen, wordt de techniek u aangeleerd door een verpleegkundige op de polikliniek. Hierbij wordt nog geen gebruik gemaakt van het daadwerkelijk medicijn, maar wordt er geïnjecteerd met een zoutoplossing. De uroloog bepaalt de dosis. Deze dosering is per persoon verschillend. Het kan zijn dat de dosis aangepast moet worden om een goede erectie te krijgen. Dit bepaalt altijd de uroloog in overleg met de verpleegkundige. Houdt u zich daarom strikt aan de voorgeschreven dosis en wijzig niets zonder overleg.

Techniek van zelfinjectie
Gereedmaken van de injectiespuit
Op de polikliniek zal met u geoefend worden hoe het spuitje gevuld moet worden; het medicament wordt aangeleverd in ampullen en de voorgeschreven hoeveelheid moet in de injectiespuit opgezogen worden. Tijdens het klaarmaken van de spuit dient u hygiënisch te werken, de naalden niet met de vingers aanraken. Was uw handen voordien met water en zeep.

Hieronder staat puntsgewijs beschreven hoe u de injectiespuit klaar maakt.
Het toedienen van de injectie
Bijwerkingen
Aanwijzingen voor bewaring en houdbaarheid
Androskat kan bewaard worden bij kamertemperatuur (15 - 25ºC) in de originele verpakking.

Vragen
Heeft u nog vragen, neemt u dan telefonisch contact met polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro530 versie jun 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |