U heeft (mogelijk) de ziekte van Dupuytren. In deze folder leest u wat het is en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.
De ziekte van DupuytrenBij de ziekte van Dupuytren is er een afwijking van het bindweefsel in uw vingers en/of handpalm. Vaak begint het met harde knobbels in uw handpalm. Deze kunnen uitgroeien tot harde bindweefselstrengen naar uw vingers toe. Daardoor kunt u uw vingers minder goed strekken.
OorzakenDe oorzaak is niet bekend. Bij 25% van de patiënten komt het in de familie voor. Voornamelijk mannen van middelbare leeftijd worden door deze aandoening getroffen.
SymptomenNaarmate de buigstand van de vingers toeneemt wordt het strekken van de vingers en het vastpakken van kleine voorwerpen steeds moeilijker. Het weefsel reageert als een soort littekenweefsel dat alle bewegingen stroever doet verlopen. De knobbels kunnen soms pijnlijk worden.
De diagnose De arts onderzoekt uw hand en vingers. Hij meet de beweeglijkheid van uw vingers en gaat na welke grijpfunctie nog over is. Vooral het strekken van uw vingers wordt bekeken.
De behandelingEr is geen behandeling waardoor de ziekte van Dupuytren verdwijnt. Een operatie kan de strekfunctie verbeteren. Na verloop van tijd kunt u de vingers mogelijk weer minder goed strekken. Soms is daarom opnieuw een operatie nodig.
OperatieIn de meeste gevallen geldt dat wanneer u uw vingers niet meer (goed) kunt strekken, een van onderstaande operaties nodig is:
- Verwijderen van deel van de bindweefselstrengen
Bij het verwijderen van de volledige bindweefselstrengen zijn de resultaten vaak van lange duur. Een intensieve fysiotherapeutische behandeling na de ingreep is wel belangrijk om de bewegingsmogelijkheid van de vingers te behouden. - Huidtransplantatie
Bij ernstige gevallen is er een dusdanige buigstand van de vingers opgetreden dat na verwijderen van de bindweefselstrengen blijkt dat er onvoldoende huid aanwezig is om de wond te kunnen sluiten. Daarbij is huidtransplantatie noodzakelijk. - Naaldaponeurotomie
Tijdens deze behandeling worden onder verdoving naalden in de streng geprikt. Hierdoor worden de bindweefselstructuren kapot gemaakt, waardoor de vingers beter gestrekt kunnen worden.
Na de operatieNa de operatie krijgt u een groot verband om uw hand. Deze voorkomt dat uw vingers opnieuw in een buigstand komen te staan. Na vijf tot zeven dagen maakt de ergotherapeut een spalk, die u ’s nachts moet dragen. U start direct met een intensieve hand therapeutische behandeling. Deze behandeling duurt zes tot acht weken. De nadruk wordt gelegd op het buigen en strekken van de vingers.
Complicaties en bijwerkingen
Als de wond iets open gaat, heeft de vinger de neiging krom te staan zodat de wond eerder geneest. Het is voor het terugwinnen van de strekfunctie daarom belangrijk dat u in de nacht uw spalk goed draagt, ondanks dat hierdoor de wondgenezing iets langer duurt.
Mogelijke bijwerkingen en complicaties:
- Door zwelling van de vingers kan er stijfheid optreden.
- De zenuwen die het gevoel van de vingertoppen regelen, lopen rondom het aangetaste weefsel. Soms raken deze zenuwen beschadigd. Hierdoor kunt u mogelijk tijdelijk of blijvend gevoelsverlies ervaren.
Neem in de volgende gevallen direct contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie of Spoedeisende Hulp (SEH):
- Bij teken van ontsteking (roodheid, koorts of pus).
- Als de wond blijft bloeden, probeert u dit eerst 15 minuten met een schone doek te stoppen. Als het blijft bloeden, neem dan alsnog contact op met de polikliniek of SEH.
De polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Wanneer zich 's nachts of in het weekend problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0543 - 54 45 55.
Tips voor na de operatie- Als u rond loopt of staat, ondersteun dan de elleboog zo, dat u de hand gemakkelijk boven uw hart houdt.
- Als u in de stoel of aan tafel zit, leg dan een boek of een kussen onder de elleboog zodat u de hand gemakkelijk boven uw hart houdt.
- Houd de hand ook ´s nachts omhoog en leg de hand op 2 kussens.
- Om het verband tijdens het douchen droog te houden kunt u een plastic zak over de hand doen. Houd de hand wel goed omhoog.
- Bij kloppende pijn houdt u de hand weer meteen omhoog.
- Tip voor ‘s-nachts: Rol 2 handdoeken in 2 kussentjes met wat ruimte ertussen voor uw arm. Maak de kussentjes met grote veiligheidsspelden aan elkaar vast (zie afbeelding).
VragenHeeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Wanneer zich thuis 's nachts of in het weekend problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 - 54 45 55. In andere gevallen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie of met uw huisarts.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl.