In overleg met u is een afspraak gemaakt bij de pijnspecialist voor het behandelen van de Nervus Suprascapularis om de pijn te verminderen. Hieronder leest u wat een behandeling van de nervus suprascapularis inhoudt en hoe deze verloopt.
Wat is een behandeling van de Nervus Suprascapularis? De nervus Suprascapularis is een zenuw die zorgt met name voor de pijn die afkomstig is van het kapsel rondom de schouder. Door de behandeling van deze zenuw wordt geprobeerd de pijngeleiding te verminderen De zenuwblokkade van de nervus scapularis kan op twee manieren worden uitgevoerd:
- Zenuwblokkade met medicatie. De zenuw wordt behandeld met twee soorten medicatie. Een verdovend medicijn en een ontstekingsremmend medicijn. Het ontstekingsremmende medicijn zorgt ervoor dat de zenuw tot rust komt. Hierdoor vermindert de zwelling en ontstaat er meer ruimte voor de zenuw.
- Zenuwblokkade met speciale hoogfrequente stroom, PRF. Door middel van een naald wordt er warmte en een elektrisch stroompje vlak bij de zenuw gezet. De geleiding van de zenuw wordt onderbroken met als gevolg dat deze zenuwwortel geen pijnsignalen meer door kan geven.
Belangrijk Neem contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde als dit voor u van toepassing is:
- U gebruikt bloedverdunners.
- U bent (mogelijk) zwanger.
- U bent allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen.
- U heeft een pacemaker of ICD.
- U heeft geen pijn meer.
- U bent de dag van de behandeling ziek of u heeft koorts.
Voorbereiding- U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
- Overige medicatie kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.
- Na de behandeling mag u de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.
- Draag makkelijk zittende kleding.
- Wilt u een geldig identificatiebewijs meenemen? Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
De behandelingIn principe wordt u behandeld door uw eigen pijnspecialist, tenzij anders is afgesproken. Op de behandeldag meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling dagbehandeling, route 7.5 tenzij anders is doorgegeven. Vervolgens wordt u door een verpleegkundige naar de betreffende ruimte gebracht. U mag op uw buik op de behandeltafel gaan liggen of op een stoel plaatsnemen. De pijnspecialist geeft een plaatselijke verdoving op de plaats waar geprikt gaat worden. Onder röntgendoorlichting of echoapparatuur wordt met een naald de betreffende zenuw gezocht en behandeld.
Na de behandeling;
Na de behandeling gaat u terug naar de afdeling.
Resultaat8 tot 12 weken na de behandeling kan de pijnspecialist het resultaat beoordelen. U krijgt hiervoor een telefonische afspraak. U mag bellen als de injectieplaats rood en ontstoken is, er een nabloeding is of als u andere ernstige bijwerkingen heeft. We vragen u om het resultaat geduldig af te wachten. Dit kan even duren.
Risico’s of bijwerkingen De volgende bijwerkingen en complicaties kunnen optreden. Ernstige complicaties komen zelden voor.
- Er kan na de injectie tijdelijk krachtverlies of een doof gevoel optreden. Dat verdwijnt na enkele uren.
- Na de behandeling kan er een branderig/pijnlijk gevoel in het behandelde gebied ontstaan. Soms neemt (tijdelijk) de pijn zelfs toe. Voor beide geldt dat de pijn vanzelf weer over gaat, dit kan twee tot zes weken duren. Tegen deze pijn mag u pijnstillers, bijvoorbeeld paracetamol, innemen.
- Als er medicatie is ingespoten kunt u de eerste dagen na de behandeling tijdelijk de volgende bijwerkingen hebben: een rood of warm gezicht, last van opvliegers, ontregelde menstruatie, spierkrampen, verhoogde bloedsuikerspiegel. Patiënten met suikerziekte worden aangeraden de eerste dagen na de behandeling regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren.
- De anticonceptiepil kan gedurende één cyclus minder betrouwbaar zijn.
VragenU kunt het secretariaat van de polikliniek Pijngeneeskunde bereiken op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.15 – 11.15 uur via telefoonnummer 0543 – 54 42 00. In het geval van spoed, mag u ons natuurlijk ook buiten deze tijden bellen.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is te vinden op: folders.skbwinterswijk.nl.