Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Ziekte van Forestier

Ziekte van Forestier

Hyerostosis (DISH)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
DISH is een aandoening waarbij extra bot aangroeit op plaatsen waar pezen of banden aan het bot hechten. Dit heet hyperostosis. De botaangroei ontstaat vooral aan de randen van de wervels. Maar kan ook voorkomen op andere plaatsen in het lichaam, zoals bij de peesaanhechtingen van een knie, elleboog, schouder, hiel of bij het bekken. Pezen en banden kunnen hierdoor ook verkalken. De aandoening DISH komt vrij veel voor, vooral bij mensen boven de 50 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Ook komt het vaker voor bij mensen met overgewicht, diabetes (suikerziekte), verhoogde vetten in het bloed, jicht of pseudojicht. De oorzaak van deze aandoening is onbekend.

Wat merkt u van DISH?
Veel mensen met deze aandoening hebben gelukkig weinig tot geen klachten. Soms komt de diagnose dan ook bij toeval naar boven bij het maken van röntgenfoto’s. De aandoening kan verschijnselen geven, zoals stijfheid van borst en lendewervels waardoor de beweeglijkheid van de rug beperkter is. Een enkele maal kunnen de aanhechtingsplaatsen van de pezen lichte ontstekingsreacties geven waardoor er pijnklachten ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De reumatoloog stelt de diagnose DISH bij u vast op basis van uw verhaal, het lichamelijk onderzoek en de röntgenfoto’s. Soms zal aanvullend bloedonderzoek gedaan worden om andere ziekten uit te sluiten.

Hoe verloopt een DISH?
Meestal verloopt een DISH rustig. Veel mensen hebben helemaal geen klachten, anderen hebben lichte klachten van stijfheid en pijn. Vaak is er wat bewegingsbeperking. De botaangroei en de verkalkingen zijn blijvend, deze processen nemen in de loop van het leven iets toe. Gelukkig betekent dit niet dat uw klachten ook altijd toenemen. Soms kan de botaangroei plaatselijk klachten geven.

Behandeling

Medicijnen kunnen de oorzaak van een DISH niet wegnemen. Wel kunnen deze de pijn en stijfheid verminderen (NSAID’s oftewel ontstekingsremmende pijnstillers) en een enkele maal kan de behandelend reumatoloog u een lokale injectie geven daar waar een aanhechting erg veel pijnklachten geeft.

Oefenen in het dagelijks leven
Het is belangrijk dat u regelmatig beweegt om de soepelheid van uw gewrichten en de wervelkolom zo optimaal mogelijk te houden. Een fysiotherapeut of oefen-therapeut kan u hierbij, indien nodig, begeleiden. Bij overgewicht wordt geadviseerd af te vallen. De meeste sporten zijn geschikt, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, fitness. Sporten met een duidelijk verhoogd risico op blessures zijn minder geschikt.

Vragen
Heeft u vragen, neemt u dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer: (0543) 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu573 versie jun 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |