Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Zorgpad bloed plassen

Zorgpad bloed plassen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De huisarts heeft u verwezen naar de urologen omdat u bloed plast of heeft geplast. Om de oorzaak van uw klachten zo snel mogelijk te achterhalen heeft de polikliniek Urologie een zorgpad ontwikkeld. Dit betekent dat u in één dag verschillende onderzoeken en afspraken heeft. In deze folder vindt u hier meer informatie over.

Bloed in de urine
Een medische naam voor bloed in de urine is: hematurie. Er zijn twee verschillende soorten hematurie.

Microscopische hematurie
Hierbij is de hoeveelheid bloed in de urine zo klein dat het alleen maar kan worden gezien onder de microscoop.

Macroscopische hematurie
Hierbij is de urine roze, rood of donkerbruin. Er kunnen bloedklontertjes in de urine zitten. De hoeveelheid bloed in de urine zegt niet altijd iets over de ernst van het onderliggende probleem.

Rode urine door andere oorzaken
Het is goed te weten dat rode urine niet altijd betekent dat er bloed in uw urine zit. Het eten van rode bietjes, bessen, rabarber of kleurstoffen en sommige medicijnen kunnen een roze verkleuring van de urine veroorzaken.

Oorzaken
De aanwezigheid van bloed in de urine kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:
De bloeding kan eenmalig zijn of vaker terugkomen.


Hoe ziet uw afspraak eruit

De secretaresse heeft u doorgegeven hoe laat u zich moet melden. Zorg dat u een geldig identificatiebewijs bij u heeft. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.

Cystoscopie (Blaasonderzoek) (De volledige folder is te vinden op onze website: www.skbwinterswijk.nl)
Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis met aan het einde een camera. Via een kijker op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist in de plasbuis en de blaas kijken.

Voorbereiding voor cystoscopie
Voor het blaasonderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig.

Uitvoering van het onderzoek
Het blaasonderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Bijwerkingen
Na het onderzoek, het eerste uur en bij sommige patiënten gedurende enkele dagen, kan er een branderig gevoel zijn bij het plassen en een versterkte plasdrang. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.

Adviezen
Het is belangrijk, dat u na het onderzoek veel drinkt. Minstens anderhalf tot twee liter per dag is verstandig. De blaas en de urinewegen worden dan goed schoongespoeld. Wanneer u na de ingreep langdurig klachten hebt, of veel pijn of koorts boven 38,5ºC of aanmerkelijk moeilijker kunt plassen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie

Wij raden aan om uw eigen (herbruikbare) waterfles mee te nemen, zodat u tussen de afspraken op de polikliniek Urologie en afdeling Radiologie kunt drinken. Er is een watertappunt op de polikliniek Urologie waar u uw (herbruikbare) waterfles kunt vullen.

CT onderzoek (De volledige folder is te vinden op onze website folders.skbwinterswijk.nl)

Voorbereiding voor CT:
Dit onderzoek vereist enige voorbereiding van u:
  1. Wilt u 2 uur vóór het onderzoek niet meer eten of drinken. Ook niet roken of kauwgom kauwen. Water drinken is wel toegestaan. Wij adviseren u om zowel vóór als na het onderzoek voldoende water te drinken. Dit is nodig om de contrastvloeistof uit het lichaam te spoelen.
  2. Omdat het belangrijk is, dat uw blaas zo vol mogelijk is, mag u een half uur voorafgaand aan het onderzoek niet meer plassen.
  3. De laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kleedkamer. Hier kleedt u zich uit. Uw onderbroek, hemd en sokken kunt u aanhouden. De beha moet uit. Uw tas en kleren blijven achter in de kleedkamer. Deze veroorzaken op de CT een verstoord beeld.

De scan
De laborant brengt een infuusnaaldje in een bloedvat in uw arm in voor contrastvloeistof. Van deze contrastvloeistof kunt u het even warm krijgen. Ook kunt u een vreemde smaak in uw mond krijgen.Duur van het onderzoek
Het CT-onderzoek duurt tussen de 10 en 20 minuten.

Uitslag van de onderzoeken
U krijgt een afspraak bij de uroloog om de uitslagen te bespreken. Ook zullen eventuele behandelingsmogelijkheden worden besproken. Wij adviseren u om iemand mee te nemen tijdens dit gesprek.

Patiëntveiligheid
Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum.

Ziekte of verhindering
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.

Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 46 30.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. De uroloog bespreekt dit met u.


Foldernummer: uro593 versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |